Zenés színház

A szőkék hegedőse

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok, Magyar Állami Operaház, vezényel Jurij Szimonov. Vidnyánszky Attila szép és nemes feladatot vállalt magára, amikor be akarta bizonyítani, hogy A nürnbergi mesterdalnokok csakis és kizárólag zene.

Keményen, összeszorított fogakkal, csatasorba állított díszlet- és jelmeztervezővel bizonygatta, hogy mindent, de mindent szabad. Hogy el lehet játszani olyan díszletben, amelyben bármi eljátszható, olyan ruhákban, amelyben viszont gyakorlatilag semmi, hacsak nincs olyan darab, amelyben Bánk bán a Nem félünk a farkastól főhősével társalog németül. Átlagos színházi merészségű ember aligha próbálja ki, hogy el lehet-e énekelni a harmadik felvonást úgy, hogy a szereplők főpapnak öltözve mászkálnak egy nagy ólomüveg ablakon, fölöttük egy óriási, stilizált fagyigombóc lóg, és az igazán jó fejek szőke parókában, a lottósorsolásnál alkalmazott műanyag gömbökön üldögélnek.

Még az is elképzelhető volt, hogy a rendezői vagányság igazolódik, és a teljes zűrzavar ellenére mégis Wagner-operát hall a közönség, de a dolog már a nyitány alatt omladozni kezdett, amikor Jurij Szimonov vezényletével mindenkit elnyomtak a rezek trottyanásai, és mint valami térzene, úgy hangzott föl a fenséges melódia. Aztán szép lassan kiderültek az egyéb turpisságok. A Dávidot éneklő Mukk József egyszerűen kevésnek bizonyult, az Évát alakító Gonzalez Mónika viszont inkább soknak. Az utóbbi attól való félelmében, hogy elnyomja a nagy zenekar, hangosan, viszont elég árnyalatlanul énekelt. Kiss B. Atilla merev volt, és időnként elég hamis, de tulajdonképpen nem képtelen, és hogy valakinek igazán örülni is lehessen, arról Berczelly István viharverten komoly figurája gondoskodott.

A vendégnek hívott Hans Sachs (Friedemann Kunder) rettenetesen elfáradt a harmadik felvonásra, akkor már csak tompa kiabálásra futotta tőle, de előtte sem volt éppenséggel fenomenális. Viszont biztos alapokkal bírt, mozdulatai, lénye, vérmérséklete Sachs volt, és mit lehet tenni, azzal főzünk, amink van. Sajnos ez utóbbi érvényes Beckmesserre, vagyis Sárkány Kázmérra is, aki hangi alkalmatlanságát szánalmas pojácasággal próbálta feledtetni. Amennyiben a produkciónak lett volna felelős és értelmes vezetője, nyilván nem járul hozzá, hogy Benny Hill-magánszámokkal szakítsák meg a Mesterdalnokok-előadást, de ne ábrándozzunk. Ha valaki azt hitte, hogy a vihar cibálta Opera társulata össze tud fogni egy opera érdekében, annak jó reggelt kívánunk. Magunknak meg jobb éjszakát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.