Zenés színház

A primadonna és a szubrett

2013.03.26. 14:24
Ajánlom
Megérkezett Budapestre a ’70-es évek ünnepelt rocksztárja, hogy a második gyermekét váró Láng Annamáriával egy színpadon énekeljen március 28-án.

Mint ismeretes, az afrikai funky-királynő, Sydonie Raawiya Koumba két és fél évvel ezelőtt betegség miatt kényszerült lemondani magyarországi koncertjeit, de mint látni fogják, ezen a tavaszon kirobbanó formában van. A kortalan díva, akit a világ csak Sydként ismer, március 28-án Láng Annamáriával ad közös koncertet az Átrium Film-Színházban. A páratlan zenei páros exkluzív fellépéséről a házigazdát kérdeztük.

- Mint azt már korábban elmesélted, Syddel Tanzániában ismerkedtetek meg, méghozzá meglehetősen rendhagyó körülmények között. Ebből a rövid találkozásból hogyan született életre szóló barátság?

- Akkoriban (több mint három évvel ezelőtt, a szerk.) egy nagyon felfokozott, végletekig felpörgetett életet éltem, amibe nem fért bele egy percnyi leállás sem, egyáltalán semmi, ami nem a munkával volt kapcsolatos. Mindez megegyezett azzal az életmóddal, amit a visszavonulásáig Syd maga is folytatott. Az volt rá ugyanis jellemző, hogy a koncertjeit szó szerint ájulásig csinálta végig. Magamon is ezt vettem észre, hogy ezeket az állapotokat keresem, vagyis képes voltam végkimerülésig dolgozni. A beszélgetéseink során kiderült, hogy mindkettőnk meggyőződése: tét nélkül nem lehet színpadra állni. Magam is azért választottam ezt a független (színházi) létet, hogy ne legyek kiszolgáltatva olyan helyzeteknek, amelyekkel nem értek egyet. Úgy gondolom, hogy ebben is hasonlítunk, mindig a nehezebb utat választjuk. Emellett, ahogy azt már évekkel korábban megtapasztaltam, Syd rettenetesen mély dolgokról beszél a dalain keresztül. Ezek a számok az útkeresésről, szerelemről, szenvedélyről, a vágyról szólnak, valamint a másik ember megismeréséről vagy ennek lehetetlenségéről mesélnek. A találkozásunkkor ezek a lelki azonosságok voltak azok, amelyek engem nagyon megfogtak benne.

- Ezek szerint sorsszerű egymásra találás volt a tiétek származástól, életkortól függetlenül. Jól érzem, hogy ez a lelki rokonság tulajdonképpen tálcán kínálta a közös koncert gondolatát?

- Valóban, nem volt szükség különösebb rábeszélésre. Miután Syd igent mondott a budapesti koncert ötletére, felkértem Szesztay Dávid zeneszerzőt, hogy a dalait hangszerelje át, illetve Vinnai András írót arra, hogy a szövegeket ültesse át magyarra. Nekem eleve nagyon tetszettek ezek a hetvenes évek Amerikáját megidéző számok, mivel hihetetlenül izgalmasnak találom ezt az időszakot. Úgy gondolom, hogy akkoriban valahogy mindent lehetett, főként az önmegvalósítás terén. S ebben a világban Syd különösen szabadon élt, és ez mind-mind benne van a zenéjében is. Azt még el kell mondanom, hogy van egy erős vonzódásom Afrikához, ahol Syd született. Többször jártam Tanzániában, ahol már első alkalommal is nagyon otthon éreztem magam, így fel sem merült, hogy a bőrszín, a nyelvi különbözőség bármilyen azonosulási problémát jelenthetne.

- Ezen az előadáson nemcsak a különböző kultúrák között lesz szabad átjárás, de a hagyományos színpadi jelenlét is felülíródik. Itt ugyanis nem egy primadonna (Syd) és egy szubrett (Láng Annamária) lépnek fel egy esten, hanem két egyenrangú előadó áll ki a közönség elé. Mennyire nehéz ezt megvalósítani?

- Érdekes, amit mondasz, mert az est elején valóban egy klasszikus leosztás van.  Syd mint az én mesterem jelenik meg a színpadon, és ebben a relációban ő a primadonna és én vagyok a szubrett. De közben ez a viszonyunkban, ezáltal a koncert során is fordul, alakul. Abban az esetben, ha mi ketten egy ember lennénk, akkor azt mondhatnám, hogy ebben az előadásban Láng Annamária az érett művésznő fiatalkori énje - a szubrett, Syd pedig az én időskori énem - a primadonna. Mindez attól válik izgalmassá, hogy a primadonna-szubrett szerepkörök folyton változnak.

- Beszéljünk a március végi koncert zenei anyagáról. Lesznek-e olyan újonnan felfedezett Syd-dalok, amelyek szólnak a mostani élethelyzetedről is?

- Nem, továbbra is kizárólag az ő régi dalait fogjuk előadni. Annak idején, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, borzasztóan egyedül éreztem magam abban, amit csinálok, így kapóra jött, hogy megismerhettem Sydet, akiben példaképre leltem. Persze az is nagyon jó, hogy az ő dalai mögé bújva tudok magamról is beszélni. Az, hogy most egy következő életszakaszba léptem - második gyermekemet várom éppen -, nem jelenti azt, hogy más emberré váltam. Annyiban az előadás biztosan különbözni fog a korábbiaktól, hogy a megváltozott testi-és lelkiállapotom átszínezi a jelent.

- A születendő gyermekedről jutott eszembe, hogy Syd öccsei között akad-e zenész is? Amennyiben igen, úgy szívesen megnézném őt vagy őket is egy hazai koncerten. Ez elképzelhető?

- Erre még nem is gondoltam, pedig Sydnek valóban vannak fiútestvérei, sőt az egyik öccse szintén zenész. Nekem meg fiam lesz, így végül is ebben is van hasonlóság, hogy a lánygyerek mellé egy fiú születik, pont úgy, mint az ő családjukban. Azt viszont még nem döntöttem el, hogy meghívnám-e a testvérét is egy budapesti koncertre. Egyelőre bőven elég nekem Syd maga, akiről tudni kell, hogy nem egy könnyű ember, de magával ragadó előadóművész.

(A koncertig sajnos nem tudtuk utolérni Sydonie Raawiya Koumbát, de a menedzserétől azt az ígéretet kaptuk, hogy a március 28-i koncert után mindenképpen a rendelkezésünkre áll majd.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.