Zenés színház

Altorjay Tamás az Armel-verseny döntőjében

2013.05.27. 13:45
Ajánlom
Az operaénekesek versenyének május 25-26-án lezajlott második fordulójában egyedüli magyarként Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház basszistája kapott szerepet. Legalábbis szigorúan értelmezve, mivel a fesztivál közleménye szerint a bécsiek Birtwistle-produkciójának bariton-szerepét (Punch) elnyerő Richard Rittelmann is magyar színekben indult.

Altorjay Henrik szerepét fogja énekelni Marco Tutino Le braci (A parázs) című operájában, amely Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján íródott. A művet 2014 őszén mutatja majd be versenydarabként a Szegedi Nemzeti Színház.

A 2013-ban immár hatodik alkalommal megszervezett Armel-operaversenyen olyan művészeket keresnek, akiknek kiváló énekesi tudása és tehetsége magas fokú színészi képességekkel párosul. Az idei esztendő újdonsága volt azonban, hogy egyszerre választották ki a 2013-as és 2014-es év versenyprodukcióinak főszereplőit. Az áprilisban Párizsban és Budapesten megszervezett első fordulókból tizenegy ország 36 művésze - köztük öt magyar versenyző - jutott a szegedi második fordulóba (az énekesek megmérettetésének voltaképpeni döntőjébe, mivel a továbbiakban teljes produkciók versenyeznek majd), ahol bemutatkozhattak a rendezőknek, zeneszerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek.

A továbbjutott jelentkezők május 25-én egy-egy bemutatkozó áriát adtak elő a partner operaházak képviselői előtt, vasárnap pedig workshopokon vettek részt. A saját workshop során a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra, az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt, míg az extra workshopokon bármelyik rendező találkozhatott bármelyik versenyzővel, aki elnyerte a tetszését a bemutatkozáson.

A tenorokért különösen nagy harc dúlt, amely végül lényegében döntetlennel zárult: Christophe Poncet és Sébastien Obrecht egyaránt két-két suzerepet énekelhet majd a fesztiválon (Poncet Stravinsky Oedipus rexében Oedipust, Juranić A nyár utolsó virága című művében pedig Mr Brent figuráját formálja majd meg, míg Obrecht Peter Quintként lép színpadra majd a törökök Britten-operájában, illetve Absalom szerepét énekli Paliashvili Absalom and Eteri című művében). Mellettük Joëlle Charlier (Oedipus rex - Jocasta), Jelena Končar (A nyár utolsó virága - Mrs N. N.), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra - Simon Boccanegra és Jasopo Fiesco), Stéphanie Varnerin (A csavar fordul egyet - Nevelőnő), Sarah Laulan és Licholas Rigas (Laika, az űrkutya - Valentian és Kolorev), Kakhaber Shavidze (Phaedra - Theseus), Richard Rittelmann (Punch and Judy - Punch), Jean-Philippe Biojout (Le braci - Konrád), valamint Boram Lee és Kirs Belligh (Absalom and Eteri - Eteri és Murman) kapott szerepet. Murman eredetileg nem számított versenyszerepnek - kizárólag a belga Kris Belligh kedvéért osztották ki, akinek az előadásmódja lenyűgözte a grúz csapatot. A Neue Oper Wien Punch and Judy-produkciójának Pretty Pollyja ugyanakkor nem talált gazdára.

A kilenc ország tíz operaprodukciójába jutott versenyzők névsora még nem végleges, mivel a Théâtre Orchestre Bienne Soleure vezetői csak később, videofelvételek alapján döntenek arról, kik lesznek azok a művészek, akik a kortárs svájci szerző, Christian Henking Figaro¿ című darabjának főszerepeit éneklik majd 2014 őszén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!
Zenés színház bartók plusz 2018

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház bartók plusz 2018

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.