Zenés színház

„A várért vagyunk” - az operett ünnepe az Oroszlános Udvarban

2016.07.07. 10:12
Ajánlom
Idén nyáron is megrendezik a Budavári Palotakoncertet augusztus 5-én és 6-án. A közkedvelt operett melódiák a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában csendülnek fel.

Lőrinczy György, a Budapesti operettszínház főigazgatója az év legkiemelkedőbb operett ünnepének nevezte a Budai Várban megrendezésre kerülő eseményt, amely idén a Várvédő Gála elnevezést kapta.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az egyre népszerűbb műfajt – fejtette ki a koncert egyik producere, Dr. Vadász Dániel. Mint megjegyezte, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet az Operettszínház iránt, az elmúlt évben Dél-kelet Ázsia hét országában mutatkozhattak be hasonló gálával, hat japán várossal pedig arról állapodtak meg, hogy a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd.

Az ugyancsak producerként közreműködő Nacsa Olivér úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe is, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul kiemelt időpontban, augusztus 20-án.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető elmondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget.

„Mellettük, értük és persze a várért vagyunk”

Az idei koncert azért kapta a Várvédő Gála elnevezést, mert a színház ezzel reflektál a vár aktuális átépítésére. „Mellettük, értük és persze a várért vagyunk” – jegyezte meg Kero, hozzátéve, a műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, „ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton.” A nagy klasszikusok mellett idén több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője ez alkalommal is Szulák Andrea lesz.

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A gálaestre különleges jelmezek készülnek. A nyitószám az Éljen a magyar lesz, amit az új balettigazgató Bodor Johanna állít színpadra, és a karmester, Makláry László is szerepet kap benne. A zenei vezető szerint nagyon fontos, hogy szélesítették a repertoárt, ezáltal pedig az itthon kevésbé ismert szerzőket is megismertessék a közönséggel.

Az operett csillagai

Kocsis Dénes megjegyezte, soha nem gondoltam volna, hogy vezető musical színészként egyszer majd operettet énekel, ám az idei évadban táncoskomikusként már kipróbálhatta magát. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad a műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája.” Vadász Zsolt az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig „kemény csávó” lesz, aki még tánctudását is megcsillogtathatja.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános Udvarban. Fischl Mónika kifejtette: „a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.
Zenés színház turandot

Kovalik Balázs elhatárolódik a margitszigeti Turandot-előadástól

A rendező közleményében azt állítja, meg sem keresték azzal kapcsolatban, hogy huszonöt éves Turandot-rendezése színpadra kerül, mégpedig a Budapesti Nyári Fesztiválon.