Zenés színház

A Rock és Musical Színház jelene és jövője

2005.12.20. 00:00
Ajánlom
A negyedszázados múltra visszatekintő Rock Színház "jogutódja", a Rock és Musical Színház nehéz körülmények között is új bemutatókra kézül 2006-ban - jelentette ki Miklós Tibor, a társulat vezetője, szerzője.

A színház több évi szünet után fél évvel ezelőtt született újjá a kőbányai Pataky Művelődési Központban, s nemrégiben mutatta be a Kiálts a szeretetért című musical-operát Teréz anya életéről - hangzott el keddi tájékoztatón. A társulat emellett műsoron tartja a Musical A-tól W-ig című összeállítást, amely Miklós Tibornak a műfaj történetét taglaló műve alapján készült. A Kiálts a szeretetért gyermekkorától haláláig fogja át a szerzetesnő életét.

A darab zenéjét Kemény Gábor és Kocsák Tibor szerezte, szövegét Baróthy Péter és Miklós Tibor írta. Miklós Tibor "jegyzi" a dalok szövegét, és Pinczés Istvánnal együtt ő a darab rendezője is.

Teréz anya szerepében Nagy Anikót láthatja-hallhatja a közönség, rajta kívül többek között Deák Fruzsina (a fiatal Teréz nővér szerepében), Fekete Pál, Makray Pál, Fellegi Lénárd, Újhelyi Kinga, Szilágyi Edit, Miklós Eponin, Naszvagyi Tamás, Demeter György, Zentai András, Halász Aranka, Dömötör Mónika és Lengyel Gábor kapott szerepet.

A Vuk című, felnőtteknek és gyermekeknek szóló musical jövőre tervezett bemutatójával új szerzőket avatnak Szemenyei János, Györei Zolt és Schlatkovszki Csaba személyében. A kőbányai színhely mellett a társulat - mint eddig is - a ferencvárosi Piccolo Színházban is dolgozik, repertoárjának egyes darabjait ezen a színpadon mutatta be.

Miklós Tibor az MTI kérdésére elmondta: a színház számára a következő év sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a kőbányai önkormányzat az eddigi 40 millió forintnál várhatóan kevesebb támogatást tud majd nyújtani. Ezért is hálásak, Kőbánya lakossága nagy szeretettel fogadta be a színházat, előadásaiknak hatalmas sikere van, nagy az érdeklődés a bérleteik iránt - tette hozzá.

A támogatás mértékétől függ, hogy tudják-e növelni a 2006-ra tervezett bemutatóik számát, például az is, hogy a Fame című musicalt teljes egészében, vagy koncertváltozatban tudják-e majd bemutatni.

Pinczés István rendező a Rockszínház mellett izgalmas feladatra készül. Mint mondta, rövidesen Mongóliába utazik, ahol Örkény István: Tóték című színművét rendezi. Úgy vélekedett, ebben a távoli országban is van mondanivalója ennek a darabnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.