Zenés színház

A Tosca fog szólni Európa egyik legrégebbi kőfejtőjében

2014.11.21. 10:38
Ajánlom
Puccini Tosca című operájával folytatódik jövő nyáron a szentmargitbányai operafesztivál, melynek szervezeti-üzleti háttere is rendeződni látszik azok után, hogy idén nyáron csődeljárás indult a korábbi rendező cég fizetésképtelensége miatt.

A fesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe és a kft. által létrehozott új rendező cég, az Arenaria képviselői november 20-ai bécsi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: a fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének. Az idei Aida-premier után jövő nyáron a Toscával várják a vendégeket a Burgenlandban található kőfejtőben, emellett kísérőprogramok is lesznek, már biztosan jön a Dire Straits-alapító Mark Knopfler, de további előadókkal is tárgyalnak. Karl Wessely, az Arenaria vezetője úgy fogalmazott: az új Tosca csodaszép színpadképe és a felkért neves művészek jelentik a garanciát arra, hogy minden operarajongót lenyűgözzön az előadás.

Az opera rendezője, Robert Dornhelm immár harmadik alkalommal rendez a szentmargitbányai kőfejtőben. 2013-ban a Bohéméletet, 2014-ben az Aidát vitte színpadra. A szervezők szerint a temesvári születésű rendező tapasztalatának és izgalmas látásmódjának köszönhető a kőfejtő kulisszái között bemutatott opera egyedi varázsa.

Robert Dornhelm a sajtótájékoztatón kiemelte: az egyes felvonások különlegességét az adja, hogy mind más hangulatúak, a nézőnek igazi meglepetéssel szolgálnak majd. A rendező munkája során a modern színpadtechnika vívmányait is felhasználja, egyes jeleneteket ugyanis mozgóképes bejátszásokkal is színesít. Célja, hogy megteremtse a kamaradarabok hangulatát, a közönség a történet részévé váljon, és érzelmileg azonosuljon a szereplőkkel. A darab zenei vezetője, a Finn Nemzeti Operaház vezető dirigense, Michael Güttler elmondta: mivel a helyszín akusztikailag teljesen eltér egy operaház tulajdonságaitól, a legnagyobb kihívást a komoly színvonalú hangtechnika kialakítása jelentette.

A színpadképért felelős Amra Bergman díszlettervező egy római útjából merített ihletet, ahova a rendezővel együtt utazott, hogy az ő látásmódján és értelmezésén keresztül szerezzen motivációt a munkára. Így alkotta meg színpad felé magasodó óriás angyal tervét, amely szinte átöleli az egész teret. Olyan színpadképet szeretett volna alkotni, amely nemcsak a művel, hanem a kőfejtő természetes hangulatával is összeolvad és szoros egységet alkot, így a nézők is jobban azonosulhatnak a művel. Tosca szerepében a görög szoprán Alexia Voulgaridou látható, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, Scarpiát Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

Az előadás egyik különlegességét a helyszín adja, hiszen a kőfejtő Európa egyik legizgalmasabb szabadtéri színpada. Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente. Szentmargitbányán található Európa egyik legrégebbi kőfejtője, amely 2001 óta az UNESCO-világörökség részét képezi. A kőfejtőben bányászott homokkövet a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) és a bécsi körúton található legjelentősebb épületek építéséhez használták. Az új Tosca-produkciót 2015. július 8. és augusztus 15. között 17 alkalommal mutatják be. Az Esterházy Magánalapítvány a burgenlandi kulturális élet egyik legfontosabb szereplője, amely feladatául tűzte ki a kulturális örökség megőrzését és a nagyközönségnek való bemutatását. Az alapítvány gondozza az Esterházy borászatot, kezeli a kismartoni Esterházy-kastélyt, a fraknói várat, a lackenbachi kastélyt, illetve az operafesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtőt is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.