Zenés színház

Altorjay Tamás az Armel-verseny döntőjében

2013.05.27. 13:45
Ajánlom
Az operaénekesek versenyének május 25-26-án lezajlott második fordulójában egyedüli magyarként Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház basszistája kapott szerepet. Legalábbis szigorúan értelmezve, mivel a fesztivál közleménye szerint a bécsiek Birtwistle-produkciójának bariton-szerepét (Punch) elnyerő Richard Rittelmann is magyar színekben indult.

Altorjay Henrik szerepét fogja énekelni Marco Tutino Le braci (A parázs) című operájában, amely Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján íródott. A művet 2014 őszén mutatja majd be versenydarabként a Szegedi Nemzeti Színház.

A 2013-ban immár hatodik alkalommal megszervezett Armel-operaversenyen olyan művészeket keresnek, akiknek kiváló énekesi tudása és tehetsége magas fokú színészi képességekkel párosul. Az idei esztendő újdonsága volt azonban, hogy egyszerre választották ki a 2013-as és 2014-es év versenyprodukcióinak főszereplőit. Az áprilisban Párizsban és Budapesten megszervezett első fordulókból tizenegy ország 36 művésze - köztük öt magyar versenyző - jutott a szegedi második fordulóba (az énekesek megmérettetésének voltaképpeni döntőjébe, mivel a továbbiakban teljes produkciók versenyeznek majd), ahol bemutatkozhattak a rendezőknek, zeneszerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek.

A továbbjutott jelentkezők május 25-én egy-egy bemutatkozó áriát adtak elő a partner operaházak képviselői előtt, vasárnap pedig workshopokon vettek részt. A saját workshop során a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra, az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt, míg az extra workshopokon bármelyik rendező találkozhatott bármelyik versenyzővel, aki elnyerte a tetszését a bemutatkozáson.

A tenorokért különösen nagy harc dúlt, amely végül lényegében döntetlennel zárult: Christophe Poncet és Sébastien Obrecht egyaránt két-két suzerepet énekelhet majd a fesztiválon (Poncet Stravinsky Oedipus rexében Oedipust, Juranić A nyár utolsó virága című művében pedig Mr Brent figuráját formálja majd meg, míg Obrecht Peter Quintként lép színpadra majd a törökök Britten-operájában, illetve Absalom szerepét énekli Paliashvili Absalom and Eteri című művében). Mellettük Joëlle Charlier (Oedipus rex - Jocasta), Jelena Končar (A nyár utolsó virága - Mrs N. N.), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra - Simon Boccanegra és Jasopo Fiesco), Stéphanie Varnerin (A csavar fordul egyet - Nevelőnő), Sarah Laulan és Licholas Rigas (Laika, az űrkutya - Valentian és Kolorev), Kakhaber Shavidze (Phaedra - Theseus), Richard Rittelmann (Punch and Judy - Punch), Jean-Philippe Biojout (Le braci - Konrád), valamint Boram Lee és Kirs Belligh (Absalom and Eteri - Eteri és Murman) kapott szerepet. Murman eredetileg nem számított versenyszerepnek - kizárólag a belga Kris Belligh kedvéért osztották ki, akinek az előadásmódja lenyűgözte a grúz csapatot. A Neue Oper Wien Punch and Judy-produkciójának Pretty Pollyja ugyanakkor nem talált gazdára.

A kilenc ország tíz operaprodukciójába jutott versenyzők névsora még nem végleges, mivel a Théâtre Orchestre Bienne Soleure vezetői csak később, videofelvételek alapján döntenek arról, kik lesznek azok a művészek, akik a kortárs svájci szerző, Christian Henking Figaro¿ című darabjának főszerepeit éneklik majd 2014 őszén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Felkapta az internet a dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.
Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.