Zenés színház

A végzet hatalma

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Az Operaház 123 éves fennállása óta négy alkalommal tűzte műsorra Verdi: A végzet hatalma című operáját. Utoljára 1990 májusában Mikó András állította színpadra a darabot, amely most tizenhét évvel később, 2007. november 3-ától Vidnyánszky Attila rendezésében lesz műsoron.

Giuseppe Verdi 1862-ben bemutatott remekműve a nagy sorstragédiákat feldolgozó operák egyik legszebb példája, amely minden rendező számára kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy az emberi lét útvesztőiben bolyongó hősök sorsát a történelem tükrében láttassa. Vidnyánszky Attila A végzet hatalma színpadra állításával is a megbomló rend zaklatott állapotában élő ember útkeresését mutatja meg. Az Alekszandr Belozub tervezte színpadkép variálható, mégis egységesen szimbolikus térként adja az opera cselekményének helyszíneit, hol romos templommá, hol kocsmává, hol csatatérré alakulva át.

Tokody Ilonának ez a darab meghatározó jelentőségű, hiszen Leonóra szerepével debütált a Szegedi Szabadtéri Színpadon, Mikó András rendezésében. Azóta már számtalanszor bújt Leonóra bőrébe, és novemberben is ezt teszi majd. Így nyilatkozott: "Ha régen azt kérdezték, mi a kedvencem, udvariasan mindig azt mondtam, amit éppen énekeltem. De harminc éves pályafutással a hátam mögött ma már bátran kijelenthetem, hogy az opera számomra Verdivel kezdődik. Ha Verdi puritán kottaképei életre kelnek, elképesztő lélekábrázolással találkozunk, amelyben az alázat, a hit és a tűz is jelen van. Azt szeretném, hogy aki megnézi ezt az előadást, érezze meg a hit erejét, és hogy van túlvilág."

Szereposztás:
Calatrava gróf: Palerdi András, Cserhalmi Ferenc
Leonora: Bazsinka Zsuzsanna, Tokody Ilona
Don Carlos: Kálmándy Mihály, Perencz Béla
Alvaro: Kiss B. Atilla, Bándi János
Guardian: Rácz István, Polgár László, Kováts Kolos
Melitone: Sárkány Kázmér, Gárday Gábor
Preziosilla: Pánczél Éva, Wiedemann Bernadett
Trabuco: Gerdesits Ferenc, Kiss Péter
Alcade: Ambrus Ákos, Hábetler András
Orvos: Bakó Antal, Farkas Gábor
Curra: Sánta Jolán, Bokor Jutta

Szövegíró: Francesco Maria Piave
Magyar nyelvű feliratok: Kürthy András
Rendező: Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: Alekszandr Belozub
Jelmeztervező: Alekszandr Belozub
Karigazgató: Szabó Sipos Máté
Karmester: Kesselyák Gergely, Lukács Ervin

(2007. november 3. 18:00 Magyar Állami Operaház (Budapest) - Verdi: A végzet hatalma (bemutató)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.