Zenés színház

A Saloméval nyit a Salzburgi Húsvéti Fesztivál

2011.04.18. 09:55
Ajánlom
Richard Strauss operájával kezdődik szombaton a húsvét hétfőig tartó Salzburgi Húsvéti Fesztivál, amelyet 44 évvel ezelőtt alapított Herbert von Karajan, a legendás karmester.

A  nyitóelőadáson a Berlini Filharmonikus Zenekar játszik Sir Simon Rattle vezényletével. Az operát Stefan Herheim rendezi, aki Salomét nem a bibliai alaknak megfelelően akarja bemutatni, inkább annak a nőnek az archetípusát testesítteti meg a címszerepet éneklő Emily Magee amerikai szopránnal, aki szembeszáll az első világháború előtti férfiközpontú polgári társadalom szokásaival, aki felülemelkedik a hatalmi mechanizmusokon, akinek a lelkében férfi erő lakik, de a szeretethiányos családi környezetben kommunikációs  zavarban is szenved.

A rendező úgy látja, a Salome különösen szimbolikus mű, amely időtlen játéka Oscar Wilde és Richard Strauss elméjének. „Igyekszünk szembeszegülni a megszokás béklyójával, és rányitni a közönség szemét, milyen káprázatos tükre ez a mű a férfi léleknek, noha Salome a főszereplő" - jegyezte meg Stefan Herheim. A produkciót a záró napon április 25-én is játsszák.

Vasárnap és a következő szombaton is a berliniek muzsikálnak, ezt a két koncertet Gustavo Dudamel vezényli, aki a közelmúltban járt Budapesten, a Művészetek Palotájában. Berg-dalokat énekel Christianne Stotijn, és Stravinsky A tűzmadár című balettzenéje is műsoron lesz.

Ravel- és Rahmanyinov-kompozíciókat hallhat a közönség hétfőn és húsvét vasárnap, ezt a koncertet a főzeneigazgató, Sir Simon Rattle vezényli éppúgy, mint a keddi és nagypénteki programot, amelyen Schönberg Várakozás című egyfelvonásos és egyszemélyes operáját Angela Denoke szólaltatja meg, majd Mahler V. szimfóniája hangzik el.

A nagyzenekari koncertek mellett kisebb, kamarazenekari kompozíciókból is szerkesztett sorozatot Kontrapunkt címmel Sir Simon Rattle, ebben kétszer is eljátsszák Stravinsky A katona története című darabját, a mesélőt Isabel Karajan színésznő, Herbert von Karajan lánya alakítja.

A jegyek javarésze már elővételben elkelt, három zenekari koncertre adtak ki tanuló bérletet 160 euróért, a top kategóriában felnőtteknek ugyanez 1230 euróba kerül. A szóló jegyek ára 70 és 510 euró között szóródik, a Kontrapunkt sorozatra egységesen 30 euróban állapították meg a jegyárat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.