Zenés színház

Aki tud emlékezetes lenni

2010.03.24. 00:50
Ajánlom
Ha nincs a Mészáros Árpád Zsolt alakította Jack Favell, a Rebecca egy unalmas szerelmi história lenne. Az ő színrelépésével azonban felbolydul a Manderley-ház nyugalma.

- Hogyan készülsz erre a szerepre?

- Hazudnék, ha azt mondanám, újra megnéztem a filmet, vagy újra elolvastam a regényt. Inkább úgy fogalmaznék, bele-belenéztem és bele-beleolvastam. Nem szeretem ilyen módon előkészíteni a próbákat, mert bár egészen más műfajokról van szó, tartok tőle, hogy a tudatalattit nem lehet kikapcsolni. Bár csak három-négy alkalommal vagyok színen mint Jack Favell, nagy rajtam a felelősség: nekem kell kizökkenteni a mámoros miliőt úgy, hogy a nézőpont hirtelen 180 fokot forduljon.

- Egyértelműen negatív ez a figura?

Egyértelműen. A pénztelenség hajtja a zsarolásban, de ez a pénztelenség nem sajnálni- vagy szánnivaló. Egy megátalkodott férfiról van szó, akinek kizárólag a pénz miatt még az unokatestvérével, Rebeccával is viszonya volt.

- Ez hát az egyetlen dimenziója?

- Nem, mert ebben a darabbeli helyzetben már nem hibás, a kérdései az igazság, a Rebecca halálát övező titkok kiderítését szolgálják. Azért nehéz játszani, mert nincs módod szerepívet építeni, nem arról van szó, hogy beszélnek róla, majd színre lép, s attól kezdve bejár egy utat, hanem betoppan, azonnal százhúsz százalékon pörög, majd ahogy jött, úgy el is megy. Ebben a kevés időben kell nagyon intenzíven jelen lenni, és ez megengedi, hogy a végletekben gondolkozzunk. Szerencsére Béres Attila engedi, hogy próbálkozzak, hogy keresgéljem a megfelelő színt.

- Nem ez az első szereped Lévay-Kunze-musicalben. Másképp kell játszani vagy énekelni az ő darabjaikban?

- Tíz éve, amióta az Operettszínház tagja vagyok, minden darabjukban benne lehettem. Egyszerre könnyű és irgalmatlan nehéz a színész feladata, ha egy Lévay-Kunze-musicalre van kiírva. Vannak dallamváltások, zenei motívumok, amik egyértelműen felismerhetővé teszik őket, és áthallanak egyik darabból a másikba. Jóval bonyolultabb a cselekményszövésük, a szituációik is összetettebbek a Broadway-musicalekhez képest, ugyanakkor a szerepkarakterek egyértelműen felismerhetők a zenében is. Figurákra és hangfajokra írják a dalokat, ami annyiban korlátoz, hogy már van egy előzetes kép vagy elvárás, aminek meg kell felelned, de ezen a szabályrendszeren belül szabadon mozoghatsz, és kibontakozhatsz, hozzáteheted magad a szerephez. Mintha belelátnának a színész lelkébe. Az pedig külön személyes öröm, hogy amikor eljön hozzánk Lévay Szilveszter, tudja, én játszom Mozartot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.