Zenés színház

Akkor, Pipikém, az van...

2011.07.24. 13:38
Ajánlom
A Valahol Európában gyerekszereplői ezen a héten már a felnőttekkel próbáltak, verekedést és színpadi etikettet is tanultak.

A próbán tilos tapsolni, mert akkor nem lesz sikeres az előadás, a színházban még a nézőtéren sincs evés, ivás, rágózás, a csacsogás, a szöveg meg nem tanulása, a sokadszori nem figyelés pedig büntető fekvőtámaszokat von maga után. A legtöbb gyereknek ezek a szabályok újak, mint ahogyan az is, hogy a színház veszélyes üzem. "Kicsikre vigyázni, a nagyok repüljenek!" - adja ki a feladatot a verekedéseket rendező Gyöngyösi Tamás. A kaszkadőrökkel könnyű neki, félszavakból értik egymást, a színészek tudják a dolgukat, de mit csinál egy épp csak iskolással?

Kedves szülők, tessék megnyugodni: őt is partnerként kezeli. A szigor nem csökken, sőt, a figyelem azonban jóval nagyobb amint körbejár a kaszkadőr fiúkkal és ellenőrzi, hogyan tervezik meg és gyakorolják a gyerekek a harapásokat, ütéseket, rúgásokat. Azok, akik az előző mondatnál hirtelen a szívükhöz kapnának ijedtségükben, ne tegyék. Olyan lesz, úgy fog tűnni, mintha..., a gyerekeknek viszont semmi baja nem lesz, nem ütés- és harapásnyomokkal távozik augusztus végén közel hatvan színpadi szereplő. Ellenben koordináltabbá válik a mozgásuk, és megtanulják, mit csináljanak kezükkel-lábukkal, hogyan essenek jól. Egyáltalán: megtanulnak vigyázni magukra.

Ha valaki ezek után azt gondolná, csupa kezelhetetlen rosszcsonttal dolgoznak a Valahol Európában alkotói, rossz nyomon jár. A színpadon ugyanis elképesztően fegyelmezettek a gyerekek. Értik, mit jelent az az instrukció, hogy "ha Pali (Mácsai Pál - a szerző) fölébred, és meglát benneteket, vége a jelenetnek", addig ordítanak tiszta erőből, ameddig kell, s ha Béres Attila nem küldi őket haza, szerintem még mindig mozdulatlanul színlelik az alvást az orgia jelenetében.

A színpadon kívül meg nagyon helyesek. A kamaszok segítik a kicsiket, míg jelenésre várnak, a lányok a székeken rajzolgatnak, a fiúk az Angry Birdszel játszanak. (Előbbit értem, utóbbihoz nem tudok felnőni.) Nem szabad félni - énekli fönn Kuksiként Grünwald Dávid, eközben lenn a Pötyit játszó Hajdu Virág odasúgja, hogy egyszer ezen majdnem elsírta magát. Dávid okos nyugalma különben valami csoda,Virág szőkeségét és naiv gyerekségét azonnal elhiszem, Regő szemében Csóró huncutsága csillog - még akkor is, amikor a Carmen próbájára KRESZ-t betartva biciklizik át a hídon -, Gyuri meg úgy Professzor, ahogy van. Ezek után ugye, nem lepődnek meg azon, hogy a délelőtt végén csillogó követ kap a Panna-Réka testvérpár nagyobbik tagjától Heni, a rendezőasszisztens?

A bőröndök még kellékek, a dobogók csak jelzések - négy-hat méter magas lesz az, ami most nagyjából egy méter, a tériszonyra tehát rá kell kérdezni -, bombarobbanás, repülőgép, épületomlás zaja sem hallatszik, a kigyulladó tüzeket, zuhanó szobrokat - "legalább egy, de ha tud három lenni, az még jobb" - bemondásra kell elhinni. A gyerekek könnyen elhiszik, mert minden (civil) játék erről szól.

Az a néhány szülő, aki ott ül a próbán, viszont jobbára unatkozik, ha épp nem az ő csemetéjük van elöl. Azt hiszem, nem tudják, mennyire veszélyes és időnként bizony kellemetlen ez a kölkök számára. A színházi sötétben talán még nem is jelent ez akkora problémát, mint a tornateremben, ahol telefonok, integetések, villanó fényképezőgépek zavarják a figyelmet. Természetes, hogy az anyukák, apukák főszereplőként akarják látni kisfiukat, kislányukat, ám míg a gyerekek egészségesen viszonyulnak a színpadi hierarchiához, ők azt szeretnék felborítani. A mosolyalbum (kalóz) próbafelvételekkel töltögetése pedig nem csupán inkorrekt, de illegális. "Egy színházi próbafolyamat külső szemmel egészen borzasztó mondatokat is magában rejt" - igyekszik megvilágítani nekik a helyzetet Béres, Silló István még hozzáteszi a szerzői jogok kérdését is. Nincs emelt hang, a partneri viszonyt ők továbbra is fenntartják. Csak remélni lehet, hogy mindez eljut a nézőtéren ülőkig.

És hogy a leltár teljes legyen, próbált még Kátai István, Géczi Zoltán, Szarvas József, Pindroch Csaba, Ágoston Péter, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szőcs Artur (ő egy kicsit rendezett is), valamint Alföldi Róbert. Amikor az Egyenruhás szerepében arról szónokolt, itt rend lesz, még úgy is megállt a jelenet közben levegő, hogy a súgó segített a szövegben. Valahogy a színpadi mondatok nem csupán a színpadról vagy a filmből ismerősek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.