Zenés színház

A Queen-re emlékeznek ma Bécsben

2007.03.23. 00:00
Ajánlom
Ben van Cauwenbergh belga koreográfus Hommage a Queen című darabját tűzte műsorára a bécsi Volksoper. A zenetörténelem húsz évét felölelő produkció klasszikus balett és kíméletlen rockszólamok sajátos keverékét kínálja.

Már a nézőt fogadó látvány is sokat sejtet: a színpad felett, gyönyörű hermelinpaláston hatalmas korona lebeg, majd az angol himnusz dallamára - Brian May feldolgozásában – arany betűkkel feltűnik a Queen felirat. Aztán a palást lehullik és Patrik Hullmann szólójával, a "We will rock you"-val kezdetét veszi a show. A Bécsi Állami Operaház és a Volksoper tánckara a zenetörténelem húsz évén kalauzolja át a nézőket: modern mozdulatsorok keverednek a klasszikus balett elemeivel, virtuóz szólók és pas de deux-ok váltják a tánckar energiától kirobbanó fellépéseit.

A történet szerelemről és bánatról, a Rock and Roll aranykoráról és az élettől való lassú búcsúzásról szól; felvillan benne krimibe illő izgalom, humor, groteszk és egy kis bolondéria is. Ben van Cauwenberghet 2004-ben ihlették meg a Queen dalai, a Hommage a Queen létrehozásában Dimitrij Szimkin működött közre. Van Cauwenbergh célja az volt, hogy a táncba is átültesse a Queen-dalok vitalitását és magával ragadó erejüket. Mindezt Freddie Mercury ars poeticája szellemében: mindent a közönség szórakoztatásáért. A "Hommage a Queen" a tavasz folyamán összesen öt alkalommal, március 23. és 26-án, április 11-én, május 20-án valamint június 14-én látható a Volksoperben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.