Zenés színház

A Szabadtéri újabb öt éve

2010.12.10. 09:00
Ajánlom
A Szabadtéri Játékok elmúlt öt évét összefoglaló kötetet jelentetett meg a fesztivál menedzsmentje A Szegedi Szabadtéri Játékok története 2004-2009 címmel.

A kötetet Bátyai Edina igazgató, Herczeg Tamás igazgatóhelyettes és Kesselyák Gergely művészeti vezető jegyzi. Mint Bátyai Edina a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, szülei helyi (szegedi), helytörténettel foglalkozó emberek, így a "vérében" van az írás, mégsem gondolta soha, hogy egyszer könyvet fog írni. Idén azonban felvetődött az ötlet, hogy egy ötéves ciklus lezárásaként saját maguknak dokumentálják az adatokat, tapasztalatokat. Csak az irattárnak azonban nem kívánt nekivágni a feladatnak Bátyai Edina, így maga mellé állította Herczeg Tamást és Kesselyák Gergelyt, hogy segítsenek neki a megvalósításban. A kötet megírására már csak azért is vállalkozott a csapat, mert jó példával járt előttük az előző igazgató, Nikolényi István, valamint Kovács Ágnes, hiszen korábban ők is készítettek hasonló kiadványokat a Játékok történetéről.

Herczeg Tamás azért mondott igent a munkára, mert ez lehetőséget adott számukra szembenézni azzal, honnan jutottak el a mostani állapotig, illetve megfogalmazni a jövőbeni terveket.

A jelenlegi kiadvány nem csupán a 2004-2009-es időszak produkcióira koncentrál: számos egyéb érdekességgel és dokumentációs jellegű, ám olvasmányos fejezettel beszéli el a produktumok, gazdasági és művészeti eredmények tekintetében a szférában modellértékű, gazdasági társaság formájában működő kulturális intézmény legújabb korszakát. A könyvben elolvashatjuk az operafesztivál keletkezésének, megvalósításának körülményeit, közvélemény-kutatások eredményeit, a korábbi évek műsorait. De megtaláljuk a REÖK-palota történetét is és azt is, hogyan vált az egy kis irodából induló vállalkozás a REÖK üzemeltetőjévé. A kötetben található egy pikáns fejezet is arról, miért nem érdemes bemutatni a Dóm téren Wagner Ringjét. Mindezeken túl a könyv szereposztásokkal együtt tartalmazza az elmúlt időszak összes Dóm téri és újszegedi előadását, így téve teljessé a képet a korábban 1931-től 2005-ig tartó időszakot bemutató és akkori darabokat felsoroló Szabadtéri-könyvvel párban, valamint így válik teljessé az elmúlt 80 év dokumentálása. Kiderül többek között, milyen az "átlagos" néző a Szabadtéri Játékokon, mit jelent a program a szegediek számára, mik a nézői elvárások, hogyan alakul ki egy évad végleges programja.

"Úgy gondolom, jó úton járunk - összegez rögtön bevezetőjében Bátyai Edina. - Ezt akarjuk megmutatni az érdeklődő olvasóknak ezzel az összefoglalóval, amelyben nem a 'függöny mögötti' jó sztorik, anekdoták kapják a hangsúlyt, mert azokat úgyis megőrzi a szájhagyomány. Inkább a sikerek hátterét, a döntések motivációit, a hozzájuk vezető, sokszor nem könnyű utat, a leszűrt tanulságokat, lényegében az intézmény működtetését és működését láttatjuk. Azt, amit egy kulturális intézmény vezetéséről ma tudunk."

Ez alatt a szűk öt év alatt a Szegedi Szabadtéri Játékok nem csupán színházi területen ért el eredményeket, egyéb "üzletágak" beindításával is büszkélkedhet. Többek között a fesztiválkoordinációban, hiszen újabb fesztivál, a nemzetközi operaverseny megszületésében volt kitüntetett szerepe. Másrészt a Játékok működteti a 2007-ben megnyitott Regionális Összművészeti Központot (REÖK), ahol a képzőművészet mellett az irodalomra, zenére, művészettörténetre is nagy hangsúlyt fektetnek, illetve szobaszínházi előadásokat is nyújtanak a közönségnek.

A kötet értekezik továbbá a kulturális marketingről és kulturális tőkéről, a szerzők kifejtik gondolataikat  többek között az operajátszásról, a szegedi közönség kulturális fogyasztásáról. A kiadvány nem csak az előadásokra terjed ki, hiszen dokumentálja az elmúlt évek vizuális megjelenéseit is. A gyönyörű, Dóm teret és Szegedet ábrázoló felvételekkel, valamint a produkciókról szóló fejezeteket színesítő fotókkal és plakátokkal képet kaphatunk az öt év hangulatáról, de a REÖK legjelentősebb kiállításainak plakátjai sem maradhattak ki. A kötetet DVD-melléklet teszi teljessé, amely még több fotót, az előadásokról készült videókat és egy közel egy órás filmet tartalmaz, mely felidézi a Szegedi Szabadtéri Játékok működését az elmúlt évtizedekben, valamint képet ad a gazdasági társasági formában is jól működtethető kulturális menedzsment-szemléletről.

A kiadvány szakmailag értékes információkkal szolgál könyvtáraknak, levéltáraknak, kulturális marketinggel foglalkozó felsőoktatási intézményeknek, emellett pedig számot tarthat azoknak az olvasóknak az érdeklődésére is, akik évek óta elkötelezett hívei a nyári fesztiválnak.

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.