Zenés színház

A szószék, a katedra és a színpad – Interjú Szilágyi Enikővel

2021.08.27. 11:05
Ajánlom
Egy különös tehetséggel megáldott színművész, aki saját bevallása szerint mindenütt otthon van, ahol lelki társat, értelmi partnert, magyarokat és magyarokat szerető embereket talál. Európa az otthona, ezen belül Franciaország, Belgium és Magyarország, de Erdély a hazája. Míg Franciaországban legendás sanzonénekesként tartják számon, Budapesten egyszerre próbál prózát és musicalt a Budapesti Operettszínházban. (X)

Kolozsváron születtél, fizikai, szellemi és szakmai értelemben is nagy utat jártál be, amíg ismét hazaértél. Ez bizonyos értelemben választott sors volt, vagy egyszerűen valamiféle szükség szülte?

A politikai helyzet elsősorban, ami meghatározta, hogy mi eltávoztunk Erdélyből a férjemmel. 1987–88-ban a magyarságom miatt a filmes és televíziós munkáimtól eltiltottak, ahogy hasonló okokból a férjemet is eltávolították az állásából, hiszen nem volt eléggé román, ráadásul magyar felesége volt. Lehallgattak minket, a lakásunkban is mikrofonok voltak elrejtve, teljesen ellehetetlenült az életünk.

foto_SZILAGYI_ENIKO_1-110254.jpg

Szilágyi Enikő (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Erdély a hazád, Európa az otthonod. Hogy éled meg, hogy Európa egyre inkább elveszíti saját magát?

Olyan a civilizációnk, mint egy gyönyörű, terebélyes, egekbe nyúló, több ezer éves fa, de ha lehántják róla a kérget, védtelenné válik és elpusztulhat. Nagyon fontosnak tartom, hogy az Európai Unió – amelyre nagyon sokan vágytunk, hogy egységben legyünk, hogy megóvjon bennünket, kultúránkat, nemzeti értékeinket, identitásunkat, tradícióinkat – védelmet biztosítson. Többet kellene foglalkoznia az európai nemzetek biztonságával. Minden jel arra mutat, hogy csődbe rángatnak bennünket. Nincs kontroll alatt a migráció, a járványhelyzet, a közbiztonság. Ez egyre félelmetesebb arányokat fog ölteni, és teljes mértékben ellehetetleníti az életünket.

A tavaly Gyulán bemutatott, Ez már feltámadás című Trianon-előadásod milyen gyökerekből táplálkozott?

Ezzel az előadással nemcsak egy tartozást róttam le a székelyföldi nagyszüleim, őseim, erdélyi gyökereim iránt, hanem számomra lelkileg is kényszerítő erejű volt ez a személyes megszólalás, ez a felidézés, a megemlékezés. Felerősítette bennem a nemzetféltést, hogy tenni kell, változtatni kell. Lényeges, hogy van egy olyan odafigyelés Magyarország részéről az elszakított területeken élő magyarság felé, ami eddig nem volt. És ez fontos, nagyon fontos, hiszen együvé tartozunk. Évtizedeken át Magyarország elfelejtett bennünket. Hogy is mondja Jászai Mari? „Akiben nincs hazaszeretet, az nem érdemli meg, hogy hazája legyen, sem nemzet, sem egyes ember. A hazaszeretet a nemzetek ereje.”

Az Operettszínház szeptemberben mutatja be Balázs Zoltán rendezésében a Nine című musicalt, aminek egyik főszereplője vagy. Azonnal asszociálunk is Fellini legendás filmjére, a Nyolc és félre, ami a darabot ihlette.

Köszönet Kiss-B. Atilla főigazgatónak, aki támogatta Balázs Zoltán rendező javaslatát, hogy a musical egyik női főszerepét, Liliane La Fleurt eljátszhatom. A bemutatóm szeptember 26-án lesz. Három hónapnyi próbafolyamat van már mögöttünk, ami egyszerűen frenetikusan telt. Szellemi, lelki és fizikai öröm volt a Zolival való közös munka. Kiváló rendező, minden igényes színészkollégának kívánom, hogy dolgozhasson vele.

foto_SZILAGYI_ENIKO_2-110256.jpg

Pillanatkép a Nine próbájáról (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Hogy tapasztalod, a jövő generáció mennyire nyitott arra az alázatra, arra a precíz munkára, ami téged is jellemez?

A fiatal generációért mi vagyunk felelősek, nekünk kell irányt mutatni. Ha rossz irányba tereljük az életüket, akkor ők rossz irányba fognak haladni. A felelősség csak bennünket, a felnőtteket terhelhet.

Egyre gyakrabban gondolok arra és hangoztatom is, hogy három fontos hely van a világon, ahonnan tanulni lehet és tanulni kell: a templom, az iskola és a színház.

A szószék, a katedra és a színpad. Ide csak nagy felelősségű, tehetséges, nagy tudású, tiszta lelkű és szellemiségű, erkölcsi normákkal rendelkező és erkölcsi normákat gyakorló egyéneknek lenne szabad fellépni, hogy a tudást, a kultúrát és az igét hirdessék.

A jövőben művészi beszédet tanítasz a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés tagozatán. Óriási felelősség kerül a válladra.

Azt a 45 évet és szakmai tapasztalatot, ami mögöttem van, nagyon fontosnak tartom továbbadni. Ám legalább ennyire fontos, hogy a színházetika is bekerüljön az oktatói munkánkba. Tagja voltam a felvételi bizottságnak, 17 tehetséges fiatalt vettünk fel Kiss-B. Atilla osztályfőnök vezetésével. Meggyőződésem, hogy minden szempontból az arra legalkalmasabbak nyertek felvételt. Akit a szent láng és a szent rajongás hozott ide, azt az Isten hozta.

 

Az interjú partneri együttműködés részeként megjelentetett, támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.