Zenés színház

Alföldi, Vidnyánszky, Kerényi a Dóm téren

2012.03.08. 13:23
Ajánlom
Idén július 6. és augusztus 20. között rendezik meg a Szegedi Szabadtéri Játékokat. A Dóm téren öt produkciót láthat a közönség, az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorát még tervezik.

A 2012-es szezont a Győri Nemzeti Színházzal együttműködésben készülő Jekyll és Hyde nyitja. A musicalt Molnár László viszi színre, aki az előadás főszerepét is alakítja. Partnerei Janza Kata és Tunyogi Bernadett lesznek, a produkcóban a tíz évvel ezelőtti közreműködők is láthatók lesznek. A látványért Kentaur (díszlet), illetve Tordai Hajnal (jelmez) felelnek.

Július 13-án és 14-én a néptáncfesztivál keretében látható a Hegyen-völgyön lakodalom, az idén 81. születésnapját ünneplő Novák Ferenc új koreográfiája. A produkcióban hagyományosan közreműködnek hazai és külföldi tánccsoportok - mintegy kétszáz felnőtt és száz gyerek -, Csuja Imra, Herczku Ágnes, Horváth Csaba, Novák Péter, alkotótársként pedig Foltin Jolán és Novák Eszter, valamint a zenei anyagot összeállító Kiss Ferenc.

Július 27-én és 28-án két egyfelvonásost láthatnak az operakedvelők. A Parasztbecsület és a Bajazzók rendezője Kerényi Miklós Gábor lesz. Az előadást, amelyben közreműködnek artisták is, Kesselyák Gergely dirigálja. Mindkét darab szreposztása tartogat különlegességeket. A Parasztbecsületben Frankó Tünde (Santuzza), Mester Viktória (Lola), Perencz Béla (Alfio) mellett Dolhai Attilát láthatja a közönség Turiddu szerepében, míg a Bajazzókban több külföldi vendégművész - Avgust Amonov (Canio), Asmik Grigorian (Nedda), Boris Grappe (Silvio) -, illetve Kerényi Miklós Máté (Beppe) lép színre. A díszleteket Khell Csörsz, a jelmezeket Gyarmathy Ágnes tervezi, a két egyfelvonásost Duda Éva koreografálja.

Augusztus 3-án és 4-én szintén egy koprodukciónak ad helyt a Dóm tér. A debreceni Csokonai Színházban ebben az évadban mutatták be Szarka Tamás Mária című musicaljét Vidnyánsky Attila rendezésében, Pápai Erika címszereplésével. A további főbb szerepeket Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Hobo, Mészáros Tibor alakítják. Az előadás látványáért a 2011-es Tragédia díszleteit és jelmezeit jegyző Olekszandr Bilozub felel, a koreográfia a Tragédiában szintén dolgozó Gemza Péter munkája.

A szezont operett zárja: augusztus 17-től 20-ig látható a Mágnás Miska. Szirmai Albert és Bakonyi Károly művét Alföldi Róbert rendezi, aki Gregor József emlékének ajánlja az előadást. Miska Stohl András lesz, Marcsa Radnay Csilla. Szintén a Nemzeti Színházból érkezik Molnár Piroska (nagymama), Znamenák István (Récsei Mixi gróf), László Zsolt (Técsei Tixi gróf), Szatory Dávid (Leopold), mellettük két operaénekes, Rácz Rita (Rolla) és Haja Zsolt (Baracs István) alkotják a szereplőgárdát. A produkció karmestere Silló István, koreográfusa Kovács Gerzson Péter, díszlettervezője Menczel Róbert, jelmeztervezője Füzér Anni. A szabadtéri változatot Vörös Róbert készíti.

A hagyományos ajándékkoncertre augusztus 8-án kerül sor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.