Zenés színház

Angela Gheorghiu is fellép a Faust Bálon

2014.12.04. 14:00
Ajánlom
Az Opera 2015. február 14-én rendezi meg második nagyszabású összművészeti estélyét, a Faust Bált. A tavaly, első ízben megszervezett Ezüst Rózsa Bál küldetéséhez híven az est fő missziója ismételten a karitativitás: a vendégek megjelenésükön keresztül hozzájárulhatnak a közös célhoz, mely ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához. Az esemény sztárvendége a nemzetközi operaélet csillaga: Angela Gheorghiu.

A világhírű szoprán az Opera Faust Bálján lép első alkalommal a magyar közönség elé, jóllehet a műfaj értői és rajongói itthon is ismerik nevét és művészetét. Angela Gheorghiu ugyanis a legfelkapottabb operaénekesnők egyike, a legnagyobb zenei színpadok állandó vendége New Yorktól Milánóig. Hangját és játékát megannyi díjnyertes CD- és DVD-felvétel őrzi, amelyek közül kiemelkedik a Maria Callas emlékére kiadott album. Gheorghiut nemcsak énekhangja, hanem különleges személyisége és szépsége tette világhírűvé. Tiszteletet parancsoló és titokzatos, érzékeny és érzéki, e jelzők pedig tökéletesen állnak alakításaira is - ezért passzol hozzá az érzelmileg leginkább felfokozott színpadi műfaj, az opera. Angela Gheorghiu hihetetlenül drámai és elképesztően elegáns, énekesként és a magánéletben is. Több magas rangú kitüntetés tulajdonosa, nemrégiben a kolozsvári zeneakadémia díszdoktorává avatta, ekkor így nyilatkozott: "Mélyen hiszek a kultúra és az oktatás fontosságában, ez az emberi fejlődés, a civilizáció, a fejlődés sava-borsa". A harcos, küzdeni tudó művész Romániában, a Ceauşescu-érában nőtt föl, nemzetközi karrierje a londoni Királyi Operaházból indult. Az igazi népszerűség 1994-ben érkezett el számára a Traviata Violettájaként, amit Solti György vezényletével énekelt. Művészete mára egyedülálló érték, amelyből a Faust Bál alkalmával a hazai operarajongó rétegnél sokkal szélesebb közönség kaphat ízelítőt.

A Faust Bál fővédnöke idén dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa lesz. A védnöki tisztséget - minthogy az estély idén a művészet és a tudomány találkozója - Sir Radda György orvos-biokémikus professzor, az Oxfordi Egyetem Professor Emeritusa, a Merton College Oxford emeritus fellow-ja, a Szingapúri Bioimaging Consortium alapító igazgatója, Dr. Gulyás Balázs neurobiológus, a stockholmi Karolinska Intézet professzora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja vállalta, valamint felkérést kapott  Dr. Frühling János onkológus, a Belga Királyi Orvosi Akadémia örökös főtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

A Faust Bál 2015-ben Goethe Faust című művének első, töredékes változata megjelenésének 225. évfordulója előtt tiszteleg, és a Magyar Állami Operaház Faust-évadához kötődik. Az estély küldetése a karitatív célon túl - épp úgy, ahogy kezdetben, az Ezüst Rózsa Bál alkalmával lefektették -, hogy értéket képviseljen és közvetítsen, hogy ápolja és gondozza az Opera 130 éves örökségét, továbbá hogy nemzeti örökségünk részeként terjessze a kultúrát, népszerűsítse a művészeteket. E rendezvény alkalmat teremt ugyanakkor arra is, hogy egy nemes cél érdekében az összművészet házában találkozzanak az ország kiválóságai, közéleti és gazdasági szereplői, valamint hazánk nemzetközileg is elismert egyéniségei.

A rendezvény szakmai tanácsadója Gózon Ákos, Akadémiai-díjas és Hevesi Endre-díjas tudományos újságíró, egy évtizede az Élet és Tudomány főszerkesztője, a Magyar Televízió munkatársa, produceri irodavezetője; a bál vizuális megjelenésének kialakításában pedig Lakatos Márk, Magyarország egyik legismertebb stylistja a szakmai partner.

