Zenés színház

A zenés filmek királynője: Judy Garland

2012.06.10. 10:03
Ajánlom
Judy Garland június 10-én lenne 90 éves. Az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjai közé tartozik, aki bájos kislányból a nézők szeme előtt vált érett, vonzó asszonnyá, elbűvölő hangja és tehetsége a közönség kedvencévé tette. Magánéletét azonban kudarcok kísérték: kapcsolatai tönkrementek, állandósult anyagi problémái depresszióssá tették, végül fiatalon, 47 évesen halt meg.

Frances Ethel Gumm néven született, és már kétévesen a színpadon állt, illetve tipegett táncos szülei utazó műsorában. "Baby" Gumm egy ideig két nővérével lépett fel, majd 13 évesen példátlan módon próbafelvétel nélkül szerződtette az MGM stúdió. A gyereksztárnak már túlkoros, saját külsejét előnytelennek tartó, ugyanakkor csodálatos hanggal megáldott kislány immár Judy Garland néven egy év alatt kilenc zenés filmben játszott. A stúdió ekkor adott neki először serkentő pirulákat, amelyeknek aztán élete végéig rabja maradt.

Az igazi áttörést 1939-ben az Óz, a csodák csodája jelentette. A film legemlékezetesebb pillanatát, az Over the Rainbow című dalt a stúdió eredetileg ki akarta vágni, de a próbavetítések után megváltoztatták véleményüket. A 17 éves Garland a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett és speciális, "miniatűr" Oscar-díjat is kapott.

A "zenés filmek királynője" 1939 és 1950 között évente átlag két filmben szerepelt, partnerei között tudhatta Fred Astaire-t és Gene Kellyt. Egy idő után már nem bírta az MGM által diktált tempót, megromlott idegállapota és szenvedélybetegsége miatt állandó orvosi felügyelet alá került, öngyilkosságot is megkísérelt. Botrányait nem lehetett eltitkolni és 1950-ben felbontották szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni: nagysikerű színházi fellépései után komoly, drámai szerepet kapott a Csillag született és az Ítélet Nürnbergben című filmben. Az áhított Oscar-díjat azonban nem kapta meg és a következő években anyagi helyzete is katasztrofálissá vált. Fellépéseit le kellett mondania, a végén már kifütyülték és perek sora indult ellene.

Judy Garland már életében legenda lett, igaz a sajtót és a közönséget zaklatott magánélete, önpusztító életmódja legalább annyira foglalkoztatta, mint művészi teljesítménye. Rövid élete során ötször ment férjhez, utoljára halála előtt három hónappal, és három gyermeke született, köztük Liza Minelli, aki Oscar-díjas színésznő lett. 

Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, mintegy félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje mellett számtalan jótékonysági rendezvényen lépett fel. Kétszer jelölték Oscar-díjra, és alig 39 évesen a nők közül elsőként, máig legfiatalabb kitüntetettként Arany Glóbusz (Golden Globe) életmű-díjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki. Ezt a tempót csak ajzószerekkel lehetett bírni, a tinédzser kora óta szedett tabletták mellett inni is kezdett.

Az ötvenes évektől egyre többet küzdött depressziójával és alkalmi kapcsolatokba bonyolódott, egyebek között Yul Brynnerrel és Frank Sinatrával. A betegeskedő, megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel 47. születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszertúladagolás okozta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.