Zenés színház

Aki tud emlékezetes lenni

2010.03.24. 00:50
Ajánlom
Ha nincs a Mészáros Árpád Zsolt alakította Jack Favell, a Rebecca egy unalmas szerelmi história lenne. Az ő színrelépésével azonban felbolydul a Manderley-ház nyugalma.

- Hogyan készülsz erre a szerepre?

- Hazudnék, ha azt mondanám, újra megnéztem a filmet, vagy újra elolvastam a regényt. Inkább úgy fogalmaznék, bele-belenéztem és bele-beleolvastam. Nem szeretem ilyen módon előkészíteni a próbákat, mert bár egészen más műfajokról van szó, tartok tőle, hogy a tudatalattit nem lehet kikapcsolni. Bár csak három-négy alkalommal vagyok színen mint Jack Favell, nagy rajtam a felelősség: nekem kell kizökkenteni a mámoros miliőt úgy, hogy a nézőpont hirtelen 180 fokot forduljon.

- Egyértelműen negatív ez a figura?

Egyértelműen. A pénztelenség hajtja a zsarolásban, de ez a pénztelenség nem sajnálni- vagy szánnivaló. Egy megátalkodott férfiról van szó, akinek kizárólag a pénz miatt még az unokatestvérével, Rebeccával is viszonya volt.

- Ez hát az egyetlen dimenziója?

- Nem, mert ebben a darabbeli helyzetben már nem hibás, a kérdései az igazság, a Rebecca halálát övező titkok kiderítését szolgálják. Azért nehéz játszani, mert nincs módod szerepívet építeni, nem arról van szó, hogy beszélnek róla, majd színre lép, s attól kezdve bejár egy utat, hanem betoppan, azonnal százhúsz százalékon pörög, majd ahogy jött, úgy el is megy. Ebben a kevés időben kell nagyon intenzíven jelen lenni, és ez megengedi, hogy a végletekben gondolkozzunk. Szerencsére Béres Attila engedi, hogy próbálkozzak, hogy keresgéljem a megfelelő színt.

- Nem ez az első szereped Lévay-Kunze-musicalben. Másképp kell játszani vagy énekelni az ő darabjaikban?

- Tíz éve, amióta az Operettszínház tagja vagyok, minden darabjukban benne lehettem. Egyszerre könnyű és irgalmatlan nehéz a színész feladata, ha egy Lévay-Kunze-musicalre van kiírva. Vannak dallamváltások, zenei motívumok, amik egyértelműen felismerhetővé teszik őket, és áthallanak egyik darabból a másikba. Jóval bonyolultabb a cselekményszövésük, a szituációik is összetettebbek a Broadway-musicalekhez képest, ugyanakkor a szerepkarakterek egyértelműen felismerhetők a zenében is. Figurákra és hangfajokra írják a dalokat, ami annyiban korlátoz, hogy már van egy előzetes kép vagy elvárás, aminek meg kell felelned, de ezen a szabályrendszeren belül szabadon mozoghatsz, és kibontakozhatsz, hozzáteheted magad a szerephez. Mintha belelátnának a színész lelkébe. Az pedig külön személyes öröm, hogy amikor eljön hozzánk Lévay Szilveszter, tudja, én játszom Mozartot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.