Zenés színház

A Tosca fog szólni Európa egyik legrégebbi kőfejtőjében

2014.11.21. 10:38
Ajánlom
Puccini Tosca című operájával folytatódik jövő nyáron a szentmargitbányai operafesztivál, melynek szervezeti-üzleti háttere is rendeződni látszik azok után, hogy idén nyáron csődeljárás indult a korábbi rendező cég fizetésképtelensége miatt.

A fesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe és a kft. által létrehozott új rendező cég, az Arenaria képviselői november 20-ai bécsi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: a fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének. Az idei Aida-premier után jövő nyáron a Toscával várják a vendégeket a Burgenlandban található kőfejtőben, emellett kísérőprogramok is lesznek, már biztosan jön a Dire Straits-alapító Mark Knopfler, de további előadókkal is tárgyalnak. Karl Wessely, az Arenaria vezetője úgy fogalmazott: az új Tosca csodaszép színpadképe és a felkért neves művészek jelentik a garanciát arra, hogy minden operarajongót lenyűgözzön az előadás.

Az opera rendezője, Robert Dornhelm immár harmadik alkalommal rendez a szentmargitbányai kőfejtőben. 2013-ban a Bohéméletet, 2014-ben az Aidát vitte színpadra. A szervezők szerint a temesvári születésű rendező tapasztalatának és izgalmas látásmódjának köszönhető a kőfejtő kulisszái között bemutatott opera egyedi varázsa.

Robert Dornhelm a sajtótájékoztatón kiemelte: az egyes felvonások különlegességét az adja, hogy mind más hangulatúak, a nézőnek igazi meglepetéssel szolgálnak majd. A rendező munkája során a modern színpadtechnika vívmányait is felhasználja, egyes jeleneteket ugyanis mozgóképes bejátszásokkal is színesít. Célja, hogy megteremtse a kamaradarabok hangulatát, a közönség a történet részévé váljon, és érzelmileg azonosuljon a szereplőkkel. A darab zenei vezetője, a Finn Nemzeti Operaház vezető dirigense, Michael Güttler elmondta: mivel a helyszín akusztikailag teljesen eltér egy operaház tulajdonságaitól, a legnagyobb kihívást a komoly színvonalú hangtechnika kialakítása jelentette.

A színpadképért felelős Amra Bergman díszlettervező egy római útjából merített ihletet, ahova a rendezővel együtt utazott, hogy az ő látásmódján és értelmezésén keresztül szerezzen motivációt a munkára. Így alkotta meg színpad felé magasodó óriás angyal tervét, amely szinte átöleli az egész teret. Olyan színpadképet szeretett volna alkotni, amely nemcsak a művel, hanem a kőfejtő természetes hangulatával is összeolvad és szoros egységet alkot, így a nézők is jobban azonosulhatnak a művel. Tosca szerepében a görög szoprán Alexia Voulgaridou látható, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, Scarpiát Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

Az előadás egyik különlegességét a helyszín adja, hiszen a kőfejtő Európa egyik legizgalmasabb szabadtéri színpada. Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente. Szentmargitbányán található Európa egyik legrégebbi kőfejtője, amely 2001 óta az UNESCO-világörökség részét képezi. A kőfejtőben bányászott homokkövet a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) és a bécsi körúton található legjelentősebb épületek építéséhez használták. Az új Tosca-produkciót 2015. július 8. és augusztus 15. között 17 alkalommal mutatják be. Az Esterházy Magánalapítvány a burgenlandi kulturális élet egyik legfontosabb szereplője, amely feladatául tűzte ki a kulturális örökség megőrzését és a nagyközönségnek való bemutatását. Az alapítvány gondozza az Esterházy borászatot, kezeli a kismartoni Esterházy-kastélyt, a fraknói várat, a lackenbachi kastélyt, illetve az operafesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtőt is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Jazz/World

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Zenés színház

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Zenés színház bécs

Cecilia Bartoli is fellép a bécsi Operaház új évadában

Öt saját produkcióval, a Monte-Carlói Opera vendégelőadásával, gyermekoperával és három balettpremierrel is készül a Bécsi Állami Operaház a 2021/22-es szezonra. Az új évad egyik szenzációja, a világhírű olasz mezzoszoprán, Cecilia Bartoli debütálása a bécsi színpadon.
Zenés színház ajánló

Idén (is) online jelentkezik a Budapesti Wagner-napok

Világsztárok közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével jön a Budapesti Wagner-napok a Müpa Home felületein.
Zenés színház hír

A közösségi élményről is szól az Operaház következő évada

Tizenhét bemutatóval várja a közönséget az új évadban a Magyar Állami Operaház, amely a 2021/22-es szezonban az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett megnyitja a felújított Andrássy úti anyaintézményét is. A három helyszínre tervezett tizenkét egész estés és öt egyfelvonásos új produkció mellett visszatérnek a népszerű ifjúsági programok és előadássorozatok is, miközben olyan nemzetközi hírű művészek lépnek színpadra, mint Plácido Domingo, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, vagy épp Sir Willard White.
Zenés színház gyász

Elhunyt Herczeg Zsuzsanna fuvolaművész

A Madách Színház zenekarának tagját 49 éves korában érte a halál – tudatta a színház.