Zenés színház

Abbado újra Scalázik

2009.05.28. 17:34
Ajánlom
A milánói Scala jelenlegi igazgatójának erőfeszítéseit siker koronázza: 90.000 fáért cserébe Claudio Abbado visszatért szülővárosába.

A Reppublica című lap közölte, hogy a Scala 1986-ban távozott, egész pontosan a zenekar elégedetlensége miatt elküldött fő-zeneigazgatója ismét vezényel Milánóban. Abbado azóta vissza-visszatért a Scalába, de mindig vendégzenekarok élén, legutóbb 1993-ban, a Berlini Filharmonikusokkal koncertezett szülővárosában.

Az operaház jelenlegi igazgatója, Stephane Lissner igyekezett visszacsábítani a maestrót a Scalába. Abbado, aki a konzervatív városvezetés ellen többször hallatta hangját, "ultimátumában" 90.000 fa - köztük sok magnólia - elültetését kérte. A kétmillió eurós projekt zöld utat kapott, így 2010 júniusában két koncerten fogja vezényelni Claudio Abbado a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart, a műsoron Mahler 8. szimfóniája lesz, továbbá nyílt próbát is tart.

Lissner nagy álma az, hogy fő-zeneigazgatói pozícióból 2005-ben viharos körülmények között távozott Riccardo Muti is visszatérjen a Chicago-Whitsun-Salzburg háromszögből a Scalába. (Azóta betöltetlen egyébként az állás, Daniel Barenboim vendégkarmesterként foglalkozik a művészeti ügyekkel.) A direktor 2013-ra szóló felkérést küldött Mutinak, aki még nem válaszolt. Lissner elmondta, azt szeretné elérni, hogy egy szezonban vezényelje Abbado A varázsfuvolát, Muti pedig valamelyik Mozart-Da Ponte-operát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.