Zenés színház

Amikor Rómeó találkozik Júliával

2011.11.01. 11:10
Ajánlom
Nemzetközi elismerésben részesült az Amikor Rómeó találkozik Júliával című rádiójáték, mely a kétnyelvű, magyar-román musical-előadás alapján készült. A díjátadót Monacóban tartották.

A 2005 áprilisában létrehozott Anna Lindh Alapítvány célja a kulturális sokszínűség előmozdítása az Európai Unió és a mediterrán térség országainak összefogásával, az itt megvalósuló kulturális kezdeményezések támogatása. Az alapítvány ötödik alkalommal adta át az Anna Lindh Újságírói Díjat Monacóban, az éves gálán, október 6-án, melynek fővédnöke II. Albert herceg volt. Az elismerést Valentina Dumitrescu, Andrei Popov és Ileana Tăroi a Radio Romania Internationalnek készült munkája, az Amikor Rómeó találkozik Júliával című rádiójáték kapta.

A nemzetközi zsűri, melynek elnöke a francia filozófus, Edgar Morin volt, 225 pályamű közül hirdetett győztest. A grémium döntését azzal indokolta, hogy "megragadta őket az, ahogy maga a darab, és a belőle készült rádiójáték a szerelmet és a megértést a nézőknek bemutatja". A másik két döntős a Radio France Internationale és a Radio Cairo egy-egy rádiójátéka volt.

A győztesek kifejtették, számukra ez több, mint egy újságírói díj: "A legfontosabb, amit ez az előadás jelent nekünk. Elnézve a budapesti és a bukaresti művészeket egy színpadon, előadás közben, mindenkiben felmerül egy kérdés, miért volt ilyen zaklatott a múltunk, mi okozta az ellentétet a magyarok és románok között. Sajnos manapság az emberek hajlamosak előítéletek alapján gondolkozni anélkül, hogy megbizonyosodnának a dolgok helytállóságáról. A kétnyelvű Rómeó és Júlia előadás és az ez alapján készített rádiójáték üzenete az, hogy tanuljunk megértést és szeretet egymás iránt, ami képes gátakat ledönteni és eltörölni az előítéleteket. Szeretnénk kifejezni köszönetünket a darab alkotóinak, szereplőinek és a pályamű készítőinek nevében a zsűri felé, hogy ezt a fontos ügyet szolgáló munkát a rádióhallgatók széles köre ismerhette meg."

A rádiójáték tehát egy példátlan Rómeó és Júlia-feldolgozásról szól, amelynek különlegessége kétnyelvűségéből ered, mivel románul és magyarul is énekelnek-játszanak a szereplők. Az előadás a Budapesti Operettszínház és a Ion Dacian Nemzeti Operettszínház művészeinek közös produkciója. 2011. május 31-én este álló tapssal jutalmazta a közönség - immár harmadik alkalommal - a színész-énekeseket a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban. Különleges alkalom volt ez, a román fővárosban Gérard Presgurvic Rómeó és Júlia című musicaljét a magyar soros EU-elnökség hivatalos zárórendezvényén adták elő két nyelven. Az unikumnak számító produkció legfőbb célja a román-magyar kapcsolat megerősítése volt, húsz évvel a kommunizmus bukása után.

A musicalt, mely az Operettszínházban telt házak előtt fut, és amely több mint négyszáz előadást ért már meg, Kerényi Miklós Gábor - KERO® 2009 áprilisában rendezte meg Bukarestben is. Azóta mindkét városban látható volt már a kétnyelvű Rómeó és Júlia: először a Capulet család érkezett Bukarestből Budapestre, majd a magyar művészek látogattak el Romániába tavaly februárban. Mindkét alkalommal hatalmas volt a siker, ezért is választották ezt az egyébként is emblematikus előadást az EU-elnökség közeledő végére. Negyven ország diplomáciai testülete fogadta el a Magyar Nagykövetség és a Ion Dacian Operettszínház meghívását. Füzes Oszkár nagykövet köszöntő beszédében elmondta, a Rómeó és Júliánál nem is lehetne jobb darabot találni erre az alkalomra, hiszen egy angol szerző Olaszországban játszódó művéhez egy francia komponista szerzett zenét, s a művet 2 nyelven, románul és magyarul adták elő a színészek. A Nagymező utcai színházból az ünnepi előadásra Bukarestbe utazott Júliaként Vágó Bernadett, Capuletként Csuha Lajos, Capuletnéként Füredi Nikolett, a Dadaként Náray Erika, Parisként pedig Homonnay Zsolt. Ők magyarul játszották szerepüket, míg az ugyancsak budapesti Imre Sebastian Verona hercegeként, valamint a román teátrumban játszó Demeter András Lőrinc barátként mindkét nyelven beszélt az előadásban, rajtuk kívül pedig színre lépett még Sz. Nagy Ildikó és Petridisz Hrisztosz is.

A rádióműsorban az alkotók és a közreműködők közül többen megszólalnak, így hallható Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a budapesti és a kétnyelvű bukaresti előadás rendezője, Razvan Ioan Dinca, a bukaresti színház vezetője, a két színház művésze, Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté, Imre Sebastian, Jorge, Simona Nae, Victor Bucur, valamint Béres Attila, a Budapesti Operettszínház főrendezője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház Film

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Zenés színház interjú

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.