Zenés színház

„A várért vagyunk” - az operett ünnepe az Oroszlános Udvarban

2016.07.07. 10:12
Ajánlom
Idén nyáron is megrendezik a Budavári Palotakoncertet augusztus 5-én és 6-án. A közkedvelt operett melódiák a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában csendülnek fel.

Lőrinczy György, a Budapesti operettszínház főigazgatója az év legkiemelkedőbb operett ünnepének nevezte a Budai Várban megrendezésre kerülő eseményt, amely idén a Várvédő Gála elnevezést kapta.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az egyre népszerűbb műfajt – fejtette ki a koncert egyik producere, Dr. Vadász Dániel. Mint megjegyezte, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet az Operettszínház iránt, az elmúlt évben Dél-kelet Ázsia hét országában mutatkozhattak be hasonló gálával, hat japán várossal pedig arról állapodtak meg, hogy a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd.

Az ugyancsak producerként közreműködő Nacsa Olivér úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe is, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul kiemelt időpontban, augusztus 20-án.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető elmondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget.

„Mellettük, értük és persze a várért vagyunk”

Az idei koncert azért kapta a Várvédő Gála elnevezést, mert a színház ezzel reflektál a vár aktuális átépítésére. „Mellettük, értük és persze a várért vagyunk” – jegyezte meg Kero, hozzátéve, a műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, „ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton.” A nagy klasszikusok mellett idén több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője ez alkalommal is Szulák Andrea lesz.

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A gálaestre különleges jelmezek készülnek. A nyitószám az Éljen a magyar lesz, amit az új balettigazgató Bodor Johanna állít színpadra, és a karmester, Makláry László is szerepet kap benne. A zenei vezető szerint nagyon fontos, hogy szélesítették a repertoárt, ezáltal pedig az itthon kevésbé ismert szerzőket is megismertessék a közönséggel.

Az operett csillagai

Kocsis Dénes megjegyezte, soha nem gondoltam volna, hogy vezető musical színészként egyszer majd operettet énekel, ám az idei évadban táncoskomikusként már kipróbálhatta magát. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad a műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája.” Vadász Zsolt az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig „kemény csávó” lesz, aki még tánctudását is megcsillogtathatja.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános Udvarban. Fischl Mónika kifejtette: „a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.