Zenés színház

Állatkerttől a színpadig – 12 érdekesség Felföldi Anikóról

2022.04.28. 20:20
Ajánlom
Felföldi Anikóban arisztokrata származása ellenére hamar tudatosult, hogy a színpad az ő világa, pályája pedig a változó politikai viszonyok ellenére töretlenül ívelt felfelé.

Összegyűjtöttünk 12 érdekességet a 20. század egyik legismertebb szubrettjéről:

1. Bár voltak előadóművészettel foglalkozó felmenői, Felföldi Anikó eleinte nem akart színésznő lenni, édesapja hatására mérnöki pályára készült. Végül mégis felvételizett, ám sokáig nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, mert túl szépnek és arisztokratikusnak tartották a korszak ideáljához képest.

2. Első komolyabb feladatát 1956 nyarán kapta a Margitszigeten, Az ember tragédiájában.

3. Heccből jelentkezett egy szépségversenyre, amelynek első fordulója az Állatkertben volt. Ugyan nem ért el komolyabb helyezést, Csorba István később levélben tudatta vele: írt egy darabot A Balaton szépe címmel, amelyben neki szánja a főszerepet.

4. Kitűnő táncos volt, egyedi mozgását pedig annak köszönhette, hogy a mozdulatai nem a klasszikus balett alapjaira épültek, hanem annak eredménye volt, hogy fiatalabb korában válogatott talajtornász volt.

5. Pályájának egyik legmeghatározóbb egyénisége „Radó Vili bácsi” volt, az ő hatására iratkozott be olyan iskolákba, melyek szakmailag fontosak voltak.

6. Egy időben közeledett a kabaré műfajához, ekkor változtatta meg a nevét Annáról Anikóra.

7. Ő volt a Magyar Televízió első kvízműsorának, a Katit keressük főszereplője. Akkora sikere volt, hogy még Salamon Béla is úgy konferálta fel a Lepsénynél még megvolt című műsorában, hogy „Íme, Kati!”

8. Sosem vágyott az Operettszínház színpadára, mert úgy gondolta, hogy nem elég jó énekes vagy táncos. Végül Horváth Tivadar Mayájában debütált.

9. Nagy szerelmét, Körmendi Vilmost is a színházban ismerte meg, 53 évig voltak együtt.

10. Az Operettszínház előadásai mellett gyakran lépett fel külföldön, így ragadt rajta az a mondás, hogy „Ez a Felföldi nem is belföldi, hanem külföldi!”

11. Ugyan szubrettként egy ország ismerte, Felföldi Anikó azonban úgy érezte, hogy sikeres művészként is érdemes több lábon állni: esztétika és filozófia szakirányon is folytatott tanulmányokat.

12. Pályafutása végefelé számos közéleti feladatot látott el, arra a kérdésre, hogy mi készteti erre, azt válaszolta: „az emberség”.

Fejléckép: Felföldi Anikó (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.