Zenés színház

A Ring mindössze négy órában - akár Budapesten is

2013.07.19. 15:54
Ajánlom
A Bayreuthi Fesztivál ünnepélyes megnyitója előtt egy nappal, július 24-én Wagner monumentális tetralógiája, a Ring mindössze négy órába sűrített változatát adják elő a városi színházban. A tervek szerint a produkciót elhoznák Budapestre is.

Az egyestés Ringet Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa, a konzervatórium igazgatója vezényli, aki 2011-ben meghívta Bayreuthba a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal közösen bemutatott Don Sanche-előadást, Liszt ifjúkori és egyetlen operájának produkcióját, és vendégül látta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarát is. Mint akkor elmondta, fontosnak tartja, hogy Wagneré mellett a Liszt-hagyomány is egész évben éljen, erősítse a város hírnevét.

Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából Bayreuth számos rendhagyó eseménynek adott helyet az elmúlt időszakban, játszották a Festspielhausból a szerző által kitiltott korai műveket, felvonultatták a Ring sárkányait, felolvasóesteket, kiállításokat szerveztek.

Az egyestés Ring színpadképét David Seaman, a jelmezeket Andrea Uhmann tervezte. A tetralógiát mindössze nyolc énekes és húsz muzsikus szólaltatja meg, ám a város honlapján Richter azt ígéri: minden, a cselekmény szempontjából fontos figura életre kel.

Philippe Arlaud francia rendező állítja színpadra a rövidített zenés eposzt - 2002 és 2007 között az ő színpadképeivel és rendezésében játszották a Zöld Dombon a Tannhäusert. Így - írja a város honlapja - egyértelmű, érthető és izgalmas koncepciót várhat a közönség. Nicolaus Richter pedig úgy véli, hogy a könnyen utaztatható kamaraprodukciót Franciaországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is szívesen látnák.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.