Zenés színház

„A várért vagyunk” - az operett ünnepe az Oroszlános Udvarban

2016.07.07. 10:12
Ajánlom
Idén nyáron is megrendezik a Budavári Palotakoncertet augusztus 5-én és 6-án. A közkedvelt operett melódiák a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában csendülnek fel.

Lőrinczy György, a Budapesti operettszínház főigazgatója az év legkiemelkedőbb operett ünnepének nevezte a Budai Várban megrendezésre kerülő eseményt, amely idén a Várvédő Gála elnevezést kapta.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az egyre népszerűbb műfajt – fejtette ki a koncert egyik producere, Dr. Vadász Dániel. Mint megjegyezte, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet az Operettszínház iránt, az elmúlt évben Dél-kelet Ázsia hét országában mutatkozhattak be hasonló gálával, hat japán várossal pedig arról állapodtak meg, hogy a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd.

Az ugyancsak producerként közreműködő Nacsa Olivér úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe is, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul kiemelt időpontban, augusztus 20-án.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető elmondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget.

„Mellettük, értük és persze a várért vagyunk”

Az idei koncert azért kapta a Várvédő Gála elnevezést, mert a színház ezzel reflektál a vár aktuális átépítésére. „Mellettük, értük és persze a várért vagyunk” – jegyezte meg Kero, hozzátéve, a műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, „ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton.” A nagy klasszikusok mellett idén több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője ez alkalommal is Szulák Andrea lesz.

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A gálaestre különleges jelmezek készülnek. A nyitószám az Éljen a magyar lesz, amit az új balettigazgató Bodor Johanna állít színpadra, és a karmester, Makláry László is szerepet kap benne. A zenei vezető szerint nagyon fontos, hogy szélesítették a repertoárt, ezáltal pedig az itthon kevésbé ismert szerzőket is megismertessék a közönséggel.

Az operett csillagai

Kocsis Dénes megjegyezte, soha nem gondoltam volna, hogy vezető musical színészként egyszer majd operettet énekel, ám az idei évadban táncoskomikusként már kipróbálhatta magát. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad a műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája.” Vadász Zsolt az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig „kemény csávó” lesz, aki még tánctudását is megcsillogtathatja.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános Udvarban. Fischl Mónika kifejtette: „a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.
Zenés színház premier

A Don Carlos premierje látható az Operaház színpadán

Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A jegy.hu Opera Otthonra fizetős közvetítései között 2021. február 20-án 20:00 órától, az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.