Zenés színház

A Tannhäuser és a Ring az idei műsoron

2014.06.11. 13:39
Ajánlom
Neves nemzetközi és hazai Wagner-énekesek fellépésével folytatódnak idén a Budapesti Wagner-napok. Fischer Ádám, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: a Tannhäusert Matthias Oldag, a Ringet Hartmut Schörghofer korábbi rendezésének felújított változatában mutatják be.

A Magyarországon most debütáló énekesek közül kiemelte a Wotant alakító Egils Silinst, aki Frankfurt, Basel és Bécs közönségét is meghódította már különleges basszbaritonjával, valamint Jay Hunter Morrist, akit Siegfried szerepében a MET-közvetítésekről már ismerhet a hazai közönség. Az előadások karmestere, Fischer Ádám szerint kénytelenek "váltott lovakkal" játszani, a teljes tetralógiát csak így lehet négy nap alatt előadni. "Meg kell találni a szereposztás változtatásának helyes mértékét, mely mellett az előadások jellege még nem változik" - magyarázta. Az előadásoknak otthont adó Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem "olyan, mint egy nagyon szép, testre szabott ruha, amely az embernek megváltoztatja a viselkedését" - fogalmazott. A terem előnyei között említette például, hogy a finomabb, halk hangok nagyon jól kijönnek.

A Művészetek Palotája közleménye szerint a Ringet rendező Hartmut Schörghofer nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történetet. A Nibelung gyűrűje nemzetközi szereposztásában Egils Silins és Jay Hunter Morris mellett olyan további énekesek lépnek fel, mint Christian Franz, a Budapesti Wagner-napok kirobbanó energiájú tenor sztárja, Petra Lang, a wagneri hősnők világszerte ünnepelt megformálója, Anja Kampe, napjaink első számú Sieglindéje, a Wagner-specialistaként elismert Walter Fink, Iréne Theorin, az egykori Birgit Nilsson-tanítvány, valamint a Mime alakját magára öltő Gerhard Siegel. Albert Pesendorfert betegsége miatt napjaink egyik ünnepelt mélybasszusa, Kurt Rydl helyettesíti Az istenek alkonyában, Hagen szerepében.

A Wagner-napokra Budapestre érkezik Stephen Gould amerikai hőstenor is, aki a Tannhäuser címszerepét alakítja. Fellépése egyben évforduló is, hiszen éppen egy évtizede lépett először színpadra Bayreuthban Tannhäuserként. A Budapesti Wagner-napok sorozata 2006-ban a Parsifallal indult el. Azóta a teljes "kanonizált életműből", vagyis a Wagner által vállalt tíz operából már csak A bolygó hollandi maradt ki a bemutatók sorából. Erre jövőre kerül sor, ezzel pedig lezárul egy szakasz a Budapesti Wagner-napok történetében. Fischer Ádám szerint a fesztivál ezután egyfajta "Wagner-workshoppá" alakulhat, újabb és újabb rendezésekkel, énekes és hangszeres mesterkurzusokkal. "Wagner darabjai mindig aktuálisak, mint az igazán nagy művek. A Ring megmutatja, hogy az ostobaságok, a tévedések milyen katasztrófába vezethetik a világot, és az emberek, bár áhítják a gazdagságot és a hatalmat, végül nem tudnak mit kezdeni vele" - mondta. A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya június 12-15 között sorban látható a Művészetek Palotájában, míg a Tannhäusert kétszer, június 20-án és 22-én mutatják be. Az előadásokon közreműködnek az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar, a Budapesti Stúdió Kórus és a Magyar Állami Operaház Énekkara.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.