Zenés színház

A Saloméval nyit a Salzburgi Húsvéti Fesztivál

2011.04.18. 09:55
Ajánlom
Richard Strauss operájával kezdődik szombaton a húsvét hétfőig tartó Salzburgi Húsvéti Fesztivál, amelyet 44 évvel ezelőtt alapított Herbert von Karajan, a legendás karmester.

A  nyitóelőadáson a Berlini Filharmonikus Zenekar játszik Sir Simon Rattle vezényletével. Az operát Stefan Herheim rendezi, aki Salomét nem a bibliai alaknak megfelelően akarja bemutatni, inkább annak a nőnek az archetípusát testesítteti meg a címszerepet éneklő Emily Magee amerikai szopránnal, aki szembeszáll az első világháború előtti férfiközpontú polgári társadalom szokásaival, aki felülemelkedik a hatalmi mechanizmusokon, akinek a lelkében férfi erő lakik, de a szeretethiányos családi környezetben kommunikációs  zavarban is szenved.

A rendező úgy látja, a Salome különösen szimbolikus mű, amely időtlen játéka Oscar Wilde és Richard Strauss elméjének. „Igyekszünk szembeszegülni a megszokás béklyójával, és rányitni a közönség szemét, milyen káprázatos tükre ez a mű a férfi léleknek, noha Salome a főszereplő" - jegyezte meg Stefan Herheim. A produkciót a záró napon április 25-én is játsszák.

Vasárnap és a következő szombaton is a berliniek muzsikálnak, ezt a két koncertet Gustavo Dudamel vezényli, aki a közelmúltban járt Budapesten, a Művészetek Palotájában. Berg-dalokat énekel Christianne Stotijn, és Stravinsky A tűzmadár című balettzenéje is műsoron lesz.

Ravel- és Rahmanyinov-kompozíciókat hallhat a közönség hétfőn és húsvét vasárnap, ezt a koncertet a főzeneigazgató, Sir Simon Rattle vezényli éppúgy, mint a keddi és nagypénteki programot, amelyen Schönberg Várakozás című egyfelvonásos és egyszemélyes operáját Angela Denoke szólaltatja meg, majd Mahler V. szimfóniája hangzik el.

A nagyzenekari koncertek mellett kisebb, kamarazenekari kompozíciókból is szerkesztett sorozatot Kontrapunkt címmel Sir Simon Rattle, ebben kétszer is eljátsszák Stravinsky A katona története című darabját, a mesélőt Isabel Karajan színésznő, Herbert von Karajan lánya alakítja.

A jegyek javarésze már elővételben elkelt, három zenekari koncertre adtak ki tanuló bérletet 160 euróért, a top kategóriában felnőtteknek ugyanez 1230 euróba kerül. A szóló jegyek ára 70 és 510 euró között szóródik, a Kontrapunkt sorozatra egységesen 30 euróban állapították meg a jegyárat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.