Zenés színház

Alföldi, Vidnyánszky, Kerényi a Dóm téren

2012.03.08. 13:23
Ajánlom
Idén július 6. és augusztus 20. között rendezik meg a Szegedi Szabadtéri Játékokat. A Dóm téren öt produkciót láthat a közönség, az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorát még tervezik.

A 2012-es szezont a Győri Nemzeti Színházzal együttműködésben készülő Jekyll és Hyde nyitja. A musicalt Molnár László viszi színre, aki az előadás főszerepét is alakítja. Partnerei Janza Kata és Tunyogi Bernadett lesznek, a produkcóban a tíz évvel ezelőtti közreműködők is láthatók lesznek. A látványért Kentaur (díszlet), illetve Tordai Hajnal (jelmez) felelnek.

Július 13-án és 14-én a néptáncfesztivál keretében látható a Hegyen-völgyön lakodalom, az idén 81. születésnapját ünneplő Novák Ferenc új koreográfiája. A produkcióban hagyományosan közreműködnek hazai és külföldi tánccsoportok - mintegy kétszáz felnőtt és száz gyerek -, Csuja Imra, Herczku Ágnes, Horváth Csaba, Novák Péter, alkotótársként pedig Foltin Jolán és Novák Eszter, valamint a zenei anyagot összeállító Kiss Ferenc.

Július 27-én és 28-án két egyfelvonásost láthatnak az operakedvelők. A Parasztbecsület és a Bajazzók rendezője Kerényi Miklós Gábor lesz. Az előadást, amelyben közreműködnek artisták is, Kesselyák Gergely dirigálja. Mindkét darab szreposztása tartogat különlegességeket. A Parasztbecsületben Frankó Tünde (Santuzza), Mester Viktória (Lola), Perencz Béla (Alfio) mellett Dolhai Attilát láthatja a közönség Turiddu szerepében, míg a Bajazzókban több külföldi vendégművész - Avgust Amonov (Canio), Asmik Grigorian (Nedda), Boris Grappe (Silvio) -, illetve Kerényi Miklós Máté (Beppe) lép színre. A díszleteket Khell Csörsz, a jelmezeket Gyarmathy Ágnes tervezi, a két egyfelvonásost Duda Éva koreografálja.

Augusztus 3-án és 4-én szintén egy koprodukciónak ad helyt a Dóm tér. A debreceni Csokonai Színházban ebben az évadban mutatták be Szarka Tamás Mária című musicaljét Vidnyánsky Attila rendezésében, Pápai Erika címszereplésével. A további főbb szerepeket Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Hobo, Mészáros Tibor alakítják. Az előadás látványáért a 2011-es Tragédia díszleteit és jelmezeit jegyző Olekszandr Bilozub felel, a koreográfia a Tragédiában szintén dolgozó Gemza Péter munkája.

A szezont operett zárja: augusztus 17-től 20-ig látható a Mágnás Miska. Szirmai Albert és Bakonyi Károly művét Alföldi Róbert rendezi, aki Gregor József emlékének ajánlja az előadást. Miska Stohl András lesz, Marcsa Radnay Csilla. Szintén a Nemzeti Színházból érkezik Molnár Piroska (nagymama), Znamenák István (Récsei Mixi gróf), László Zsolt (Técsei Tixi gróf), Szatory Dávid (Leopold), mellettük két operaénekes, Rácz Rita (Rolla) és Haja Zsolt (Baracs István) alkotják a szereplőgárdát. A produkció karmestere Silló István, koreográfusa Kovács Gerzson Péter, díszlettervezője Menczel Róbert, jelmeztervezője Füzér Anni. A szabadtéri változatot Vörös Róbert készíti.

A hagyományos ajándékkoncertre augusztus 8-án kerül sor.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.