Zenés színház

A Rudolf című musical világpremierje Magyarországon

2006.05.02. 00:00
Ajánlom
Valódi ősbemutatóra készül az Operettszínház 2006. május 26-án. Frank Wildhorn, a nagysikerű Jekyll és Hyde című musical New York-i zeneszerzője, Jack Murphy szövegíró és Kerényi Miklós Gábor a Rudolf-történet legújabb feldolgozását mutatja be Budapesten.

A történet, amely a magyar közönség számára sem ismeretlen, Frederic Morton „Utolsó keringő” című műve nyomán született meg: Habsburg Rudolf trónörökös és Vetsera Mária szenvedélyes, romantikus, ám tragikus véget érő szerelmét meséli el. Rudolf, akinek élete kibékíthetetlen ellentétek és boldogtalan házassága miatt az összeomlás és a teljes kilátástalanság felé sodródik, hirtelen üdvözölheti életében a fiatal bárónő szerelmét. Azonban titkos kapcsolatuk, mely már-már a szerelem mindent legyőző erejében kételkedőknek is végső bizonyosságot adna, a trónörökös boldogulása ellen minden eszközzel ármánykodó miniszterelnök miatt Mayerlingben drámai véget kell hogy érjen.

A Budapesti Operettszínház és a bécsi Vereinigten Bühnen, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójában készülő előadás igazi nemzetközi együttműködésből született. Frank Wildhorn, a Broadway keresett zeneszerzője,slágerdalok írása után fogott musicalek szerzéséhez. Munkáit, amelyek közül néhányat Tomy-díjra is jelöltek, hatalmas sikerrel játszották világszerte. Többször dolgozott már együtt Jack Murphyvel, a Rudolf szövegkönyvének írójával, aki maga is foglalkozik zeneszerzéssel. Legismertebb musicaljei a Swing, a The Civil War és a Silver Dollar. A magyar előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, aki a Rómeó és Júlia, az Elisabeth és a Mozart! után ismét remek énekesekkel és színészekkel, hatalmas alkotó apparátussal készül a premierre. A két főszereplőt Dolhai Attila és Vágó Bernadett alakítja majd.

A Budapesti Operettszínház májusi világbemutatója után az első szabadtéri előadás június 28-án, a szegedi Dóm tér színpadán lesz látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.