Zenés színház

A zenés filmek királynője: Judy Garland

2012.06.10. 10:03
Ajánlom
Judy Garland június 10-én lenne 90 éves. Az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjai közé tartozik, aki bájos kislányból a nézők szeme előtt vált érett, vonzó asszonnyá, elbűvölő hangja és tehetsége a közönség kedvencévé tette. Magánéletét azonban kudarcok kísérték: kapcsolatai tönkrementek, állandósult anyagi problémái depresszióssá tették, végül fiatalon, 47 évesen halt meg.

Frances Ethel Gumm néven született, és már kétévesen a színpadon állt, illetve tipegett táncos szülei utazó műsorában. "Baby" Gumm egy ideig két nővérével lépett fel, majd 13 évesen példátlan módon próbafelvétel nélkül szerződtette az MGM stúdió. A gyereksztárnak már túlkoros, saját külsejét előnytelennek tartó, ugyanakkor csodálatos hanggal megáldott kislány immár Judy Garland néven egy év alatt kilenc zenés filmben játszott. A stúdió ekkor adott neki először serkentő pirulákat, amelyeknek aztán élete végéig rabja maradt.

Az igazi áttörést 1939-ben az Óz, a csodák csodája jelentette. A film legemlékezetesebb pillanatát, az Over the Rainbow című dalt a stúdió eredetileg ki akarta vágni, de a próbavetítések után megváltoztatták véleményüket. A 17 éves Garland a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett és speciális, "miniatűr" Oscar-díjat is kapott.

A "zenés filmek királynője" 1939 és 1950 között évente átlag két filmben szerepelt, partnerei között tudhatta Fred Astaire-t és Gene Kellyt. Egy idő után már nem bírta az MGM által diktált tempót, megromlott idegállapota és szenvedélybetegsége miatt állandó orvosi felügyelet alá került, öngyilkosságot is megkísérelt. Botrányait nem lehetett eltitkolni és 1950-ben felbontották szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni: nagysikerű színházi fellépései után komoly, drámai szerepet kapott a Csillag született és az Ítélet Nürnbergben című filmben. Az áhított Oscar-díjat azonban nem kapta meg és a következő években anyagi helyzete is katasztrofálissá vált. Fellépéseit le kellett mondania, a végén már kifütyülték és perek sora indult ellene.

Judy Garland már életében legenda lett, igaz a sajtót és a közönséget zaklatott magánélete, önpusztító életmódja legalább annyira foglalkoztatta, mint művészi teljesítménye. Rövid élete során ötször ment férjhez, utoljára halála előtt három hónappal, és három gyermeke született, köztük Liza Minelli, aki Oscar-díjas színésznő lett. 

Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, mintegy félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje mellett számtalan jótékonysági rendezvényen lépett fel. Kétszer jelölték Oscar-díjra, és alig 39 évesen a nők közül elsőként, máig legfiatalabb kitüntetettként Arany Glóbusz (Golden Globe) életmű-díjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki. Ezt a tempót csak ajzószerekkel lehetett bírni, a tinédzser kora óta szedett tabletták mellett inni is kezdett.

Az ötvenes évektől egyre többet küzdött depressziójával és alkalmi kapcsolatokba bonyolódott, egyebek között Yul Brynnerrel és Frank Sinatrával. A betegeskedő, megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel 47. születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszertúladagolás okozta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.