Zenés színház

A walkür Bayreuthból

2010.08.13. 12:21
Ajánlom
Augusztus 21-én online is követhetik az operabarátok A walkür bayreuthi előadását.

A bayreuthi Siemens Ünnepi Estet idén augusztus 21-én rendezik meg. A nap délelőttjén a Volksfestplatzon a Tannhäuser filmes adaptációját vetítik, amely kifejezetten az ifjú generáció számára készült, délután és este pedig A walkürt tekinthetik meg nyilvános szabadtéri vetítésen az érdeklődők élő közvetítésben a Festspielhausból. Az elmúlt évekhez hasonlóan Wagner operája interneten is követhető lesz.

A 2010-es Bayreuthi Ünnepi Játékokon a Siemens AG - mint a Siemens Ünnepi Est névadó szponzora - és a Siemens Stiftung azt tűzi ki célul, hogy a nyilvános vetítés eszközével újabb célcsoportokat hozzon közelebb az opera műfajához. "A gyermekek számára szervezett vetítéssel nemcsak a következő zenebarát generációra gondolunk, hanem Richard Wagner munkásságának széles körű elfogadottságát és kortárs értelmezését is bővíteni szeretnénk" - jelzi Stephan Heimbach, a Siemens AG kommunikációért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője, aki egyben a Siemens Stiftung elnöke is.

A Richard Wagner gyermekeknek elnevezésű kezdeményezés máris óriási közönségsiker. A jegyek fél óra alatt keltek el az előadásra, ami nem más, mint a Tannhäuser gyermekek számára készített, életkori sajátosságokat figyelembe vevő filmes adaptációja. Az új film a Katherina Wagner által elindított kezdeményezés részeként még több gyermek s fiatal számára tárja ki a kaput Richard Wagner művészete előtt.

A Siemens Ünnepi Est részeként a Siemens Stiftung támogatásával ennek az ifjúsági Tannhäuser-filmnek a vetítésére kerül sor a nap délelőttjén a Volksfestplatzon. Az esemény további vonzerőt jelenthet a gyermekes családok számára, hogy ellátogassanak a szabadtéri rendezvényre, amelyen 2009-ben több mint negyvenezer érdeklődő vett részt.

Délután a nézők tízezrei először ízelítőt kapnak A Nibelung gyűrűje tetralógiából, majd élő közvetítésben élvezhetik a Volksfestplatzon az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok egyik fénypontját, A walkür előadását, amely várhatóan ifjak s öregek számára egyaránt a nyár egyik lenyűgöző élménye lesz. A nyilvános vetítés támogatója a Siemens Stiftung, amely ezzel is hangsúlyozni kívánja kultúra iránti elkötelezettségét.

Idén harmadik éve követhető online Siemens technológia segítségével az Ünnepi Est opera-előadása. Azok az operarajongók, köztük Wagner művészetének magyar barátai, akik nem tudnak személyesen elutazni Bayreuthba, szintén részesei lehetnek a nagyszerű élménynek: 14,90 euró megfizetésével online belépőjegyet válthatnak az előadásra. Ennek fejében a Siemens Ünnepi Est fő attrakcióját, A walkür előadását webstream formájában követhetik a www.siemens.com/festspielnacht vagy http://www.siemens.com/festivalnight címen, illetve a későbbiekben még egy alkalommal megtekinthetik a produkció felvételét ugyanezen az oldalon.

Az előadás rendezője Tankred Dorst, karmestere Christian Thielemann. A szereposztás: Johan Botha (Siegmund), Kwangchul Youn (Hunding), Albert Dohmen (Wotan), Edith Haller (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Mihoko Fujimura (Fricka), Sonja Mühleck (Gerhilde), Anna Gabler (Ortlinde), Martina Dike (Waltraute), Simone Schröder (Schwertleite), Miriam Gordon-Stewart (Helmwige), Wilke te Brummelstroete (Siegrune), Annette Küttenbaum (Grimgerde), Alexandra Petersamer (Rossweisse).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.