Zenés színház

A Tinder az új romantikus opera színhelye

2017.04.09. 16:34
Ajánlom
Háború, halálos szerelem és önfeláldozás helyett Starbucksban töltött randi az opera témája. Ráadásul alig hosszabb 11 percnél és YouTube-on elérhető, hogy ne kelljen megerőltetnie magát a lusta fiataloknak. Bezzeg Monteverdi idejében!

A Tinder egy okostelefonokra tervezett társkereső alkalmazás, amely gyors egymásutánban dobja fel a profilokat. A felhasználó balra vagy jobbra pöckölheti a képeket attól függően, hogy tetszik-e neki az illető. Ha mindketten „lájkolják” egymást, indulhat a chatelés, és ha ez is jól megy, a személyes találkozás. El lehet képzelni, milyen felszínes dolog így társat keresni, de mindig csábító a gondolat:

lehet, hogy Tinderen van életed párja.

Vagy az az ember, akivel találkozol, és másnap már nem látod többet.

Erről szól a Connection Lost (Megszakadt kapcsolat) című opera. A videó rendezője Adam Taylor, a rövid zenemű szerzője Scott Joiner, és a főszerepet is ő énekli. A történetben egy kalandra éhes ifjú online flörtöl, egészen addig, míg le nem merül a telefonja. Arról nem esik szó, hogy miért nem tölti fel, az opera csattanós poénnal végződik. Casanovánk egy sötét szobában, egy kényelmes fotelben fetreng egy szál alsógatyában, miközben csinos hölgyeknek csapja a szelet.

„Őszintén szólva mindketten használjuk a Tindert, és megosztjuk egymással a fura sztorikat, amik történtek velünk. Amikor elhatároztuk, hogy csinálunk egy operafilmet közösen, felbukkant a Tinder ötlete, és tudjuk, hogy ez egyben a legjobb és legrosszabb ötlet, ami lehet. Eléggé kontextuson kívüli, mindenben az ellenkezője annak, amit egy operától várnánk” – mondta Joiner.

A milleniumi generációnak persze még ez a 11 perc is túl hosszú. „Megpróbáltam megmutatni egy-két embernek, de

amikor meglátták, hogy 11 perces a videó, nem nagyon akarták megnézni.

Rájöttem, hogy 3 perces tartalmakhoz vannak szokva. Sokan közülük nem is tudják, mi az az opera.”

Hát nem felháborító?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.