Zenés színház

Aida a porondon

2009.05.18. 12:58
Ajánlom
Elton John és Tim Rice musicaljét, amelyet a Broadwayn, a West Enden, Budapesten és Székesfehérváron is nagy sikerrel játszottak, ezúttal Békéscsabán viszik színre.

A békéscsabai Jókai Színház új előadása mindenekelőtt a nézők interaktív bevonását tűzi ki célul. A kezdeményezés keretén belül két művészeti produkciót kapcsolnak össze: az Aida bemutatóját és a Munkácsy Mihály Múzeum egyiptomi kiállítását.

A május 8-i bemutató különlegessége az, hogy klasszikus cirkuszi sátorban kap helyet: a Jókai Porondszínház belső terét ugyanis úgy alakították ki, hogy a színpadot minden oldalról körbeveszi a nézőtér. A sátorszínház a teátrum hosszú távú terveinek szerves részét képezi; Fekete Péter színházigazgató elképzelései szerint minden évben sor fog kerülni legalább egy "sátras bemutatóra". Az első ilyen jellegű előadás az Aida, amelyben akár közreműködhetnek is a bátor nézők, az előadás után pedig a közönség egy része kiegészítő jeggyel éjszakai múzeumlátogatáson vehet részt, ahol az egyiptomi halotti kultuszba kaphatnak betekintést, az érdeklődők kipróbálhatják a korhű egyiptomi jelmezeket, illetve ételkülönlegességeket is.

A leginkább Verdi operájából ismert Aida-történet musicalátiratának 2000-ben volt a Broadway-premierje. Elton John és Tim Rice darabja ezután a világ más részein, így Magyarországon is óriási sikert aratott. A hazai bemutatót elég a 2007-ben mutatták be a Margitszigeten a West End Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójaként, és játszották a Fővárosi Nagycirkuszban is. Mivel a West End Színház ezúttal a Jókai Színházzal együttműködésben hozza létre az előadást, ezért Amneris szerepében Fésűs Nellyt, Radamesként pedig az előadást rendezőként is jegyző Szomor Györgyöt láthatja a közönség, Zosert pedig Kálloy Molnár Péter alakítja.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.