Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

2022.01.21. 09:10
Ajánlom
Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

Már a helyszín is megidézi a 18. századi főúri szalonok világát. A Kálmán Imre Teátrum vörös kárpitjával harmonizáló, jelzésszerű díszletek azt a hatást keltik, mintha a néző is a történet résztvevője lenne. A szereplők is közelebb jönnek: kilépnek a páholyok félhomályából, a közönség soraiból nézik végig, ahogyan partnereiket elcsábítják, vagy éppen párbajoznak a széksorok között.

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography2-160135.jpg

Kelemen Hanna és Kardffy Aisha a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Ehhez Berzsenyi Krisztina, az előző munkáihoz hasonlóan, korhű jelmezeket álmodott a szereplőknek, az abroncsos szoknyák és rizsporos parókák pedig a közönségnek is segítenek belehelyezkedni egy letűnt kor bohém világába.

Ez egy súlyosan erotikus darab

– mondta el a Veszedelmes viszonyok január 19-i sajtóeseményén az előadás rendezője, Kiss Csaba, hozzátéve, hogy ennek ellenére a színpadon nincs meztelenség, sem trágár kifejezések. „A rokokó erotikája a képzeletben van.”

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography4-160135.jpg

Kiss Csaba a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Kiss Csaba a darabbal egy 2020-as rendezését is megidézi, hiszen a Veszedelmes viszonyok a produkció stiláris folytatásának is tekinthető. Az új bemutatót már az is összekapcsolja a Tajtékos dalokkal, hogy Vian szerepet vállalt egy Veszedelmes viszonyok-feldolgozásban (ez el is hangzik a polihisztor életéről szóló előadásban), színpadi megvalósítás tekintetében viszont egyértelműen egymásra reflektálnak.

Azt akartam, hogy érezzük meg, hogy ez nem egy színpad–nézőtér kettősségéről szóló darab, hanem gyakorlatilag ez a tér [a Kálmán Imre Teátrum – a szerk.] a díszlete az előadásnak.

A hagyományostól eltérő térhasználat mellett ismét fontos szerepet kapnak a vetítések, az alkotóknak így lehetőségük van egy-egy szereplő perspektívájából megmutatni a jeleneteket. Ebből a szempontból elrugaszkodtak attól a gondolattól, hogy a Veszedelmes viszonyokban korhűségre törekedjenek, a kamera feltalálása és a cselekmény ideje között ugyanis csaknem száz év különbség van. Az előadásban ezenfelül nem egyszerű vetítést alkalmaznak, a felvételek élőben, valós időben, fekete-fehérben készülnek, és kerülnek vászonra.

VeszedelmesviszonyoksajtotajekoztatoArtLensPhotography7-160136.jpg

A Veszedelmes viszonyok alkotói (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Életemben ilyen nehéz munkám még nem volt

– fűzte tovább a rendező, utalva arra, hogy a közelmúltban több színész is megbetegedett, ez pedig kihatott a próbákra is, amik elmondása szerint feszültségektől mentesen zajlanak. A nyugalom okát Kiss Csaba abban látja, hogy a szereplők kivétel nélkül lelkesen és erőn felül meg akarják csinálni ezt az előadást.

Fejléckép: Sándor Péter, Gubik Petra, Széles Flóra és Kocsis Dénes a Veszedelmes viszonyok sajtótájékoztatóján (fotó: Art&Lens Photography)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.