Zenés színház

A varázsló

2013.08.08. 16:31
Ajánlom
Harminc fejezetre tagolt, 285 illusztrációval kísért új könyv jelent meg Richard Wagner - Bayreuth varázslója címmel a Rózsavölgyi és Társa gondozásában. Fazekas Gergely, a kötet szerkesztője szerint Barry Millington munkája az angolszász ismeretterjesztő irodalom egyik legjobb példája, amely mögött jelentős kutatómunka áll.

Mint a szerkesztő kifejtette: Millington közérthető nyelven, lendületes stílusban beszél Wagnerről, és a legújabb kutatási eredmények ismertetése mellett a zeneszerzővel kapcsolatos friss nézőpontokat és gondolatokat is felvet. A varázsló kifejezés Fazekas Gergely szerint már csak ezért is joggal vonatkoztatható a kötet szerzőjére is, hiszen Wagnerről olvasmányosan írni nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. "A magyar zenekultúra, különösen a zenetudomány erősen német orientációjú, ilyen szempontból is szerencsés, hogy Wagner kapcsán a meglehetősen eltérő angolszász szellem is a látókörünkbe kerülhet. Megjegyzem, ez a kötet azon kevés angol nyelvű művek közé tartozik, amelyeket lefordítottak németre; tudomásom szerint tavaly jelent meg a zeneszerző hazájában" - jegyezte meg a kiadóvezető-szerkesztő.

Ráadásul, noha az írott anyag egyedül is megállna a lábán, az illusztrációk is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mű biztonságosan egyensúlyozhasson a szórakoztató, ugyanakkor értékes ismeretterjesztő olvasmány és a komoly tudományos munka közötti szűk határvonalon. A jeles személyiségek portréi, a díszletekről készült rajzok és az operák ihlette festmények, valamint az egykori városképek amellett, hogy mindig informatívan reflektálnak a szövegre, átfogó kultúrtörténeti ismeretekkel is gazdagítják az olvasót.

Rokonszenves vonása a könyvnek, hogy a szerző előtt nincsenek tabuk - mutatott rá Fazekas Gergely. "Millington minden közérdekű kérdésnek nekimegy, bár, persze, nem tud mindent megmagyarázni. Nekem nagyon tetszett, hogy nem akarja elmismásolni Wagner antiszemitizmusát. A történelmi dokumentumok alapján azt is feltárja, hogyan ágyazódott be a Harmadik Birodalomba Wagner zenéje" - fűzte hozzá. Érdekes a kötet szerkezete is: kronologikus sorrendben tárgyalja a zeneszerző életének eseményeit, de minduntalan visszacsatol az alkotásokhoz. Így elkerüli azt a hibát, ami sok zenetörténeti kiadványt jellemez, hogy a zeneszerző leválik a zenéjéről, és csak a figura marad érdekes - részletezte a szerkesztő. A fejezetek között egyébként több olyan, eddig figyelmet nem kapott téma is szerepel, mint például az a kérdés, miből eredhet Wagnernek a finom selymek és szaténok iránt érzett rajongása, vagy hogy miként hatott a 20-21. századi filmművészetre Wagner zenéje.

A kötetből korábban a Mesterdalnokok keletkezésével kapcsolatban közöltünk részletet Garai Attila fordításában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Zenés színház kritika

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház opera

Hatalmas siker volt a Sába királynője Izraelben

Percekig tartó vastapssal, hangos ovációval köszönte meg a tel-avivi közönség a Magyar Állami Operaház Sába királynője előadását kedd este.
Zenés színház ajánló

Újra Budapesten koncertezik az IL VOLO!

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.