Zenés színház

A Theater an der Wien Budapesten

2006.07.19. 00:00
Ajánlom
Mozart Don Giovanni című operáját mutatja be július 26-án a bécsi együttes a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A világhírű énekesek és a nemzetközi muzsikusgárda fellépése rendkívüli estét ígér.

Az olasz nyelvű előadásban bécsi születésű Donna Anna, svájci Donna Elvira, koreai Kormányzó, német Leporello, svéd Don Ottavio, brazil Zerlina és osztrák Masetto áll majd a színpadon. Don Giovanni szerepében a sokoldalú kanadai bariton, Gerald Finley lesz hallható, aki épp Mozart-szerepekkel alapozta meg hírnevét a világ legjelentősebb operaházaiban.

Mozart operáját 1787-ben mutatták be a prágai Tyl Színházban. A kissé egysíkú Don Juan-tanmeséből az opera szövegkönyvének írója, Lorenzo Da Ponte – Tirso da Molina és Moliere Don Juan-drámái nyomán – tragikus és komikus elemeket ötvöző, gazdagon rétegzett művet alkotott, amelyhez kapcsolódva Mozart zenéje – Soren Kierkegaard dán filozófus szavaival – „nem mint kíséret lép fel, hanem az eszme kifejezésével egyúttal saját legbenső lényegét fejezi ki”.

„Van-e fiatalember, akinek az életében ne lett volna olyan pillanat, amikor fele királyságát, vagy talán az egészet is odaadta volna azért, hogy egyetlen évig Don Juan lehessen?” – írta Kierkegaard Mozart Don Giovannijáról szóló tanulmányában. Az „érzéki zsenialitás” megtestesítője, Don Juan legendája több száz éve ismert Európában, s a kicsapongó, élvhajhász életéért méltó büntetésben részesülő főhős története a mai napig foglalkoztatja az embereket.

(2006. július 26. 19:00; Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; Mozart: Don Giovanni – koncertszerű előadás; Don Giovanni - Gerald Finley, Kormányzó - Attila Jun, Donna Anna - Regina Schörg, Don Ottavio - Mathias Zachariassen, Donna Elvira - Heidi Brunner, Leporello - Hanno Müller-Brachmann, Masetto - Markus Butter, Zerlina - Adriane Queiroz; km.: a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara, Arnold Schoenberg Kórus (karig.: Erwin Ortner); vez.: Bertrand de Billy)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.