Zenés színház

Akit a hivatásszeretet éltet – 10 érdekesség Lehoczky Zsuzsáról

2021.09.27. 12:35
Ajánlom
Idén júliusban ünnepelte 85. születésnapját Lehoczky Zsuzsa. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja hét évtizedes pályafutása alatt szinte minden fontosabb szubrett-szerepet eljátszott, neve összeforrt az operettjátszás nagy korszakával és a magyar musical születésével. Szeptember 27-én jubileumi gálát rendeznek a tiszteletére a Budapesti Operettszínházban, ahol pályatársai, barátai köszöntik.

Összegyűjtöttük a kivételes karrier néhány meghatározó momentumát.

1. Lehoczky Zsuzsa ötéves korától színésznőnek készült, azonban a család a II. világháború után nehéz anyagi helyzetbe került, nem volt pénzük különórákra. Édesanyja mégis összegyűjtött annyit, hogy a kislányt taníttassa, és minden héten kétszer német órákra járhasson. Ő azonban titokban ének- és táncórákat vett helyette.

2. Pályáját szülővárosában, Szegeden kezdte gyerekszínészként, majd az 1956/57-es évadra Kaposvárra szerződött. Az ’56-os forradalom elől menekülve azonban úgy döntött, hogy hazatér: Pesten keresztül, tejeskocsin ülve jutott vissza Szegedre.

3. Volt férjével, gyermeke apjával egy külföldi útján találkozott. Helsinkiben, a Világifjúsági Találkozón Tichy Lajos a női folyosó orvosi szobájában lábadozott, és amikor Lehoczky Zsuzsa, akit Rátonyi Róbert partnereként delegáltak az eseményre, elhaladt az ajtó előtt, a labdarúgó kiszólt és kért egy narancsot. A találkozásból szerelem lett, 1966-ban házasodtak össze.

Összeállítás a My Fair Ladyből:

4. Ikonikus szerepét, a My Fair Lady Elizáját csak nagy nehézségek árán tanulta meg. A szubrett-szerepek után ugyanis a musical mind énektechnikailag, mind színészileg kihívást jelentett a színésznőnek. Ráadásul

a darab első felében akcentussal kellett beszélnie, amit ő „szögedies” tájszólással oldott meg. Az „őzésről” végül Németh Antal szoktatta le.

5. A My Fair Lady 100. előadásán derült ki a nyilvánosság számára, hogy várandós. Lehoczky Zsuzsa szerette volna minél tovább titokban tartani, hogy gyermeket vár, azonban a jubileumi előadáson 100 szál vörös rózsát kapott, és amikor átölelte a csokrot, a virágok illatától rosszul lett. Eldobta a csokrot és kirohant a folyosóra. Az eset után kénytelen volt elmondani, hogy terhes.

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

6. Bár a mai napig a színpad élteti, úgy érzi, hogy hét évtizedes pályafutása alatt mindent elért színésznőként, és befejezettnek tekinti a pályáját.

7. Filmszerepek is megtalálták, ám soha nem lett filmszínész. Várkonyi Zoltán filmjében, a Fotó Háberben le kellett volna vetkőznie derékig, de ő ezt visszautasította. Várkonyi emiatt annyira megharagudott rá, hogy az eset Lehoczki filmes karrierjének végét jelentette. Tévéfilmekben viszont sokat játszott.

8. Egy fogadáson tudta meg, hogy neki ítélték a Kossuth-díjat. Szinetár Miklós, a döntőbizottság egyik tagja az eseményen elhaladt mellette, odaszólt neki, hogy „megkaptad” és ment tovább.

9. Ő az első zenés színházi alkotó, aki birtokolhatja a Nemzet Színésze címet.

A sors furcsa fintora, hogy egy nappal később a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a liftből. Lehoczky ugyanis két emelet között ragadt egy interjúra igyekezve. A művésznő igyekezett humorral elütni az ijedtséget, és az eset után örömmel fotózkodott az őt kimentő tűzoltókkal.

10. Előfordul, hogy az előadások előtt beül a félig megvilágított üres nézőtérre, és azokra a kollégáira gondol, akik már nincsenek köztünk – például Feleki Kamillra, Latabár Kálmánra, Németh Marikára, Petress Zsuzsára vagy épp Rátonyi Róbertre, akik felkarolták és segítették.

Fejléckép: Lehoczky Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett / Budapesti Operettszínház)

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Kapcsolódó

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.