Zenés színház

Alföldi Róbert operasikere New Yorkban

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
Lecsupaszított, de erőteljes előadás. Alföldi Róbert rendezése John Farrell minimalista díszletében és Daróczi Sándor puritán egyszínű jelmezeivel kevéssel ér el sokat. – A New York-i Dicapo Operában bemutatott Robert Ward-mű, A salemi boszorkányok premierjének kritikáiból válogattunk.

Valamiféle hidegség uralja a színpadot, melynek látványa lenyűgöző és illik a puritán etikához (…) John Farrell díszlete minimalista, de erős. A három felvonásban egy négyzet alakú emelvény dominál számos lyukkal, ahova a színészek leugranak, leesnek, vagy egyszerűen csak benne tartózkodnak. A szereplők kétszer a nézőtér felől lépnek fel a színpadra, a fény pedig erőteljes és sötét, mely folyamatosan változik a zenével. Találó, hogy majdnem az összes színész arca – Tituba és a Proctor házaspár kivételével – félelmetes fehérre van festve és mindannyian fekete ruhát viselnek. Mozdulataik hirtelenek, olykor ijesztőek, de az ismert magyar rendező Alföldi Róbert irányítása alatt mindig szinkronban vannak a súlyos drámaisággal.

A két központi "jó" szereplőt, a Proctor házaspárt meggyőző érzelmességgel játszotta Quinn Hollis és Lisa Chavez. (…) Zeffin Quinn Hollis és Lisa Chavez együttesen mutatják meg a fájdalmas és szimpatikus John és Elizabeth Proctort (…) Elizabeth szerepében Lisa Chavez gazdag, telt hangon énekel és erős kapcsolatot tart a zenével.

Abigailként Marie-Adeline Henry mély, sűrű hangon énekel az alt és a szopránó kiterjedésében. Uralja a hatalmas társulatot, mely szerepének sajátja, ugyanakkor nem kis teljesítmény. Lynne Abeles félelmet keltő, majd elszánt Mary Warrenje lenyűgöző hatású. Abeles is magabiztosan énekel és fegyelmezett hangja még inkább szembeötlő a teátrális játéka tükrében. (…) Marie-Adeline Henry lenyűgözően erőteljes Abigail szerepében, inkább megtévedt semmint rosszindulatú, és Katherine Keyes a gazdag hangú Rebecca Nurseként a darab erkölcsi alappillérjét adja. (...) Michael Bracegirdle csodálatos a hatalomittas bíró szerepében.

(2008. november 9-10., 19:00 A salemi boszorkányok - a Dicapo Opera Theatre produkciója - Szegedi Nemzeti Színház - Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval, döntő
Rend.: Alföldi Róbert; díszlet: John Farrell; jelmez: Daróczi Sándor; versenyszereplők: Zeffin Quinn Hollis, Lisa Chavez, Marie-Adeline Henry, Michael Bracegirdle; Pannon Filharmonikusok - vez.: Pacien Mazzagatti)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.