Zenés színház

Afro-amerikai a kínai opera új tehetsége

2011.08.01. 11:27
Ajánlom
Egy oaklandi tinédzser, Tyler Thompson tökéletesen interpretálja a tradicionális műfajt.

A 15 éves fiú egy olyan alapítványi programban vesz részt évek óta, amelynek keretében főleg alacsony jövedelmű családokból származó gyerekeket tanítanak hagyományos kínai zenére. A Nagy Fal Ifjúsági Zenekar és Kórus az Egyesült Államok több városában fellépett már.

Tyler Thompson óvodás kora óta foglalkozik a kínai zenével, és Kínában is bemutatkozott néhány évvel ezelőtt, ahol természetesen már azon meglepődtek, hogy egy fekete bőrű kisfiú kiállt a színpadra. Szakértők véleménye szerint a fiú hitelesen tolmácsolja a kínai operát, tökéletesen intonál, és annak ellenére, hogy kevéssé beszéli a nyelvet, a kiejtésében nem találni kivetnivalót.

Tyler édesanyja szerint az, hogy afro-amerikaiként egy kínai művészeti oktatási programban vesz részt, sokkal nyitottabbá tette fiát: "Sokkal érettebb lett. Ő megismer egy másik kultúrát, az ázsiai gyerekek pedig megismerik a mi hagyományainkat. Egyértelmű, hogy mi mindannyian csak nyerhetünk ebben a helyzetben" - nyilatkozta az anyuka. Tyler egy interjúban elmondta, hogy a barátai néha viccelődnek azzal, hogy ilyen bőrszínnel kínai operát énekel, Kínában pedig csodabogárként tekintenek rá: "És akkor mi van? Jó móka, nagyszerű dolog, ennyi" - konstatálta lakonikusan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.