Zenés színház

Akit a hivatásszeretet éltet – 10 érdekesség Lehoczky Zsuzsáról

2021.09.27. 12:35
Ajánlom
Idén júliusban ünnepelte 85. születésnapját Lehoczky Zsuzsa. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja hét évtizedes pályafutása alatt szinte minden fontosabb szubrett-szerepet eljátszott, neve összeforrt az operettjátszás nagy korszakával és a magyar musical születésével. Szeptember 27-én jubileumi gálát rendeznek a tiszteletére a Budapesti Operettszínházban, ahol pályatársai, barátai köszöntik.

Összegyűjtöttük a kivételes karrier néhány meghatározó momentumát.

1. Lehoczky Zsuzsa ötéves korától színésznőnek készült, azonban a család a II. világháború után nehéz anyagi helyzetbe került, nem volt pénzük különórákra. Édesanyja mégis összegyűjtött annyit, hogy a kislányt taníttassa, és minden héten kétszer német órákra járhasson. Ő azonban titokban ének- és táncórákat vett helyette.

2. Pályáját szülővárosában, Szegeden kezdte gyerekszínészként, majd az 1956/57-es évadra Kaposvárra szerződött. Az ’56-os forradalom elől menekülve azonban úgy döntött, hogy hazatér: Pesten keresztül, tejeskocsin ülve jutott vissza Szegedre.

3. Volt férjével, gyermeke apjával egy külföldi útján találkozott. Helsinkiben, a Világifjúsági Találkozón Tichy Lajos a női folyosó orvosi szobájában lábadozott, és amikor Lehoczky Zsuzsa, akit Rátonyi Róbert partnereként delegáltak az eseményre, elhaladt az ajtó előtt, a labdarúgó kiszólt és kért egy narancsot. A találkozásból szerelem lett, 1966-ban házasodtak össze.

Összeállítás a My Fair Ladyből:

4. Ikonikus szerepét, a My Fair Lady Elizáját csak nagy nehézségek árán tanulta meg. A szubrett-szerepek után ugyanis a musical mind énektechnikailag, mind színészileg kihívást jelentett a színésznőnek. Ráadásul

a darab első felében akcentussal kellett beszélnie, amit ő „szögedies” tájszólással oldott meg. Az „őzésről” végül Németh Antal szoktatta le.

5. A My Fair Lady 100. előadásán derült ki a nyilvánosság számára, hogy várandós. Lehoczky Zsuzsa szerette volna minél tovább titokban tartani, hogy gyermeket vár, azonban a jubileumi előadáson 100 szál vörös rózsát kapott, és amikor átölelte a csokrot, a virágok illatától rosszul lett. Eldobta a csokrot és kirohant a folyosóra. Az eset után kénytelen volt elmondani, hogy terhes.

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában

Lehoczky Zsuzsa a Mágnás Miskában (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

6. Bár a mai napig a színpad élteti, úgy érzi, hogy hét évtizedes pályafutása alatt mindent elért színésznőként, és befejezettnek tekinti a pályáját.

7. Filmszerepek is megtalálták, ám soha nem lett filmszínész. Várkonyi Zoltán filmjében, a Fotó Háberben le kellett volna vetkőznie derékig, de ő ezt visszautasította. Várkonyi emiatt annyira megharagudott rá, hogy az eset Lehoczki filmes karrierjének végét jelentette. Tévéfilmekben viszont sokat játszott.

8. Egy fogadáson tudta meg, hogy neki ítélték a Kossuth-díjat. Szinetár Miklós, a döntőbizottság egyik tagja az eseményen elhaladt mellette, odaszólt neki, hogy „megkaptad” és ment tovább.

9. Ő az első zenés színházi alkotó, aki birtokolhatja a Nemzet Színésze címet.

A sors furcsa fintora, hogy egy nappal később a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a liftből. Lehoczky ugyanis két emelet között ragadt egy interjúra igyekezve. A művésznő igyekezett humorral elütni az ijedtséget, és az eset után örömmel fotózkodott az őt kimentő tűzoltókkal.

10. Előfordul, hogy az előadások előtt beül a félig megvilágított üres nézőtérre, és azokra a kollégáira gondol, akik már nincsenek köztünk – például Feleki Kamillra, Latabár Kálmánra, Németh Marikára, Petress Zsuzsára vagy épp Rátonyi Róbertre, akik felkarolták és segítették.

Fejléckép: Lehoczky Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett / Budapesti Operettszínház)

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Kapcsolódó

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.