Zenés színház

Áll a bál a bécsi operabál körül

2007.01.20. 00:00
Ajánlom
Eddig se a nincstelenek rendezvénye volt a bécsi operabál, az idei évtől azonban a tehetősek is meggondolják, vegyenek-e páholyjegyet, s ezzel támogassák-e a rendezvényt: egy váratlan húzással több mint a kétszeresére emelték az árat.

Hannes Androsch, az ismert és nem éppen vagyontalan üzletember, aki eddig minden évben fontos külföldi partnereit látta vendégül páholyában, az idén elpártol a báltól. 36 800 euró az eddigi 16 ezer helyett több a soknál, ez már igazi spekuláció - véli az egykori pénzügyminiszter. Androsch huszonöt éven át kitartott az operabál mellett, amit nem egyszerűen társasági eseménynek tart. Ausztria jelképe, Bécs cégére ez a rendezvény, államinak mondható aktus, már csak a helyszín miatt is. Miközben a parketten valcerezik a felső tízezer krémje, a páholyok homályában fontos politikai és gazdasági megbeszélésekre van lehetőség. Ezért is büszkélkedhet a bál annyi támogatóval: utóbbiak száma az idén harmincról hatvanra emelkedett. Nekik elővételi joguk van, ők azok, akik a legjobb páholyokat kapják. Eddig megérte a befektetés, üzleti partnereiket elkápráztathatták, s nemegyszer a légkör megtette a hatását, kedvező üzletek, hosszú távú együttműködések születtek.

A bál fő szervezője és háziasszonya a tiltakozásra - Ioan Holender igazgatóval egyetértésben - azt válaszolta, hogy Androsch a régi áron is kaphat páholyt, de nem első emeletit, és csak akkor, ha a támogatók igénybejelentése után marad hely. Elisabeth Gürtler - egyébként a bécsi Sacher szálloda tulajdonosnője - ehhez még azt is hozzáfűzi, hogy a pénz a művészetet segíti, s minél több gyűlik össze, annál jobb.

Az operabál a nyitó műsorról is híres: nem kisebb énekes működik közre, mint Anna Netrebko. A szenzáció azonban évről évre az a híresség, akit a feltűnésre szomjúhozó, s erre áldozni is hajlandó Richard Lugner építőmester nem kis ráfordítással évről évre páholyába meghív. Az idén Paris Hilton a nevezetes vendég.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.