Zenés színház

„A várért vagyunk” - az operett ünnepe az Oroszlános Udvarban

2016.07.07. 10:12
Ajánlom
Idén nyáron is megrendezik a Budavári Palotakoncertet augusztus 5-én és 6-án. A közkedvelt operett melódiák a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában csendülnek fel.

Lőrinczy György, a Budapesti operettszínház főigazgatója az év legkiemelkedőbb operett ünnepének nevezte a Budai Várban megrendezésre kerülő eseményt, amely idén a Várvédő Gála elnevezést kapta.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az egyre népszerűbb műfajt – fejtette ki a koncert egyik producere, Dr. Vadász Dániel. Mint megjegyezte, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet az Operettszínház iránt, az elmúlt évben Dél-kelet Ázsia hét országában mutatkozhattak be hasonló gálával, hat japán várossal pedig arról állapodtak meg, hogy a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd.

Az ugyancsak producerként közreműködő Nacsa Olivér úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe is, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul kiemelt időpontban, augusztus 20-án.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető elmondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget.

„Mellettük, értük és persze a várért vagyunk”

Az idei koncert azért kapta a Várvédő Gála elnevezést, mert a színház ezzel reflektál a vár aktuális átépítésére. „Mellettük, értük és persze a várért vagyunk” – jegyezte meg Kero, hozzátéve, a műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, „ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton.” A nagy klasszikusok mellett idén több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője ez alkalommal is Szulák Andrea lesz.

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly

Kerényi Miklós Gábor, Szendi Szilvi, Oszvald Marika, Peller Károly (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A gálaestre különleges jelmezek készülnek. A nyitószám az Éljen a magyar lesz, amit az új balettigazgató Bodor Johanna állít színpadra, és a karmester, Makláry László is szerepet kap benne. A zenei vezető szerint nagyon fontos, hogy szélesítették a repertoárt, ezáltal pedig az itthon kevésbé ismert szerzőket is megismertessék a közönséggel.

Az operett csillagai

Kocsis Dénes megjegyezte, soha nem gondoltam volna, hogy vezető musical színészként egyszer majd operettet énekel, ám az idei évadban táncoskomikusként már kipróbálhatta magát. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad a műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája.” Vadász Zsolt az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig „kemény csávó” lesz, aki még tánctudását is megcsillogtathatja.

Budavári Palotakoncert

Budavári Palotakoncert (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános Udvarban. Fischl Mónika kifejtette: „a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.