Zenés színház

A Wahnfried-villa nem lesz kész időre

2011.12.27. 13:37
Ajánlom
Richard Wagner születésének 200. évfordulójára, 2013-ra nem fejezik be a Wagner Múzeum felújítását. Bayreuth városa sajnálkozik, de elkerülhetetlen a halasztás.

A Wahnfried-villát 1872 és 1874 között épült egy berlini építész, Wilhelm Neumann tervei szerint, itt élt a Wagner család, miután az ünnepi játékok 1876-ban a Zöld Dombon, a Festspielhausban elindultak. A villa nevének jelentése: csalódás, káprázat és öröm; a kertben található Richard és Cosima Wagner sírja. Az épület 1976-ban nyílt meg mint múzeum, az épületet 2010-ben a közelgő felújításra tekintettel bezárták. Mintegy 15 millió eurót költenek a felújításra, ma már együtt van az összeg, amely több forrásból áll össze, nemcsak a város, hanem a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány, továbbá szolgáltató cégek szintén beszállnak a költségekbe. 

A város honlapján olvasható információk szerint a szerkezeti munkálatok 2012 márciusában megindulhatnak és a 2013-as ünnepi játékok kezdetéig tarthatnak. A fesztivál alatt szünetel a felújítás, 2013 februárjától a 2014 júniusára tervezett megnyitóig pedig a belsőépítészeti munkák és a múzeumi anyag berendezése folyik majd.

Bayreuth városának tervei a jubileumi évre igen változatosak, számos jelentős zenekar fordul meg a Stadthalléban, például a Bambergi Szimfonikusok Jonathan Nott vezényletével, a fiatal közönség számára crossover projektet ajánlanak Wagner találkozása a rock és popzenével címmel. Felolvasóestek sora és Wagner munkásságát elemző kongresszus is az elképzelések között van.

Bayreuth szorgalmazza az együttműködést Lipcsével, Wagner korai alkotásai ott keletkeztek, műsorra kell tűzni azokat a kompozíciókat is, amelyek nem tartoznak a Zöld Dombon elismert operák közé. Kiadnak majd egy különleges emlékbélyeget és egy emlékérmét is az évfordulóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.