Zenés színház

A szellemhajó - A bolygó hollandi

2013.05.30. 11:54
Ajánlom
Wagner pályakezdése köztudottan nem alakult zökkenőmentesen. Számos vidéki színtársulatnál igyekezett megvetni a lábát karmesterként és komponistaként, mígnem magdeburgi és königsbergi állásai után 1839-ben a német nyelvű világ peremére, Rigába szerződött. Kevéssé megfontolt életmódja következtében azonban mindössze néhány hónap után szó szerint menekülni kényszerült a hitelezői elől.

Párizsba készült, hogy a készülő Rienzit megpróbálja színpadra állíttatni az Opérában, tartozásai fejében azonban lefoglalták az útlevelét, így első feleségével, Minna Planer színésznővel titokban kellett átlépniük a porosz határt. Végül a Thetis kapitánya egyezett bele, hogy iratok nélkül is felveszi őket a fedélzetre, a hajó azonban hatalmas viharba került az Északi-tengeren, és napokra meg kellett szakítania az útját a norvég fjordok menedékében. Így az eredetileg nyolc naposra tervezett út helyett három héttel a rigai indulás után érkezett csak a művészházaspár Londonba.

Innen a terveknek megfelelően Párizsba utaztak tovább, Wagnernek azonban hamarosan csalatkoznia kellett a francia főváros pezsgő szellemi életéhez fűzött reményeiben. Az Opéra nem fogadta el a Rienzit, és a komponista karmesteri állást sem talált, ezért zenei tárgyú cikkek írásából és kottamásolásból igyekezett fenntartani magát. Ekkor kezdte foglalkoztatni az örök tengeri bolyongásra kárhoztatott Hollandi története, amelynek első, eredetileg egy felvonásosra tervezett prózavázlata - saját tengeri élményein túl - Heine egy művén alapult. 1841 végére el is készült a szöveggel, sőt néhány zenei részletet meg is komponált hozzá (köztük Senta balladáját és a norvég tengerészek 3. felvonásbeli kórusát), hogy az Opéra érdeklődését biztosan felkelthesse új művével. Csakhogy az Opéra igazgatóját nem sikerült meggyőznie a készülő alkotás zenei értékével kapcsolatban, így Pillet 500 frankért megvásárolta Wagnertől a vázlatot, anélkül, hogy annak előadására vonatkozóan bármiféle hajlandóságot mutatott volna.

A kompozíciót - három felvonásossá bővítve - végül Drezdában mutatták be 1843-ban. A premiert azonban megelőzte Pierre-Louis Dietsch Le vaisseau fantôme, ou Le maudit des mers című művének 1842-es párizsi bemutatója, és ez a saját érdekei védelmére mindig kész Wagnerben azt a gyanút ébresztette, hogy az Opéra az ő cselekményvázlatát bocsátotta Dietsch rendelkezésére.

Ami a valóságot illeti, a két opera szüzséje jószerével nyomokban sem emlékeztet egymásra. Dietsch bonyodalmas, a romantikus rémregényeken edzett nézői fantáziát alaposan kiszolgáló alkotása számos forrásból táplálkozott (többek között a korabeli operacselekmények alapjaként szívesen ízekre szedett Walter Scott Kalózára is erősen támaszkodott), szereplői, cselekményszövésének ritmikája és fordulatai ugyanakkor egészen más logikát követtek, mint Wagner feszes szövegkönyve. Ráadásul a féltékenység utóbb már csak azért is feleslegesnek bizonyult, mert Dietsch operája az idők során egyértelműen vereséget szenvedett Wagner alkotásától: a közönség a hozzávetőleg százhatvan éve csak különleges alkalmakkor, unikumként találkozhat vele.

Az érdeklődők legközelebb Bécsben, a Konzerthaus nagytermében hallhatják Dietsch Szellemhajóját, mégpedig Wagner Hollandijának párizsi verziójával egy napon. A Lothringerstraßén álló zenepalota ugyanis - részben a Wagner-bicentenáriumnak, részben saját centenáriumának megünneplésére - mindkét darabot műsorra tűzi június 1-jén a Marc Minkowski vezette Les Musiciens du Louvre Grenoble előadásában, olyan szólisták közreműködésével, mint Sally Matthews, Bernard Richter, Russel Braun, Eric Cutler és Mika Karès.

Az idén 100 éves Konzerthaus jubileumi évadának egyik kiemelkedő programja a szombati - hangsúlyozta Bernhard Kerres intendáns a bemutatóról. A kettős produkciót Versailles-ban május 21-én mutatta be a Les Musiciens du Louvre Grenoble, majd kétszer eljátszották Grenoble-ban is, Bécs után pedig a Barcelonába utazik tovább a produkció.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.