Zenés színház

A végzet hatalma

2007.10.24. 00:00
Ajánlom
Az Operaház 123 éves fennállása óta négy alkalommal tűzte műsorra Verdi: A végzet hatalma című operáját. Utoljára 1990 májusában Mikó András állította színpadra a darabot, amely most tizenhét évvel később, 2007. november 3-ától Vidnyánszky Attila rendezésében lesz műsoron.

Giuseppe Verdi 1862-ben bemutatott remekműve a nagy sorstragédiákat feldolgozó operák egyik legszebb példája, amely minden rendező számára kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy az emberi lét útvesztőiben bolyongó hősök sorsát a történelem tükrében láttassa. Vidnyánszky Attila A végzet hatalma színpadra állításával is a megbomló rend zaklatott állapotában élő ember útkeresését mutatja meg. Az Alekszandr Belozub tervezte színpadkép variálható, mégis egységesen szimbolikus térként adja az opera cselekményének helyszíneit, hol romos templommá, hol kocsmává, hol csatatérré alakulva át.

Tokody Ilonának ez a darab meghatározó jelentőségű, hiszen Leonóra szerepével debütált a Szegedi Szabadtéri Színpadon, Mikó András rendezésében. Azóta már számtalanszor bújt Leonóra bőrébe, és novemberben is ezt teszi majd. Így nyilatkozott: "Ha régen azt kérdezték, mi a kedvencem, udvariasan mindig azt mondtam, amit éppen énekeltem. De harminc éves pályafutással a hátam mögött ma már bátran kijelenthetem, hogy az opera számomra Verdivel kezdődik. Ha Verdi puritán kottaképei életre kelnek, elképesztő lélekábrázolással találkozunk, amelyben az alázat, a hit és a tűz is jelen van. Azt szeretném, hogy aki megnézi ezt az előadást, érezze meg a hit erejét, és hogy van túlvilág."

Szereposztás:
Calatrava gróf: Palerdi András, Cserhalmi Ferenc
Leonora: Bazsinka Zsuzsanna, Tokody Ilona
Don Carlos: Kálmándy Mihály, Perencz Béla
Alvaro: Kiss B. Atilla, Bándi János
Guardian: Rácz István, Polgár László, Kováts Kolos
Melitone: Sárkány Kázmér, Gárday Gábor
Preziosilla: Pánczél Éva, Wiedemann Bernadett
Trabuco: Gerdesits Ferenc, Kiss Péter
Alcade: Ambrus Ákos, Hábetler András
Orvos: Bakó Antal, Farkas Gábor
Curra: Sánta Jolán, Bokor Jutta

Szövegíró: Francesco Maria Piave
Magyar nyelvű feliratok: Kürthy András
Rendező: Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: Alekszandr Belozub
Jelmeztervező: Alekszandr Belozub
Karigazgató: Szabó Sipos Máté
Karmester: Kesselyák Gergely, Lukács Ervin

(2007. november 3. 18:00 Magyar Állami Operaház (Budapest) - Verdi: A végzet hatalma (bemutató)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.