Zenés színház

Aiszkhülosz-tragédiából musical

2008.06.08. 00:00
Ajánlom
A Leláncolt Prométheusz zenés színpadi adaptációján dolgozik Steven Sater és Serj Tankian.

Saternek van tapasztalata hasonló projektben, ugyanis az ő nevéhez fűződik a Wedekind-drámából készült musical, A tavasz ébredése, amelyért Tony-díjat kapott. Az ókori történetet azért választotta, mert "tiszta színház: az ókori görög számára a színház azt jelentette, mint nekünk ma a templom."

Prométheusz, miután a titánok ellen folytatott harcában Zeuszt segítette, a tüzet és a mesterségeket az embereknek adta. Zeusz ezért őt Kaukázus szikláihoz láncoltatta. Hiába akarja azonban meghunyászkodásra rábeszélni Okeanosz isten és hiába fenyegeti Hermész, Prométheusz hajthatatlan marad, akit az Olümposz ura haragjában az Alvilágba taszít.

Véleménye szerint a többezer éves történet sok hasonlóságot mutat a mai amerikai viszonyokkal. "Van egy isten, Zeusz, aki beleszól a többi isten feladataiba is, mi több, átveszi azokat, mintha ő egyedül alkotná a kormányt" – magyarázta Sater. "Eksztatikus őrjöngést akartam, táncot és zenét, ami robban" –mondta indoklásképp arra a kérdésre, hogy miért a System of a Down énekes-dalszövegíróját, Serj Tankiant kérte fel együttműködésre.

A Broadway-bemutatót New Yorkon kívüli turné előzi meg, ám ennek pontos időpontja még ismeretlen. Annyi biztos, hogy a nyolc-tíz fős társulatra és négyfős zenekarra, időmértékes versben írt dalokat először a 2009/2010-es évadban hallhatják először. A produkció rendezője Diane Paulus lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.