Zenés színház

Álmában is Anyegin

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
A holnapi premier Anyeginje, Káldi Kiss András nem először énekli a Csajkovszkij-opera címszerepét, és a Kovalik-rendezésben is tapasztalata van.

Káldi Kiss András (foto: Éder Vera)

- Milyen lesz ez a mostani Anyegin? Változott-e például a legutóbbi, miskolci előadáshoz képest? Egyáltalán: mennyiben tekinthetjük ezt a produkciót a négy évvel ezelőtti reprízének?

- A szerepet 1996-ban énekeltem először Debrecenben, aztán itt az Operában Békés András rendezésébe álltam be 1999-ben, a miskolci produkció pedig négy éve volt. De érdekes módon egyikre sem emlékszem igazán, csak érzetek, emlékfoszlányok maradtak meg. A Békés-rendezést nem tudnám lejárni, az évad végi meleg azonban megmaradt. A miskolcit Kovalik Balázs állította színpadra, ezekkel a díszletekkel és jelmezekkel, ám ennek ellenére is az elejétől kezdődött minden. Szinte csak a forgószínpadra emlékszem. Úgy látszik, az új bemutatók felülírják a régi előadásokat. Az pedig, hogy én milyen Anyegin leszek... Alklatilag, hangilag abszolút nekem írt szerep, és ahogy az évek telnek, egyre inkább megértem és azonosulok vele.

- Személyiségben is?

- Abszolút. Tudok magamból építkezni, mert amit a színpadon játszom, én is megtapasztaltam. Azt a fajta kezdeti fiatalemberi gőgösséget, ahogyan Anyegint megismerjük, s értek különféle pofonok ezzel kapcsolatban. Most már a darab végi állapotot is megértem, a történet második felének fásultságát, s aztán a pillanatnyi elmezavarnak betudható újra feléledését. Átéltem ilyen érzelmeket, igaz, a szenvedély része igazán nem valósult meg, s ahogy az évek telnek, a világot is másképp látom. A szerepekben visszaköszön az ember személyisége, s bár fejlődünk, nehéz kitörölni a negatív tulajdonságokat. Az előadásokon a pillanatnyi diszpozíció sokat számít, de elvileg ez a szerep megvan nekem, a többi a jóisten dolga.

- Nem fáradt így évad végén?

- 18 előadással indultam, ebből beugrás miatt húsz lett, szóval nem mondhatnám igazán zsúfoltnak ezt a szezont. Az Anyegin szerencsésen jött ki, mert minden előadásom lement, mire a próbák elkezdődtek. Az energia nagyobb részét ugyanis nem az előadások, hanem a próbák veszik el, no meg a premierek. Mi ott akarjuk a legtöbbet nyújtani, a nézők pedig ott várják el a legjobb teljesítményt, pedig a produkció igazán az előadásokon érik meg, úgy az ötödik táján, mert ilyen a természet. Mindenki a premierre kíváncsi, nem is tudom, miért. Lehet, hogy az első négyet el kellene titkolni, a vendégeket pedig az ötödikre hívni.

- A fotós próba szünetében beszélgetünk, kis túlzással azt mondhatnánk, órák vannak a premierig. Már nagyon feszült?

- Minden álmomban Anyegint játszom.

- Kellemetlen érzés?

- Nem, nem jellemző. Fenn vagyok a színpadon, és teszem a dolgom.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.