Zenés színház

Álmában is Anyegin

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
A holnapi premier Anyeginje, Káldi Kiss András nem először énekli a Csajkovszkij-opera címszerepét, és a Kovalik-rendezésben is tapasztalata van.

Káldi Kiss András (foto: Éder Vera)

- Milyen lesz ez a mostani Anyegin? Változott-e például a legutóbbi, miskolci előadáshoz képest? Egyáltalán: mennyiben tekinthetjük ezt a produkciót a négy évvel ezelőtti reprízének?

- A szerepet 1996-ban énekeltem először Debrecenben, aztán itt az Operában Békés András rendezésébe álltam be 1999-ben, a miskolci produkció pedig négy éve volt. De érdekes módon egyikre sem emlékszem igazán, csak érzetek, emlékfoszlányok maradtak meg. A Békés-rendezést nem tudnám lejárni, az évad végi meleg azonban megmaradt. A miskolcit Kovalik Balázs állította színpadra, ezekkel a díszletekkel és jelmezekkel, ám ennek ellenére is az elejétől kezdődött minden. Szinte csak a forgószínpadra emlékszem. Úgy látszik, az új bemutatók felülírják a régi előadásokat. Az pedig, hogy én milyen Anyegin leszek... Alklatilag, hangilag abszolút nekem írt szerep, és ahogy az évek telnek, egyre inkább megértem és azonosulok vele.

- Személyiségben is?

- Abszolút. Tudok magamból építkezni, mert amit a színpadon játszom, én is megtapasztaltam. Azt a fajta kezdeti fiatalemberi gőgösséget, ahogyan Anyegint megismerjük, s értek különféle pofonok ezzel kapcsolatban. Most már a darab végi állapotot is megértem, a történet második felének fásultságát, s aztán a pillanatnyi elmezavarnak betudható újra feléledését. Átéltem ilyen érzelmeket, igaz, a szenvedély része igazán nem valósult meg, s ahogy az évek telnek, a világot is másképp látom. A szerepekben visszaköszön az ember személyisége, s bár fejlődünk, nehéz kitörölni a negatív tulajdonságokat. Az előadásokon a pillanatnyi diszpozíció sokat számít, de elvileg ez a szerep megvan nekem, a többi a jóisten dolga.

- Nem fáradt így évad végén?

- 18 előadással indultam, ebből beugrás miatt húsz lett, szóval nem mondhatnám igazán zsúfoltnak ezt a szezont. Az Anyegin szerencsésen jött ki, mert minden előadásom lement, mire a próbák elkezdődtek. Az energia nagyobb részét ugyanis nem az előadások, hanem a próbák veszik el, no meg a premierek. Mi ott akarjuk a legtöbbet nyújtani, a nézők pedig ott várják el a legjobb teljesítményt, pedig a produkció igazán az előadásokon érik meg, úgy az ötödik táján, mert ilyen a természet. Mindenki a premierre kíváncsi, nem is tudom, miért. Lehet, hogy az első négyet el kellene titkolni, a vendégeket pedig az ötödikre hívni.

- A fotós próba szünetében beszélgetünk, kis túlzással azt mondhatnánk, órák vannak a premierig. Már nagyon feszült?

- Minden álmomban Anyegint játszom.

- Kellemetlen érzés?

- Nem, nem jellemző. Fenn vagyok a színpadon, és teszem a dolgom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.