Zenés színház

Altorjay Tamás az Armel-verseny döntőjében

2013.05.27. 13:45
Ajánlom
Az operaénekesek versenyének május 25-26-án lezajlott második fordulójában egyedüli magyarként Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház basszistája kapott szerepet. Legalábbis szigorúan értelmezve, mivel a fesztivál közleménye szerint a bécsiek Birtwistle-produkciójának bariton-szerepét (Punch) elnyerő Richard Rittelmann is magyar színekben indult.

Altorjay Henrik szerepét fogja énekelni Marco Tutino Le braci (A parázs) című operájában, amely Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján íródott. A művet 2014 őszén mutatja majd be versenydarabként a Szegedi Nemzeti Színház.

A 2013-ban immár hatodik alkalommal megszervezett Armel-operaversenyen olyan művészeket keresnek, akiknek kiváló énekesi tudása és tehetsége magas fokú színészi képességekkel párosul. Az idei esztendő újdonsága volt azonban, hogy egyszerre választották ki a 2013-as és 2014-es év versenyprodukcióinak főszereplőit. Az áprilisban Párizsban és Budapesten megszervezett első fordulókból tizenegy ország 36 művésze - köztük öt magyar versenyző - jutott a szegedi második fordulóba (az énekesek megmérettetésének voltaképpeni döntőjébe, mivel a továbbiakban teljes produkciók versenyeznek majd), ahol bemutatkozhattak a rendezőknek, zeneszerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek.

A továbbjutott jelentkezők május 25-én egy-egy bemutatkozó áriát adtak elő a partner operaházak képviselői előtt, vasárnap pedig workshopokon vettek részt. A saját workshop során a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra, az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt, míg az extra workshopokon bármelyik rendező találkozhatott bármelyik versenyzővel, aki elnyerte a tetszését a bemutatkozáson.

A tenorokért különösen nagy harc dúlt, amely végül lényegében döntetlennel zárult: Christophe Poncet és Sébastien Obrecht egyaránt két-két suzerepet énekelhet majd a fesztiválon (Poncet Stravinsky Oedipus rexében Oedipust, Juranić A nyár utolsó virága című művében pedig Mr Brent figuráját formálja majd meg, míg Obrecht Peter Quintként lép színpadra majd a törökök Britten-operájában, illetve Absalom szerepét énekli Paliashvili Absalom and Eteri című művében). Mellettük Joëlle Charlier (Oedipus rex - Jocasta), Jelena Končar (A nyár utolsó virága - Mrs N. N.), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra - Simon Boccanegra és Jasopo Fiesco), Stéphanie Varnerin (A csavar fordul egyet - Nevelőnő), Sarah Laulan és Licholas Rigas (Laika, az űrkutya - Valentian és Kolorev), Kakhaber Shavidze (Phaedra - Theseus), Richard Rittelmann (Punch and Judy - Punch), Jean-Philippe Biojout (Le braci - Konrád), valamint Boram Lee és Kirs Belligh (Absalom and Eteri - Eteri és Murman) kapott szerepet. Murman eredetileg nem számított versenyszerepnek - kizárólag a belga Kris Belligh kedvéért osztották ki, akinek az előadásmódja lenyűgözte a grúz csapatot. A Neue Oper Wien Punch and Judy-produkciójának Pretty Pollyja ugyanakkor nem talált gazdára.

A kilenc ország tíz operaprodukciójába jutott versenyzők névsora még nem végleges, mivel a Théâtre Orchestre Bienne Soleure vezetői csak később, videofelvételek alapján döntenek arról, kik lesznek azok a művészek, akik a kortárs svájci szerző, Christian Henking Figaro¿ című darabjának főszerepeit éneklik majd 2014 őszén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.