Zenés színház

A szószék, a katedra és a színpad – Interjú Szilágyi Enikővel

2021.08.27. 11:05
Ajánlom
Egy különös tehetséggel megáldott színművész, aki saját bevallása szerint mindenütt otthon van, ahol lelki társat, értelmi partnert, magyarokat és magyarokat szerető embereket talál. Európa az otthona, ezen belül Franciaország, Belgium és Magyarország, de Erdély a hazája. Míg Franciaországban legendás sanzonénekesként tartják számon, Budapesten egyszerre próbál prózát és musicalt a Budapesti Operettszínházban. (X)

Kolozsváron születtél, fizikai, szellemi és szakmai értelemben is nagy utat jártál be, amíg ismét hazaértél. Ez bizonyos értelemben választott sors volt, vagy egyszerűen valamiféle szükség szülte?

A politikai helyzet elsősorban, ami meghatározta, hogy mi eltávoztunk Erdélyből a férjemmel. 1987–88-ban a magyarságom miatt a filmes és televíziós munkáimtól eltiltottak, ahogy hasonló okokból a férjemet is eltávolították az állásából, hiszen nem volt eléggé román, ráadásul magyar felesége volt. Lehallgattak minket, a lakásunkban is mikrofonok voltak elrejtve, teljesen ellehetetlenült az életünk.

foto_SZILAGYI_ENIKO_1-110254.jpg

Szilágyi Enikő (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Erdély a hazád, Európa az otthonod. Hogy éled meg, hogy Európa egyre inkább elveszíti saját magát?

Olyan a civilizációnk, mint egy gyönyörű, terebélyes, egekbe nyúló, több ezer éves fa, de ha lehántják róla a kérget, védtelenné válik és elpusztulhat. Nagyon fontosnak tartom, hogy az Európai Unió – amelyre nagyon sokan vágytunk, hogy egységben legyünk, hogy megóvjon bennünket, kultúránkat, nemzeti értékeinket, identitásunkat, tradícióinkat – védelmet biztosítson. Többet kellene foglalkoznia az európai nemzetek biztonságával. Minden jel arra mutat, hogy csődbe rángatnak bennünket. Nincs kontroll alatt a migráció, a járványhelyzet, a közbiztonság. Ez egyre félelmetesebb arányokat fog ölteni, és teljes mértékben ellehetetleníti az életünket.

A tavaly Gyulán bemutatott, Ez már feltámadás című Trianon-előadásod milyen gyökerekből táplálkozott?

Ezzel az előadással nemcsak egy tartozást róttam le a székelyföldi nagyszüleim, őseim, erdélyi gyökereim iránt, hanem számomra lelkileg is kényszerítő erejű volt ez a személyes megszólalás, ez a felidézés, a megemlékezés. Felerősítette bennem a nemzetféltést, hogy tenni kell, változtatni kell. Lényeges, hogy van egy olyan odafigyelés Magyarország részéről az elszakított területeken élő magyarság felé, ami eddig nem volt. És ez fontos, nagyon fontos, hiszen együvé tartozunk. Évtizedeken át Magyarország elfelejtett bennünket. Hogy is mondja Jászai Mari? „Akiben nincs hazaszeretet, az nem érdemli meg, hogy hazája legyen, sem nemzet, sem egyes ember. A hazaszeretet a nemzetek ereje.”

Az Operettszínház szeptemberben mutatja be Balázs Zoltán rendezésében a Nine című musicalt, aminek egyik főszereplője vagy. Azonnal asszociálunk is Fellini legendás filmjére, a Nyolc és félre, ami a darabot ihlette.

Köszönet Kiss-B. Atilla főigazgatónak, aki támogatta Balázs Zoltán rendező javaslatát, hogy a musical egyik női főszerepét, Liliane La Fleurt eljátszhatom. A bemutatóm szeptember 26-án lesz. Három hónapnyi próbafolyamat van már mögöttünk, ami egyszerűen frenetikusan telt. Szellemi, lelki és fizikai öröm volt a Zolival való közös munka. Kiváló rendező, minden igényes színészkollégának kívánom, hogy dolgozhasson vele.

foto_SZILAGYI_ENIKO_2-110256.jpg

Pillanatkép a Nine próbájáról (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Hogy tapasztalod, a jövő generáció mennyire nyitott arra az alázatra, arra a precíz munkára, ami téged is jellemez?

A fiatal generációért mi vagyunk felelősek, nekünk kell irányt mutatni. Ha rossz irányba tereljük az életüket, akkor ők rossz irányba fognak haladni. A felelősség csak bennünket, a felnőtteket terhelhet.

Egyre gyakrabban gondolok arra és hangoztatom is, hogy három fontos hely van a világon, ahonnan tanulni lehet és tanulni kell: a templom, az iskola és a színház.

A szószék, a katedra és a színpad. Ide csak nagy felelősségű, tehetséges, nagy tudású, tiszta lelkű és szellemiségű, erkölcsi normákkal rendelkező és erkölcsi normákat gyakorló egyéneknek lenne szabad fellépni, hogy a tudást, a kultúrát és az igét hirdessék.

A jövőben művészi beszédet tanítasz a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés tagozatán. Óriási felelősség kerül a válladra.

Azt a 45 évet és szakmai tapasztalatot, ami mögöttem van, nagyon fontosnak tartom továbbadni. Ám legalább ennyire fontos, hogy a színházetika is bekerüljön az oktatói munkánkba. Tagja voltam a felvételi bizottságnak, 17 tehetséges fiatalt vettünk fel Kiss-B. Atilla osztályfőnök vezetésével. Meggyőződésem, hogy minden szempontból az arra legalkalmasabbak nyertek felvételt. Akit a szent láng és a szent rajongás hozott ide, azt az Isten hozta.

 

Az interjú partneri együttműködés részeként megjelentetett, támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.