Zenés színház

A várakozás izgalmai

2008.03.15. 00:00
Ajánlom
Idén lenne kilencven éves Leonard Bernstein. Legismertebb musicalje, a West Side Story 1958-ban, a Broadway-premier után egy évvel került a londoni West End repertoárjára. Az európai bemutató ötvenedik évfordulóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egy különleges, szcenírozott koncerttel ünnepli a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A próbák a Budapesti Operettszínházban folynak.

Maria: Miklósa Erika

Nagymező utca 17., második emelet, háziszínpad. Kinn ragyogó tavasz, benn igazi felszabadult próbahangulat. Bernstein lüktető zenéjében erő rejlik és gyöngéd líra. Érezhetően jó energiák teszik harmonikussá a színpadi helyzeteket. Csupán zongorakísérettel próbálnak a Müpáénál jóval kisebb színpadon, többnyire melegítőben, farmerben, mindössze két rámpa a díszlet: még nem ad hátteret a Kiégő Izzók látványvilága, de ennek ellenére nagy biztonsággal megjósolható, hogy a hétfői előadás különleges lesz.

Kedvvel próbálnak, épp Maria és Tony első találkozását. A rendező, Kerényi Miklós Gábor a táncoló színészek között jár, és ő sem tud szabadulni a ritmustól. Aztán szusszanásnyi pihenő. Egy kis kölcsönös vállmasszírozás, s folytatódhat a történet.

A BTF-en a darab kulcspillanatai villannak fel, a felhangzó dalokat a friss Jászai-díjas Szabó P. Szilveszter narrátorként köti össze. Bár Miklósa Erika számára új ez a környezet, a partnerek, mégis olyan az összhang, hogy úgy tűnik, régi kollégák dolgoznak együtt. Csak azért lóg ki a többiek közül, mert rajta rózsaszín szoknya és körömcipő van, a többi színésznőn pedig melegítő és tánccipő. Amikor épp nincs színen, olyan tüneményesen lányosan csacsognak, mint Maria és barátnői az I feel pretty-ben.


Tony: Dolhai Attila

Tonyjával, azaz Dolhai Attilával pedig ülnek a tízperces próbaszünetben egymás mellett a tornapadon, és sugárzik róluk az egymásra hangoltság. Igaz, tartottak egy kicsit attól, hogy két, egészen eltérő zenei világból érkezve miképp találnak közös hangot, hogyan tudnak idomulni egymáshoz.

– Azt vártuk, hogy az Éj királynője teljes pompájában belép, ehelyett jött Erika, és amikor azt mondta, „jaj, ne”, megnyugodtunk, hogy ő is emberből van – meséli nagy mosollyal Dolhai Attila, aki először Szegeden énekelte a West Side Story férfi főszerepét, pályájának második-harmadik szerepeként. Majd sikerült színművészeti egyetemi felvételije, s Tony azóta is vissza-visszatér életébe. – Ez a produkció számomra nem is elsősorban a születésnap miatt különleges, hanem mert megismertem Erikát, aki valami egészen friss szellemiséget hozott a színházba.

Az operaénekesnő első West Side Story-élménye Placido Domingóhoz kötődik:

– Négy éve, egy közös koncerten énekeltük Tony és Maria duettjét Domingóval. Az volt az első alkalom, hogy együtt léptünk fel. Annyira magához szorított, szinte rám támaszkodott, hogy alig bírtam énekelni – emlékszik Miklósa Erika, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére először Bernstein Candide-ját javasolta. Kunigunda nem találta meg, helyette jött azonban Maria. – Érdekesnek, izgalmasnak tűnt az ötlet, de azonnal visszakérdeztem, hogy szerintük én ezt meg tudom-e csinálni. Mert én attól kezdtem el félni, hogy van egy kiválóan éneklő Dolhai Attila, ráadásul prózát is kell mondanom… Kár, hogy csak egy előadás lesz belőle. De olyan könnyen azért nem szabadulsz tőlem! – teszi hozzá nevetve, miközben partnerére néz.

Nagy lelkesedés van a csapatban, koncentrált nyugalommal dolgoznak. Nagyon rövid idő, két hét alatt kell létrehozniuk az előadást. Igaz, nem ismeretlen alapanyagból dolgoznak. Az Operett repertoárjáról nemrég került le a West Side Story, s a Thália Színházban játszott produkcióban Dolhain kívül közreműködött Janza Kata, Lukács Anita, Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid is, akik a Müpában is fellépnek.

– Az elsődleges szándék az volt, hogy zenei élményt kapjon a közönség, közben viszont remekül alakul a színészi oldala is. Nem lesz színházi előadás, de mégis megismételhetetlen élményt ad nekünk az, hogy részesei lehetünk valami különlegesnek. Remélem, ugyanezt érzik majd azok is, akik eljönnek hétfőn – teszi hozzá Dolhai.

(2008. március 17. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Bernstein: West Side Story - az európai bemutató 50. évfordulója alkalmából - Szcenírozott koncert; km.: Miklósa Erika, Janza Kata, Dolhai Attila (ének), MÁV Szimfonikus Zenekar; rend.: Kerényi Miklós Gábor; vez.: Makláry László )

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.