Zenés színház

A „véres költő” igazságát keresi Sándor Péter

2017.06.16. 14:33
Ajánlom
Sándor Péter a Budapest Nyári Fesztivál immár visszatérő fellépője, aki a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a tavalyi nagysikerű bemutató után újra Che szerepében lép színpadra az Evita musicalben, a Városmajorban pedig Nérót alakítja a Sztárcsinálók szabadtéri bemutatójában.
Sándor Péter

Sándor Péter (Fotó/Forrás: BNYF)

Minek köszönhető, hogy nem a stadion gyepén, hanem a színpadon hajt végre bravúrokat, holott a gimnáziumban sporttagozatra járt, és tizennyolc éves koráig NB 1-es csapatban focizott az ifik között?

– Tizenöt éves voltam, amikor az énektanárom, Jámbor Zsolt elhívott az amatőr színjátszókhoz a Kecskeméti Musical Stúdióba, és én az ott töltött szerda és péntek délutánokon tudtam kiadni magamból azt, amit alapvetően sem a családon belül, sem az élet más területén nem sikerült megfogalmaznom. Mindegy, hogy énekeltünk vagy verseket mondtunk, kifejezésre juttattam az érzéseimet, és ez boldogsággal töltött el. Lehet, hogy furcsán hangzik, de soha azóta nem éreztem erre ilyen erős vágyat. Akkor, abban a stúdióban mindenki azért vett részt a munkában, mert szerette a színjátszást, a mostani közegben pedig az ember meg akar élni a hivatásából, hajszolttá válik.

Mi volt, ami kikívánkozott magából tizenévesen?

– A problémáim, amiből most is rengeteg van. A színház ezért egy megtisztulási folyamat számomra. Azáltal, hogy adni tudok, kapok is ettől a pályától. Nem önimádatból és nárcisztikus hajlamból szerepelek, hanem közlésvágyból.

–  Saját érzéseit közli, noha nem maga választja a darabot. A szöveget a szerző adja a szájába, a rendező pedig sugallja a megformálás módját.

– A fogaskeréknek egyetlen láncszeme vagyok, de a saját bőrömet, lelkületemet, életem során megszerzett tapasztalataimat teszem bele egy-egy szerepbe.

Csak akkor tudok hiteles lenni, ha véleményem van arról a jellemről,

ha valamelyest szimpatizálok, némiképp egyetértek azzal az emberrel, akit meg kell formálnom.

Sztárcsinálók

Sztárcsinálók (Fotó/Forrás: Prokl Violetta / BNYF)

Szimpatizál Júdással a Jézus Krisztus szupersztárban és Néróval a Városmajori Színpadon júniusban háromszor is színre kerülő Sztárcsinálókban?

– Mindkettejüknek van igazsága, és színészként muszáj hinnem bennük, hogy ne tartsam el magamtól őket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen lennék bármikor az életben. De szerintem Júdás inkább áldozat, mert árulóvá kell lennie, hogy Jézus elérje a célját: az emberek ne bálványként imádják őt, hanem azáltal, hogy egyedül maradnak, ráébrednek, hogy egymásra kell támaszkodniuk. Bozsik Yvette-nél játszottam Jézust is, tavaly ugyancsak a Városmajori Színpadon aratott nagy sikert az a rendezés. Fura volt megélni a kettősséget. Szerintem Júdás megszemélyesítése nagyobb lehetőség, valóságos kincsesbánya egy színész számára, mert érzelmileg óriási szélsőségeket tud bejárni.

Mennyiben sikerült érzelmi kapcsolatba kerülnie az első magyar rockopera, a Sztárcsinálók, előadói babérokra is törő Nérójával, a „véres költővel”?

– Nérót kölyökkorában eszköznek használják, ám később öntudatra ébred, és mindenki fölé magasodik. „Sztárt”, uralkodót kreálnak belőle, de mint az ilyen helyzetekben általában, nem lehet megjósolni a lépés következményét. Az emberi lélek kiszámíthatatlan. Nérónak történetesen torzult a személyisége. Arra példa ő, hogy az elszabadult és önjáróvá vált téboly képes mindent elpusztítani.

Sándor Péter és Radnay Csilla az Evitában

Sándor Péter és Radnay Csilla az Evitában (Fotó/Forrás: Éder Vera / BNYF)

A történelmi háttérnek is utánanéz a múltban játszódó bemutatók előtt, mint amilyen például a Margitszigeten idén megint műsorra tűzött Evita is?

– Feltétlenül bele kell helyezkednem a korba, úgyhogy természetesen tájékozódom magam is.

Saját megélt tapasztalataimat szintén beépítem minden egyes emberábrázolásomba.

A későbbiekben másfajta, remélhetőleg felhasználható élmények vágya is hajt: ősszel egy évre külföldre megyek, elsősorban tökéletesíteni az angol nyelvtudásomat. Az itthoni előadásokra persze hazarepülök majd, de ha visszautasíthatatlan felkérés érkezne, akár meg is szakítanám a „tanulmányutat”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.