Zenés színház

A víg özvegy már a Dóm téren hódít!

2011.07.07. 19:04
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok következő premierjeként egy Lehár Ferenc-nagyoperettet láthat a közönség. A rendező és a főszereplők a REÖK-palotában találkoztak a leendő közönséggel.

Valószínűleg sokan nem tudták, hogy Kozma Péter, az előadás rendezője komoly szegedi kötődéssel rendelkezik: több nyarat töltött itt, édesapja pedig számos előadásban statisztált. "Hamar megfertőződtem a csodával" - fogalmazott. A víg özvegyre Kesselyák Gergelytől érkezett a felkérés, akivel 14 éves koruk óta ismerik egymást, együtt játszottak az Istvány Király Szimfonikus Zenekarban, később pedig - egy fuvolistaként induló direktortól meglepő módon - cintányérosként közreműködött Kesselyák egykori miskolctapolcai Víg özvegyében.

A kihívást azonban nem az jelentette, hogy a "cintányérszólam" mellett egyéb hangszerekkel is megbirkózzon, hanem az, hogy az operettben három műfajt, az éneklést, a prózát és a táncot kell összehozni, miközben máshonnan indítja a szerepformálást a prózai és az énekes színész, így a rendező a műfajon fanyalgóknak azt javasolta, állítsanak színre egy operettet.

A víg özvegy világszerte operaházak repertoárján is szerepel, ám nem csupán a zene állta ki az idő próbáját, hanem a történet is, ami lecsupaszítva az emberi kapcsolatok alakulásáról szól, arról, különböző korosztályok hogyan élik meg a szerelmet, min mennek keresztül, hogy megtalálják a boldogságukat.

A Glavári Hannát alakító Herczenik Anna az utóbbi időszakban jelentős operett-tapasztalatra tett szert, ezt a szerepet is énekelte már. A műfajt előadóként azért szereti, mert igazi összművészet, a néző összes érzékét leköti, a szerep pedig izgalmas, jó feladat, mert bár játszotta már, de ahogyan egy regény újraolvasásánál, itt is új árnyalatokat fedezett fel Hanna jellemében. Az operaénekes magasnak nevezte a mai magyar színjátékközpontú zenés színházban a mércét, és bízik abban, hogy ezt az előadással megugorják.

A magyar operetthagyományban a bonvivánok tenorok, míg külföldön bevett szokás a baritonok szerepeltetése is. Kálmán Pétert azért választotta a rendező Danilo szerepére, mert az operett, a történet igazságát nem egy tündérmesei, hanem egy nagyon valóságos, mindennapi igazságként akarta megmutatni. Valódi férfihanggal, valódi kisugárzással, valódi férfialkattal. Az énekes, aki első alkalommal lép fel operettben, megjegyezte, baritonként "nagyon kell kapaszkodnia". Kálmán Péter, aki eddig vagy a gonosz, vagy a bohóc szerepeit játszotta az operákban, csodálattal és tanulsággal beszélt kollégáiról, arról, hogy ellentétben velük, akik a zenéből építkeznek, prózai színházakból érkező partnereik "tökéletesre viszik a próbálgatást".

Az egyik ilyen próbálgató Nyegus szerepében Bajor Imre, aki első alkalommal játszik a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A színész beszélt arról, hogy válogat a felkérései között, csak azokat vállalja el, ahol jó alkotói közegre talál. „Jól érzem magam" - fogalmazott Bajor A víg özvegy alkotói csapatáról.

A darab témája akár mai is lehetne, ám amellett, hogy a megírás korára vonatkozó jelzéseket kihúzták a szövegből, a direkt aktualizálást is elkerülik. Az előadás díszlete egy hatalmas, eldöntött Eiffel-torony lesz, amelynek egy részét a forgószínpadra építik, így izgalmas játéktereket ad. A színészek egy napja vették birtokba a Dóm teret, egyelőre ismerkednek vele, hogy a főpróbahétre már igazán komfortosan érezzék magukat benne.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.