Zenés színház

A sírás is egyfajta méregtelenítés

2009.07.29. 11:18
Ajánlom
Egyetlen gitár kíséretében, spanyolul énekel új lemezén Papadimitriu Athina. Latin érintés című lemeze februárban került a boltokba, de a Budapesti Operettszínház görög származású művésznője továbbra sem pihen, tele van tervekkel, ötletekkel.

- Néhány hónapja jelent meg a Latin érintés, de ha jól tudom, a lemez gondolata már jóval régebben megszületett.

- Pontosan. Már három évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem az igény, hogy egy szál gitárral szeretnék olyan dalokat énekelni, amelyek érzelmileg fölkavarják az embert. Ekkor még elsősorban görög számokra gondoltam, meg is kerestem egy gitárost, Nagy Ádámot, a Roy és Ádám zenekarból, akit gyerekkora óta ismerek. Neki is tetszett az ötlet, de mielőtt elkezdtük volna a munkát, ők épp stúdióba vonultak Royjal, így végül a lemez elmaradt.

- Akkor... Aztán egy szép nap megcsörrent a telefonod. Ki is volt a vonal túlsó végén?

- Perjés János kollégám, aki egyébként egy rendezvényszervező iroda vezetője. Megkérdezte, lenne-e kedvem latin zenét énekelni. Először azt hittem, hogy egy latin estre gondol, és gyorsan meg kell tanulni pár dalt. Végül amikor kiderült, hogy egy lemez elkészítése a terv, még boldogabb lettem. Egyébként a gitárművészt, Kutik Rezsőt is ő ajánlotta.

- Őt ismerted korábban is?

- Igen, de csak az iroda munkatársaként, arról fogalmam sem volt, hogy tud gitározni. Méghozzá nem is akárhogyan... Nem egyszerűen kísér, hanem játéka abszolút egyenértékű az énekkel. Ugyanolyan lélekkel játszik, mint ahogyan én megpróbáltam énekelni.

- Az ötlet megvolt, a gitárművész is. Hogyan folytatódott tovább a történet?

- Három dalt följátszottak, megmondták mit tanuljak meg, én megtanultam, és két és fél hónap múlva már a boltokban is volt a lemez. Szóval elég gyorsan ment minden. Erre szoktam azt mondani, hogy aminek meg kell történnie, az megtörténik.

- A spanyol szöveg nem okozott nehézséget?

- Nem. Egyébként a spanyol mellett van két szám a lemezen, amelyet portugálul énekelek, egyet pedig görögül, a lányaimmal közösen.

- Mindkét lányod (Trokán Anna és Trokán Nóra - a szerk.) idén végzett a Színművészeti Egyetemen. Most dolgoztatok együtt először?

J- ó pár éve Pécsi Ildikó rendezett már minket együtt a Gorsiumban. De akkor még kisebbek voltak a lányok, így nem volt - nem is lehetett -, annyira komoly a munka. Idén már teljes értékű munkatársakként álltak mellettem, ami rendkívül érdekes és jó érzés volt.

- Egy másik duett is hallható a korongon.

- Igen, kolleganőmmel, Siménfalvy Ágotával. Szerettem volna, ha ő is énekel a lemezen, így megkértem, hozzon egy dalt. Először kicsit ódzkodott, hogy nem annyira jó ő a latin stílusban, de végül kiderült, hogy ez nem igaz. Így került rá a Frida című film főcímzenéje az albumra.

- Koncertekre is készültök?

- Szeptember 20-án lesz a lemezbemutató koncert a Müpában. Budapesten és környékén nem is nagyon akarunk már játszani, nehogy elvonjuk a nézőket. De megyek például Szolnokra, Harkányba, Maglódra, Jászkisérre, majd Pécsre a színházba. Egyébként a lemezből szeretnénk egy "színházközelibb" előadást is készíteni, amelyben már feltűnik egy férfiember is. De ezek még csak tervek.

- A Latin után lesz Görög érintés is?

- Görög érintést is szeretnék majd egyszer, de most inkább egy nemzetközi lemezen gondolkodunk, amelyen többek között francia, olasz, magyar vagy görög számok is helyet kapnak.

- Több hónap eltelt már a lemez megjelenése óta. Milyenek a visszajelzések?

- Nagyon szépek! Ilyeneket írnak nekem például: "Hogyha a kezemen dobogna a szíved, azt sem érezném jobban, mint amennyire a dalokon keresztül érzem a lelked."

- Rendkívül fontosak számodra az érzelmek. Írtad is valahol, hogy ha "a tizenhat dal valamelyikére valaki egyszer is elsírja magát, akkor elértük, amit akartunk".

- Pontosan erről van szó. Mert azt gondolom, hogy a sírás is egyfajta méregtelenítés. Amikor az ember jól kisírja magát, megkönnyebbül, és újult erővel tud nekivágni megint az életnek. A magyar nyelv egyébként csodálatos ebből a szempontból: csak gyűlik, gyűlik, gyűlik benned a rossz és egyszer csak a sok „gyűlikből" gyűlölet lesz. És veszélyes, hogyha mindezt magunkba folytjuk! Olyan lemezt akartam készíteni, amelyet bár ráérősen hallgathatnak az emberek, közben mégis elgondolkodnak azon, jó úton járnak-e, vagy, hogy a szerelem, a szeretet - mint a két legfontosabb érzés a világban - rendben van-e az életükben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.