Zenés színház

Akit a hivatásszeretet éltet – 10 érdekesség Lehoczky Zsuzsáról

2021.09.27. 12:35
Ajánlom
Idén júliusban ünnepelte 85. születésnapját Lehoczky Zsuzsa. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja hét évtizedes pályafutása alatt szinte minden fontosabb szubrett-szerepet eljátszott, neve összeforrt az operettjátszás nagy korszakával és a magyar musical születésével. Szeptember 27-én jubileumi gálát rendeznek a tiszteletére a Budapesti Operettszínházban, ahol pályatársai, barátai köszöntik.

Összegyűjtöttük a kivételes karrier néhány meghatározó momentumát.

1. Lehoczky Zsuzsa ötéves korától színésznőnek készült, azonban a család a II. világháború után nehéz anyagi helyzetbe került, nem volt pénzük különórákra. Édesanyja mégis összegyűjtött annyit, hogy a kislányt taníttassa, és minden héten kétszer német órákra járhasson. Ő azonban titokban ének- és táncórákat vett helyette.

2. Pályáját szülővárosában, Szegeden kezdte gyerekszínészként, majd az 1956/57-es évadra Kaposvárra szerződött. Az ’56-os forradalom elől menekülve azonban úgy döntött, hogy hazatér: Pesten keresztül, tejeskocsin ülve jutott vissza Szegedre.

3. Volt férjével, gyermeke apjával egy külföldi útján találkozott. Helsinkiben, a Világifjúsági Találkozón Tichy Lajos a női folyosó orvosi szobájában lábadozott, és amikor Lehoczky Zsuzsa, akit Rátonyi Róbert partnereként delegáltak az eseményre, elhaladt az ajtó előtt, a labdarúgó kiszólt és kért egy narancsot. A találkozásból szerelem lett, 1966-ban házasodtak össze.

Összeállítás a My Fair Ladyből:

4. Ikonikus szerepét, a My Fair Lady Elizáját csak nagy nehézségek árán tanulta meg. A szubrett-szerepek után ugyanis a musical mind énektechnikailag, mind színészileg kihívást jelentett a színésznőnek. Ráadásul

a darab első felében akcentussal kellett beszélnie, amit ő „szögedies” tájszólással oldott meg. Az „őzésről” végül Németh Antal szoktatta le.

5. A My Fair Lady 100. előadásán derült ki a nyilvánosság számára, hogy várandós. Lehoczky Zsuzsa szerette volna minél tovább titokban tartani, hogy gyermeket vár, azonban a jubileumi előadáson 100 szál vörös rózsát kapott, és amikor átölelte a csokrot, a virágok illatától rosszul lett. Eldobta a csokrot és kirohant a folyosóra. Az eset után kénytelen volt elmondani, hogy terhes.

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

6. Bár a mai napig a színpad élteti, úgy érzi, hogy hét évtizedes pályafutása alatt mindent elért színésznőként, és befejezettnek tekinti a pályáját.

7. Filmszerepek is megtalálták, ám soha nem lett filmszínész. Várkonyi Zoltán filmjében, a Fotó Háberben le kellett volna vetkőznie derékig, de ő ezt visszautasította. Várkonyi emiatt annyira megharagudott rá, hogy az eset Lehoczki filmes karrierjének végét jelentette. Tévéfilmekben viszont sokat játszott.

8. Egy fogadáson tudta meg, hogy neki ítélték a Kossuth-díjat. Szinetár Miklós, a döntőbizottság egyik tagja az eseményen elhaladt mellette, odaszólt neki, hogy „megkaptad” és ment tovább.

9. Ő az első zenés színházi alkotó, aki birtokolhatja a Nemzet Színésze címet.

A sors furcsa fintora, hogy egy nappal később a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a liftből. Lehoczky ugyanis két emelet között ragadt egy interjúra igyekezve. A művésznő igyekezett humorral elütni az ijedtséget, és az eset után örömmel fotózkodott az őt kimentő tűzoltókkal.

10. Előfordul, hogy az előadások előtt beül a félig megvilágított üres nézőtérre, és azokra a kollégáira gondol, akik már nincsenek köztünk – például Feleki Kamillra, Latabár Kálmánra, Németh Marikára, Petress Zsuzsára vagy épp Rátonyi Róbertre, akik felkarolták és segítették.

Fejléckép: Lehoczky Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett / Budapesti Operettszínház)

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Kapcsolódó

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.