Zenés színház

Állva ünnepelték Carreras visszatérését

2014.04.28. 17:52
Ajánlom
A katalán sztártenor több mint nyolc éves kihagyás után lépett újra operaszínpadra a bilbaói Arriaga színházban április 26-án.

A 67 éves énekes nem valamelyik nagy Verdi- vagy Puccini-szerepében tért vissza, hanem egy kortárs darabban: Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszerepét öltötte magára a mű ősbemutatóján.

A bilbaói színház csordulásig megtelt, a teátrum közlése szerint az 1200 néző Spanyolországon kívül 15 másik országból érkezett. A baszk fővárosba ellátogattak Kínából, Japánból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Kolumbiából és Argentínából is.

Nemcsak a közönség, hanem a kritika is lelkesen fogadta Carreras visszatérését. Az EFE spanyol hírügynökség "diadalmas visszatérésről" írt, amelyen a katalán operasztár "tündöklő tehetségével levette a lábáról" a közönséget.

"Boldog vagyok, hogy nyolc év után újra végigénekelhetek egy teljes operát" - mondta Carreras a közelmúltban. A tenor, aki az elmúlt években csak koncerteken és gálaműsorokban lépett fel, "nagy művészi kihívásnak" nevezte új szerepét.

Az opera a Franco-diktatúra (1939-1975) idején a szüleiktől elrabolt gyermekek drámáját dolgozza fel. A gyerekeket apácák és orvosok politikai okból vették el a rezsimmel szembenálló szüleiktől, hogy a hatalom ínyének megfelelően neveljék fel őket. Carreras alakítja Federicót, a bírót, akit lelkifurdalás gyötör, amiért segít eltusolni a gyerekrablási eseteket. Az előadáson az énekes unokaöccse, David Giménez Carreras vezényelt; a spanyol karmester nagybátyja számos koncertjén dirigált az 1990-es évek vége óta.

Újságírói kérdésre, hogy folytatja-e az operai fellépéseket, Carreras nem adott egyértelmű választ: "csak fellépésről fellépésre gondolkodom" - mondta.

A bíró című új operát Bilbaóban még kétszer mutatják be ezen a héten, majd augusztusban az ausztriai Ertlben a Tiroli Ünnepi Játékok részeként. A szokatlan témájú opera szövegét a 44 éves osztrák librettista, Angelika Messner írta, aki már jól bevált párost alkot a 63 éves burganlandi zeneszerzővel: ők ketten 2009-ben már alkottak egy remekművet az Antonia und die Reissteufel című, gyermekeknek szóló popoperával. Kolonits szervezőként, komponistaként és zenei producerként mások mellett olyanokkal dolgozott már együtt, mint Michael Bolton, José Feliciano, a Boney M vagy a Scorpions.

Az EFE szerint a közönség nagy ovációja szólt a zeneszerző és a forgatókönyvíró azon bátorságának is, amellyel operává adaptálták az elszenvedőknek még ma is nagy fájdalmat jelentő egykori eseményeket.

A barcelonai születésű Carreras a világ egyik legismertebb tenorja. 1987-ben leukémiát diagnosztizáltak nála, de a kórt csontvelő-átültetés segítségével sikerült legyőznie. A betegség azonban fizikailag annyira legyengítette, hogy nyolc éve már nem játszott operákban, csak koncertfellépéseket vállalt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!