Zenés színház

Alföldi Róbert operasikere New Yorkban

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
Lecsupaszított, de erőteljes előadás. Alföldi Róbert rendezése John Farrell minimalista díszletében és Daróczi Sándor puritán egyszínű jelmezeivel kevéssel ér el sokat. – A New York-i Dicapo Operában bemutatott Robert Ward-mű, A salemi boszorkányok premierjének kritikáiból válogattunk.

Valamiféle hidegség uralja a színpadot, melynek látványa lenyűgöző és illik a puritán etikához (…) John Farrell díszlete minimalista, de erős. A három felvonásban egy négyzet alakú emelvény dominál számos lyukkal, ahova a színészek leugranak, leesnek, vagy egyszerűen csak benne tartózkodnak. A szereplők kétszer a nézőtér felől lépnek fel a színpadra, a fény pedig erőteljes és sötét, mely folyamatosan változik a zenével. Találó, hogy majdnem az összes színész arca – Tituba és a Proctor házaspár kivételével – félelmetes fehérre van festve és mindannyian fekete ruhát viselnek. Mozdulataik hirtelenek, olykor ijesztőek, de az ismert magyar rendező Alföldi Róbert irányítása alatt mindig szinkronban vannak a súlyos drámaisággal.

A két központi "jó" szereplőt, a Proctor házaspárt meggyőző érzelmességgel játszotta Quinn Hollis és Lisa Chavez. (…) Zeffin Quinn Hollis és Lisa Chavez együttesen mutatják meg a fájdalmas és szimpatikus John és Elizabeth Proctort (…) Elizabeth szerepében Lisa Chavez gazdag, telt hangon énekel és erős kapcsolatot tart a zenével.

Abigailként Marie-Adeline Henry mély, sűrű hangon énekel az alt és a szopránó kiterjedésében. Uralja a hatalmas társulatot, mely szerepének sajátja, ugyanakkor nem kis teljesítmény. Lynne Abeles félelmet keltő, majd elszánt Mary Warrenje lenyűgöző hatású. Abeles is magabiztosan énekel és fegyelmezett hangja még inkább szembeötlő a teátrális játéka tükrében. (…) Marie-Adeline Henry lenyűgözően erőteljes Abigail szerepében, inkább megtévedt semmint rosszindulatú, és Katherine Keyes a gazdag hangú Rebecca Nurseként a darab erkölcsi alappillérjét adja. (...) Michael Bracegirdle csodálatos a hatalomittas bíró szerepében.

(2008. november 9-10., 19:00 A salemi boszorkányok - a Dicapo Opera Theatre produkciója - Szegedi Nemzeti Színház - Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval, döntő
Rend.: Alföldi Róbert; díszlet: John Farrell; jelmez: Daróczi Sándor; versenyszereplők: Zeffin Quinn Hollis, Lisa Chavez, Marie-Adeline Henry, Michael Bracegirdle; Pannon Filharmonikusok - vez.: Pacien Mazzagatti)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.