Zenés színház

A Rock és Musical Színház jelene és jövője

2005.12.20. 00:00
Ajánlom
A negyedszázados múltra visszatekintő Rock Színház "jogutódja", a Rock és Musical Színház nehéz körülmények között is új bemutatókra kézül 2006-ban - jelentette ki Miklós Tibor, a társulat vezetője, szerzője.

A színház több évi szünet után fél évvel ezelőtt született újjá a kőbányai Pataky Művelődési Központban, s nemrégiben mutatta be a Kiálts a szeretetért című musical-operát Teréz anya életéről - hangzott el keddi tájékoztatón. A társulat emellett műsoron tartja a Musical A-tól W-ig című összeállítást, amely Miklós Tibornak a műfaj történetét taglaló műve alapján készült. A Kiálts a szeretetért gyermekkorától haláláig fogja át a szerzetesnő életét.

A darab zenéjét Kemény Gábor és Kocsák Tibor szerezte, szövegét Baróthy Péter és Miklós Tibor írta. Miklós Tibor "jegyzi" a dalok szövegét, és Pinczés Istvánnal együtt ő a darab rendezője is.

Teréz anya szerepében Nagy Anikót láthatja-hallhatja a közönség, rajta kívül többek között Deák Fruzsina (a fiatal Teréz nővér szerepében), Fekete Pál, Makray Pál, Fellegi Lénárd, Újhelyi Kinga, Szilágyi Edit, Miklós Eponin, Naszvagyi Tamás, Demeter György, Zentai András, Halász Aranka, Dömötör Mónika és Lengyel Gábor kapott szerepet.

A Vuk című, felnőtteknek és gyermekeknek szóló musical jövőre tervezett bemutatójával új szerzőket avatnak Szemenyei János, Györei Zolt és Schlatkovszki Csaba személyében. A kőbányai színhely mellett a társulat - mint eddig is - a ferencvárosi Piccolo Színházban is dolgozik, repertoárjának egyes darabjait ezen a színpadon mutatta be.

Miklós Tibor az MTI kérdésére elmondta: a színház számára a következő év sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a kőbányai önkormányzat az eddigi 40 millió forintnál várhatóan kevesebb támogatást tud majd nyújtani. Ezért is hálásak, Kőbánya lakossága nagy szeretettel fogadta be a színházat, előadásaiknak hatalmas sikere van, nagy az érdeklődés a bérleteik iránt - tette hozzá.

A támogatás mértékétől függ, hogy tudják-e növelni a 2006-ra tervezett bemutatóik számát, például az is, hogy a Fame című musicalt teljes egészében, vagy koncertváltozatban tudják-e majd bemutatni.

Pinczés István rendező a Rockszínház mellett izgalmas feladatra készül. Mint mondta, rövidesen Mongóliába utazik, ahol Örkény István: Tóték című színművét rendezi. Úgy vélekedett, ebben a távoli országban is van mondanivalója ennek a darabnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Zenés színház opera

Vajda Gergely Kékszakállút vezényel Palermóban

Schönberg A sors keze című egyfelvonásosát és Bartók Béla Kékszakállúját játssza a palermói Teatro Massimo. Utóbbinak két főszereplője Bretz Gábor és Schöck Atala.
Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.