Zenés színház

Álmában is Anyegin

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
A holnapi premier Anyeginje, Káldi Kiss András nem először énekli a Csajkovszkij-opera címszerepét, és a Kovalik-rendezésben is tapasztalata van.

Káldi Kiss András (foto: Éder Vera)

- Milyen lesz ez a mostani Anyegin? Változott-e például a legutóbbi, miskolci előadáshoz képest? Egyáltalán: mennyiben tekinthetjük ezt a produkciót a négy évvel ezelőtti reprízének?

- A szerepet 1996-ban énekeltem először Debrecenben, aztán itt az Operában Békés András rendezésébe álltam be 1999-ben, a miskolci produkció pedig négy éve volt. De érdekes módon egyikre sem emlékszem igazán, csak érzetek, emlékfoszlányok maradtak meg. A Békés-rendezést nem tudnám lejárni, az évad végi meleg azonban megmaradt. A miskolcit Kovalik Balázs állította színpadra, ezekkel a díszletekkel és jelmezekkel, ám ennek ellenére is az elejétől kezdődött minden. Szinte csak a forgószínpadra emlékszem. Úgy látszik, az új bemutatók felülírják a régi előadásokat. Az pedig, hogy én milyen Anyegin leszek... Alklatilag, hangilag abszolút nekem írt szerep, és ahogy az évek telnek, egyre inkább megértem és azonosulok vele.

- Személyiségben is?

- Abszolút. Tudok magamból építkezni, mert amit a színpadon játszom, én is megtapasztaltam. Azt a fajta kezdeti fiatalemberi gőgösséget, ahogyan Anyegint megismerjük, s értek különféle pofonok ezzel kapcsolatban. Most már a darab végi állapotot is megértem, a történet második felének fásultságát, s aztán a pillanatnyi elmezavarnak betudható újra feléledését. Átéltem ilyen érzelmeket, igaz, a szenvedély része igazán nem valósult meg, s ahogy az évek telnek, a világot is másképp látom. A szerepekben visszaköszön az ember személyisége, s bár fejlődünk, nehéz kitörölni a negatív tulajdonságokat. Az előadásokon a pillanatnyi diszpozíció sokat számít, de elvileg ez a szerep megvan nekem, a többi a jóisten dolga.

- Nem fáradt így évad végén?

- 18 előadással indultam, ebből beugrás miatt húsz lett, szóval nem mondhatnám igazán zsúfoltnak ezt a szezont. Az Anyegin szerencsésen jött ki, mert minden előadásom lement, mire a próbák elkezdődtek. Az energia nagyobb részét ugyanis nem az előadások, hanem a próbák veszik el, no meg a premierek. Mi ott akarjuk a legtöbbet nyújtani, a nézők pedig ott várják el a legjobb teljesítményt, pedig a produkció igazán az előadásokon érik meg, úgy az ötödik táján, mert ilyen a természet. Mindenki a premierre kíváncsi, nem is tudom, miért. Lehet, hogy az első négyet el kellene titkolni, a vendégeket pedig az ötödikre hívni.

- A fotós próba szünetében beszélgetünk, kis túlzással azt mondhatnánk, órák vannak a premierig. Már nagyon feszült?

- Minden álmomban Anyegint játszom.

- Kellemetlen érzés?

- Nem, nem jellemző. Fenn vagyok a színpadon, és teszem a dolgom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.