Zenés színház

A varázsló

2013.08.08. 16:31
Ajánlom
Harminc fejezetre tagolt, 285 illusztrációval kísért új könyv jelent meg Richard Wagner - Bayreuth varázslója címmel a Rózsavölgyi és Társa gondozásában. Fazekas Gergely, a kötet szerkesztője szerint Barry Millington munkája az angolszász ismeretterjesztő irodalom egyik legjobb példája, amely mögött jelentős kutatómunka áll.

Mint a szerkesztő kifejtette: Millington közérthető nyelven, lendületes stílusban beszél Wagnerről, és a legújabb kutatási eredmények ismertetése mellett a zeneszerzővel kapcsolatos friss nézőpontokat és gondolatokat is felvet. A varázsló kifejezés Fazekas Gergely szerint már csak ezért is joggal vonatkoztatható a kötet szerzőjére is, hiszen Wagnerről olvasmányosan írni nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. "A magyar zenekultúra, különösen a zenetudomány erősen német orientációjú, ilyen szempontból is szerencsés, hogy Wagner kapcsán a meglehetősen eltérő angolszász szellem is a látókörünkbe kerülhet. Megjegyzem, ez a kötet azon kevés angol nyelvű művek közé tartozik, amelyeket lefordítottak németre; tudomásom szerint tavaly jelent meg a zeneszerző hazájában" - jegyezte meg a kiadóvezető-szerkesztő.

Ráadásul, noha az írott anyag egyedül is megállna a lábán, az illusztrációk is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mű biztonságosan egyensúlyozhasson a szórakoztató, ugyanakkor értékes ismeretterjesztő olvasmány és a komoly tudományos munka közötti szűk határvonalon. A jeles személyiségek portréi, a díszletekről készült rajzok és az operák ihlette festmények, valamint az egykori városképek amellett, hogy mindig informatívan reflektálnak a szövegre, átfogó kultúrtörténeti ismeretekkel is gazdagítják az olvasót.

Rokonszenves vonása a könyvnek, hogy a szerző előtt nincsenek tabuk - mutatott rá Fazekas Gergely. "Millington minden közérdekű kérdésnek nekimegy, bár, persze, nem tud mindent megmagyarázni. Nekem nagyon tetszett, hogy nem akarja elmismásolni Wagner antiszemitizmusát. A történelmi dokumentumok alapján azt is feltárja, hogyan ágyazódott be a Harmadik Birodalomba Wagner zenéje" - fűzte hozzá. Érdekes a kötet szerkezete is: kronologikus sorrendben tárgyalja a zeneszerző életének eseményeit, de minduntalan visszacsatol az alkotásokhoz. Így elkerüli azt a hibát, ami sok zenetörténeti kiadványt jellemez, hogy a zeneszerző leválik a zenéjéről, és csak a figura marad érdekes - részletezte a szerkesztő. A fejezetek között egyébként több olyan, eddig figyelmet nem kapott téma is szerepel, mint például az a kérdés, miből eredhet Wagnernek a finom selymek és szaténok iránt érzett rajongása, vagy hogy miként hatott a 20-21. századi filmművészetre Wagner zenéje.

A kötetből korábban a Mesterdalnokok keletkezésével kapcsolatban közöltünk részletet Garai Attila fordításában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

101 évesen elhunyt Hilde Zadek szopránénekesnő

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a 20. század egyik legjelentősebb szopránja.
Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.