Zenés színház

Altorjay Tamás az Armel-verseny döntőjében

2013.05.27. 13:45
Ajánlom
Az operaénekesek versenyének május 25-26-án lezajlott második fordulójában egyedüli magyarként Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház basszistája kapott szerepet. Legalábbis szigorúan értelmezve, mivel a fesztivál közleménye szerint a bécsiek Birtwistle-produkciójának bariton-szerepét (Punch) elnyerő Richard Rittelmann is magyar színekben indult.

Altorjay Henrik szerepét fogja énekelni Marco Tutino Le braci (A parázs) című operájában, amely Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján íródott. A művet 2014 őszén mutatja majd be versenydarabként a Szegedi Nemzeti Színház.

A 2013-ban immár hatodik alkalommal megszervezett Armel-operaversenyen olyan művészeket keresnek, akiknek kiváló énekesi tudása és tehetsége magas fokú színészi képességekkel párosul. Az idei esztendő újdonsága volt azonban, hogy egyszerre választották ki a 2013-as és 2014-es év versenyprodukcióinak főszereplőit. Az áprilisban Párizsban és Budapesten megszervezett első fordulókból tizenegy ország 36 művésze - köztük öt magyar versenyző - jutott a szegedi második fordulóba (az énekesek megmérettetésének voltaképpeni döntőjébe, mivel a továbbiakban teljes produkciók versenyeznek majd), ahol bemutatkozhattak a rendezőknek, zeneszerzőknek, színházigazgatóknak, művészeti vezetőknek és karmestereknek.

A továbbjutott jelentkezők május 25-én egy-egy bemutatkozó áriát adtak elő a partner operaházak képviselői előtt, vasárnap pedig workshopokon vettek részt. A saját workshop során a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra, az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt, míg az extra workshopokon bármelyik rendező találkozhatott bármelyik versenyzővel, aki elnyerte a tetszését a bemutatkozáson.

A tenorokért különösen nagy harc dúlt, amely végül lényegében döntetlennel zárult: Christophe Poncet és Sébastien Obrecht egyaránt két-két suzerepet énekelhet majd a fesztiválon (Poncet Stravinsky Oedipus rexében Oedipust, Juranić A nyár utolsó virága című művében pedig Mr Brent figuráját formálja majd meg, míg Obrecht Peter Quintként lép színpadra majd a törökök Britten-operájában, illetve Absalom szerepét énekli Paliashvili Absalom and Eteri című művében). Mellettük Joëlle Charlier (Oedipus rex - Jocasta), Jelena Končar (A nyár utolsó virága - Mrs N. N.), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra - Simon Boccanegra és Jasopo Fiesco), Stéphanie Varnerin (A csavar fordul egyet - Nevelőnő), Sarah Laulan és Licholas Rigas (Laika, az űrkutya - Valentian és Kolorev), Kakhaber Shavidze (Phaedra - Theseus), Richard Rittelmann (Punch and Judy - Punch), Jean-Philippe Biojout (Le braci - Konrád), valamint Boram Lee és Kirs Belligh (Absalom and Eteri - Eteri és Murman) kapott szerepet. Murman eredetileg nem számított versenyszerepnek - kizárólag a belga Kris Belligh kedvéért osztották ki, akinek az előadásmódja lenyűgözte a grúz csapatot. A Neue Oper Wien Punch and Judy-produkciójának Pretty Pollyja ugyanakkor nem talált gazdára.

A kilenc ország tíz operaprodukciójába jutott versenyzők névsora még nem végleges, mivel a Théâtre Orchestre Bienne Soleure vezetői csak később, videofelvételek alapján döntenek arról, kik lesznek azok a művészek, akik a kortárs svájci szerző, Christian Henking Figaro¿ című darabjának főszerepeit éneklik majd 2014 őszén.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.