Zenés színház

A végén csattan

2009.01.19. 00:00
Ajánlom
A kettős szereposztás tényét enyhén túlspilázó produkció két felvonáson át lubickol a derűt fakasztó ötletességben, s itt-ott még némi költőiséggel is megkenekedik a nagyobb gyönyörűség kedvéért. Azután befutnak a metrószerelvények. KRITIKA+GALÉRIA

Önfeledten terpeszkedik szét Kacsóh Pongrác (vagy mint a színlap historizáló kegyelete említi: Kacsoh Pongrácz) daljátéka a Nemzeti Színház színpadán. Bájosan gunyoros, s egyúttal igencsak szerethető előadást ígér már a nyitófelvonás is: enyelgő párokkal, a fél színpadot beterítő, a közepén kilyukasztott, majd befoltozott nemzeti zászlóval, elöl kis patakkal, hátul a vetésben gunnyasztó, bámész falubeliekkel, közbül pedig huszáros rendezői svádával. Alföldi Róbert csak úgy veti-hányja az écákat, melyek sorában harsányan nagy geg és kis finomság egyaránt akad. A birka-statisztériát terelgető Kukorica Jancsi mesterien csattogtatja a csikósok karikás ostorát (a címszereplő árnyának első felbukkanása a háttér kivetítőjén az előadás egyik leghatásosabb pillanata), szegény Iluskának megveszekedetten sötét ruhát kellene hófehérre mosnia, s a gonosz mostoha látható élvezettel témázgat Jancsi furulyája körül.

 

Szabó Kimmel Tamás (Strázsamester)
 
 

Udvaros Dorottya (Mostoha), Marton Róbert (Strázsamester)
 
 

Csoma Judit (Mostoha), Mátyássy Bence (Jancsi)
 

A teremtő és műfajbarát irónia a francia király udvarában játszódó második felvonást is megfrissíti. Daróczi Sándor díszletei itt bonbonhegyeket mutatnak, a háttérben a nagy evakuáció részeként kimenekítenek egy gigantikus Delacroix-t (A Szabadság a barikádra vezeti a népet), a királyi palást a szó szoros értelmében külön életet él, s a lepisszegett uralkodó (Lajos) indignálódva kérdi a közönségtől: "Monnyak le?" Ám megérkezik a derék Bagó a szomorú halálhírrel, meg a rózsaszállal (tudják, ami "szebben beszél"), s a második felvonásvég rögvest némi elbizonytalanodást sejtet, hisz a színpad előterébe csoportosuló elárvult huszárok visszahőkölése János vitéz földre hulló kardjától nem túl hatásos, s nem is különösebben mély értelmű pillanat.

 

Stohl András (Jancsi), Hevér Gábor (Bagó)
 
 

Mátyássy Bence
 

Sajnos, a dicséretes rendezői önmérsékletből, vagy ha tetszik, a mű iránt tanúsított kreatív alázatból nem sok marad a harmadik felvonásra, mert Alföldi Róbertből e ponton előbújik a szokott kommersz forradalmár, az elvásott ötletek szalonlázadója. Egyszeriben kortárs metróaluljáróban találjuk magunkat, Jancsi és Bagó talán hajléktalanok, míg Iluska és Tündérország hölgyei egész bizonyosan könnyűvérű cafkák. De sem ez, sem a Nemzeti nyitóelőadását idéző számos pillanat, sem a formára gusztusos zárlat (Jancsi és Bagó perspektívával kicsinyítve, az első felvonás kisdobozos kiszerelésében álldogálnak) nem kelti a nézőben az aktualitás, az “itt és most” alkalmasint művészileg szándékolt érzetét.

 

Stohl András, Söptei Andrea (Iluska)
 
 

Tompos Kátya (Iluska), Mátyássy Bence
 
 

Stohl András, Hevér Gábor
 

A majdnem két szereposztásra való színészgárda nagyszerű munkát végzett. A két címszereplő közül ugyan Stohl András kezelte autentikusabban a karikás ostort, s kiállásában meg énekszavában egyaránt derekasnak bizonyult, ám az ifjú Mátyássy Bence játékából kiáradó üdeséget, figurájának megvesztegető tisztaságát az első szereposztás Jancsijától nem remélhettük, s nem is kaphattuk. Iluska szerepében is a második garnitúra keltett kedvezőbb benyomást: Tompos Kátya prózában és dalban egyként elragadó volt, míg Söptei Andrea teljesítménye - mégoly eufemisztikusan fogalmazva is - bántóan alatta maradt az énekszólam kívánalmainak. Radnay Csilla ezzel szemben mindkétszer remekül abszolválta a francia királykisasszony - egykor Gyurkovics Mária által csillogtatott - koloratúrás magándalait. Ugyancsak kétszer láthattuk Hevér Gábor vokálisan felettébb sérülékeny, de alapjában véve igen rokonszenves Bagóját. A gonosz mostoha vonzóbb és veszélyesebb változatát Udvaros Dorottya, míg sprődebb és tűzre valóbb variánsát Csoma Judit sederítette elénk.

 

Söptei Andrea, Stohl András
 
 

Tompos Kátya, Mátyássy Bence
 
 

Stohl András, Radnay Csilla (Francia királykisasszony)
 

A francia király ziccerszerepét az első szereposztásban Bodrogi Gyula, míg a másodikban Spindler Béla játszotta. Utóbbi első osztályú operett-komikusként vette az akadályokat, míg Bodrogi valami egészen különleges tettet vitt véghez. Egyszerre hozta ugyanis, a közszeretetben megérdemelten fürdőző önmagát, a valamikori könnyűléptű kópét, s egyszersmind Latabár Kálmán tündéri bohóctempóját: a poént követő kis sétakör, a közönséghez fordulás hamiskás bája, rekedtes éneklésének és mikrojátékainak széles jókedve valóságos ünneppé avatta a Heltai Jenő mesteri dalszövegeit és Bakonyi Károly jótékonyan felpaskolt szövegkönyvét megtisztelő előadás középső felvonását.

 

Stohl András, Bodrogi Gyula (Francia király), Radnay Csilla
 
 

Mátyássy Bence, Spindler Béla (Francia király), Radnay Csilla, Újvári Zoltán (Bartolo) (fotók: SzoFi)
 

A Magyar Rádió Silló István által igazított szimfonikusai és kóristái professzionális alapot kínáltak a produkció számára, s hasonlóan jó szolgálatot tett közönségnek és fellépőknek egyaránt Gergye Krisztián élményszerű, felszabadítóan ironikus koreográfiája.

(2009. január 16. és 17. 19:00 Nemzeti Színház (Budapest) - Kacsóh Pongrácz: János vitéz I., II.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.