Zenés színház

Aida a Rajnánál

2010.09.26. 11:10
Ajánlom
Ezúttal nem valós helyszíneken, ám valós időben közvetítenek Verdi-operát: az Aida színterét Bázel adja.

Október 1-jén a svájci állami televízió élőben adja az Aidát, az opera azonban nem a Nílus, hanem a Rajna mellett játszódik majd. A csatorna már két alkalommal közvetített szokatlan helyszínről: a Traviatát a zürichi főpályaudvarról, a Bohéméletet pedig egy berni toronyházból. Ezúttal a Theater Basel társulatával és a helyi szimfonikus zenekarral dolgoznak együtt: a zenekar a Les Trois Rois luxushotel báltermében játszik majd, az énekesek pedig egy hidat és hajókat vesznek birtokba, hogy új megvilágításba helyezzék az egyik legnépszerűbb operát, és minél több új rajongót szerezzenek a műfajnak.

Az Aida jelenleg is műsoron van a bázeli színházban, szeptember 14-én volt a premier Calixto Bieito rendezésében. Az operaközvetítés szereposztása megegyezik a színházival, így Aidát Angeles Blancas énekli, Radamest Szergej Homov, Amneris szerepében Michelle De Young lép fel, Ramfisként Daniel Goloszov, Amonasro szerepében Alfred Walker látható. A produkció karmestere Gabriel Feltz, rendezője Georges Delnon. A közvetítést a 3sat is átveszi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

101 évesen elhunyt Hilde Zadek szopránénekesnő

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a 20. század egyik legjelentősebb szopránja.
Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.