Zenés színház

A víg özvegy már a Dóm téren hódít!

2011.07.07. 19:04
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok következő premierjeként egy Lehár Ferenc-nagyoperettet láthat a közönség. A rendező és a főszereplők a REÖK-palotában találkoztak a leendő közönséggel.

Valószínűleg sokan nem tudták, hogy Kozma Péter, az előadás rendezője komoly szegedi kötődéssel rendelkezik: több nyarat töltött itt, édesapja pedig számos előadásban statisztált. "Hamar megfertőződtem a csodával" - fogalmazott. A víg özvegyre Kesselyák Gergelytől érkezett a felkérés, akivel 14 éves koruk óta ismerik egymást, együtt játszottak az Istvány Király Szimfonikus Zenekarban, később pedig - egy fuvolistaként induló direktortól meglepő módon - cintányérosként közreműködött Kesselyák egykori miskolctapolcai Víg özvegyében.

A kihívást azonban nem az jelentette, hogy a "cintányérszólam" mellett egyéb hangszerekkel is megbirkózzon, hanem az, hogy az operettben három műfajt, az éneklést, a prózát és a táncot kell összehozni, miközben máshonnan indítja a szerepformálást a prózai és az énekes színész, így a rendező a műfajon fanyalgóknak azt javasolta, állítsanak színre egy operettet.

A víg özvegy világszerte operaházak repertoárján is szerepel, ám nem csupán a zene állta ki az idő próbáját, hanem a történet is, ami lecsupaszítva az emberi kapcsolatok alakulásáról szól, arról, különböző korosztályok hogyan élik meg a szerelmet, min mennek keresztül, hogy megtalálják a boldogságukat.

A Glavári Hannát alakító Herczenik Anna az utóbbi időszakban jelentős operett-tapasztalatra tett szert, ezt a szerepet is énekelte már. A műfajt előadóként azért szereti, mert igazi összművészet, a néző összes érzékét leköti, a szerep pedig izgalmas, jó feladat, mert bár játszotta már, de ahogyan egy regény újraolvasásánál, itt is új árnyalatokat fedezett fel Hanna jellemében. Az operaénekes magasnak nevezte a mai magyar színjátékközpontú zenés színházban a mércét, és bízik abban, hogy ezt az előadással megugorják.

A magyar operetthagyományban a bonvivánok tenorok, míg külföldön bevett szokás a baritonok szerepeltetése is. Kálmán Pétert azért választotta a rendező Danilo szerepére, mert az operett, a történet igazságát nem egy tündérmesei, hanem egy nagyon valóságos, mindennapi igazságként akarta megmutatni. Valódi férfihanggal, valódi kisugárzással, valódi férfialkattal. Az énekes, aki első alkalommal lép fel operettben, megjegyezte, baritonként "nagyon kell kapaszkodnia". Kálmán Péter, aki eddig vagy a gonosz, vagy a bohóc szerepeit játszotta az operákban, csodálattal és tanulsággal beszélt kollégáiról, arról, hogy ellentétben velük, akik a zenéből építkeznek, prózai színházakból érkező partnereik "tökéletesre viszik a próbálgatást".

Az egyik ilyen próbálgató Nyegus szerepében Bajor Imre, aki első alkalommal játszik a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A színész beszélt arról, hogy válogat a felkérései között, csak azokat vállalja el, ahol jó alkotói közegre talál. „Jól érzem magam" - fogalmazott Bajor A víg özvegy alkotói csapatáról.

A darab témája akár mai is lehetne, ám amellett, hogy a megírás korára vonatkozó jelzéseket kihúzták a szövegből, a direkt aktualizálást is elkerülik. Az előadás díszlete egy hatalmas, eldöntött Eiffel-torony lesz, amelynek egy részét a forgószínpadra építik, így izgalmas játéktereket ad. A színészek egy napja vették birtokba a Dóm teret, egyelőre ismerkednek vele, hogy a főpróbahétre már igazán komfortosan érezzék magukat benne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.