Zenés színház

A Tannhäuser nyitja az idei Wagner-napokat

2012.05.27. 11:32
Ajánlom
A Budapesti Wagner-napok idén a zeneszerző második legjelentősebb operájának bemutatójával indul június 3-án a Művészetek Palotájában. A darabot a sorozat művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényli, a rendező a német Matthias Oldag, a címszerepet az amerikai tenor, Robert Dean Smith énekli.

"A Budapesti Wagner-napok előadásait nem nevezem félig szcenírozottnak, én mindig speciális vagy inkább minimalista rendezést szeretek a pódiumon látni" - nyilatkozta Fischer Ádám, majd hozzátette, hogy a minimalizmus ebben az esetben nem öncél, hanem nagyon is illik a Müpába, a hangversenyterem belső képéhez és a Budapesti Wagner-napok stílusához. Könnyebb egy ilyen előadást technikailag létrehozni, a szükségből erényt csinálni. "Művészileg ez persze sokkal-sokkal nehezebb, mert nagyon koncentráltan kell dolgozniuk az előadóknak, minél kevesebb az akció, annál jobbnak kell lenni - mutatott rá a karmester."

A Tannhäusert 1845. október 19-én mutatták be Drezdában. A párizsi bemutató számára 1861-ben Wagner átdolgozta művét. "A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a drezdai változatot fogják játszani, mert az stilárisan sokkal egységesebb, mint a párizsi" - árulta el Fischer Ádám. A produkciót, amely az idei Wagner-napok újdonsága lesz, és amelyet a bemutatót követően június 19-én is láthat a közönség, két német művész, Matthias Oldag rendező és Thomas Gruber díszlettervező állítja színpadra. Ők, bár a miskolci operafesztivál jóvoltából nem ismeretlenek a magyar közönség előtt, először dolgoznak a Müpában. "Nincs könnyű feladata a rendezőnek, mert színházi munkához szokott. Itt azonban meg kell küzdenie azzal a gondolattal, hogy szinte sértetlenül hagyjuk a koncertterem hangulatát, és a köznapi ruhát viselő szereplők egyfajta elidegenítő effektusként jelennek meg az operaelőadásban" - részletezte a karmester.

A premieren az eredetileg felkért Christiane Iven helyett Szabóki Tünde énekli Erzsébetet. A német szoprán a közelmúltban állandó szerződést kötött a stuttgarti együttessel, bár a színház elengedte volna, a próbafolyamatot bizonytalanná tette volna stuttgarti elkötelezettsége. Vénuszt mindkét esten a szentpétervári Jelen Zsidkova alakítja, aki Amszterdamban nagy sikerrel mutatkozott be Bretz Gábor oldalán A kékszakállú herceg várában, ugyancsak Fischer Ádám vezényletével. A címszereplő Robert Dean Smith 1997 óta rendszeres vendége a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak, világszerte az egyik legkeresettebb Wagner-tenor.

Fischer Ádám már tavaly jelezte, hogy a Hartmut Schörghofer rendezte Ring 2012-ben látható utoljára: jövőre nem tervezi A Nibelung gyűrűje-tetralógiát, mert úgy véli, hogy Wagner születésének 200., illetve halálának 130. évfordulóján sokan "startolnak" rá az opus magnumra. A jövő évi bemutató A nürnbergi mesterdalnokok lesz. A 2013-as Wagner-napok előzetes programjában a Lohengrin-felújítás mellett nem szerepel Fischer Ádám neve. "A Budapesti Wagner-napokat nem tekintem a privát fesztiválomnak, ezért szeretnék egy fiatal karmestert meghívni ehhez a produkcióhoz" - mondta a karmester, aki egyébként május 26-án este bemutatót is vezényelt: a Zürichi Operában már a harmadik rendezést, most Adrian Marthaler munkáját dirigálta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!