Az est főműsorát az idei alkalommal is Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója rendezi. A világhírű sztárvendég, Angela Gheorghiu mellett közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett elsőrangú művészei és az Opera zenekara. Karmester: Halász Péter, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, az Alles Walzer műsorrész dirigense pedig Silló István.

A főműsor tradicionális műsorszámai - nyitótánc, sztárvendégek produkciói - előtt az Opera BigB®and játszik, 22 óra után pedig a Cotton Club Singers, Myrtill & Swinguistique, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar zenéire, valamint a Pátkai Rozina Quintett brazil dallamaira táncolhat a közönség.

Az intimebb hangulatú Székely Bertalan teremben Bogdán Norbert és Rózsa Béla, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói adnak koncertet, ezt követően a 17 éves Berecz Mihály zongoraestje következik. A fiatal művész fejlődését olyan mentor figyeli és segíti, mint Kocsis Zoltán, akinek vezénylete alatt Ravel G-dúr zongoraversenyének szólistája volt. Kovács András Péter, a hazai stand up műfaj éllovasa 23.45-től várja a humor híveit, majd a Mrs. Columbo játszik - a hölgyek könnyed, bohókás műsorukkal megmutatják a jazz napos oldalát. Tudomány vagy illúzió? A zenét mágia-show követi Hajnóczy Somával, aki a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka. Egyedi és humoros előadásával Las Vegastól Londonon át, Rómától Pekingig, Párizstól Tokióig több mint 30 ország közönségét varázsolta már el. A hajnali jazzt a Tálas Áron Trió szolgáltatja. A modern zenei stílus kedvelőit 23 órától Dj Bootsie szórakoztatja a főlépcsőházban.

A felső ruhatárban az innovatív találmányok kiállítása várja vendégeinket, a II. emeleti Kaszinóban 22.00 órától pókerrobottal mérhetik össze tudásukat az érdeklődők.

A Faust Bál kapcsolódó eseményei a fiatalokat, a kötetlenebb szórakozás híveit is igyekeznek megszólítani, valamint a karitativitást terjesztik ki. A Dalszínház utcaBál az Operaházban zajló estély kísérőrendezvénye, amelyre népszerű Dj-k zenéivel várják a szórakozni vágyókat az Opera melletti utcában 16 órától egészen éjfélig. A pult mögött délutántól Dj Bootsie, majd Sena, a ghánai származású elektro-díva énekel. Este fél nyolctól a Zeneakadémia jazz tanszakos hallgatói játszanak, majd 21 órától kivetítőn látható a bálterem főműsora, ezt követően éjfélig utcabál. A videóinstallációkkal dekorált környezetben újra kapható majd forralt bor, így azok is adakozhatnak és részesei lehetnek a társasági eseménynek, akik egy önfeledtebb formát kedvelnek.

A Morzsabál a Faust Bál másnapjának délelőttjén zajlik: az Opera hátrányos helyzetű gyermekeket invitál a hatalmas bálterembe. A kis vendégek Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát tekinthetik meg a grandiózus, ünnepélyes díszletek között.

A fiatalokat egy harmadik csatornán is megszólította az Opera: online felületein az idei báli eseményre is hirdetett részvételi lehetőséget elsőbálozók részére. A jelentkezési határidő december 1-jén lezárult, de fiúkat szívesen fogadnak még a táncosok közé, e-mailjeiket az elsobalozo@opera.hu címen várják.

A fenti felhívás és a Faust Bál minden információja a jótékonysági rendezvény önálló microsite-ján olvasható: www.faustbal.hu

Ahogyan a Bál évről évre új nevet kap, ahogyan névadásával más és más alkotók előtt tiszteleg az Opera, úgy kap új arculatot a Bál microsite-ja is. A nyitólapon Majoros Balázs balettművész mint Faust megtestesítője, a sztárvendég, Angela Gheorhgiu pedig mint Margit szerepel.

A Faust Bál weboldala arra törekszik, hogy tovább növelje Faust tudásának tárházát, a tudós azonban nemcsak kapni akar, hanem arra invitálja az érdeklődőket, hogy megismerjék a Bál helyszíneit, ismerkedjenek meg az esemény védnökeivel, rendezőivel, közreműködőivel, sztárvendégével, Angela Gheorghiuval és fellépőivel, akik 2015. február 14-én várják őket. A honlap segítséget nyújt abban, hogy az esemény vendégei már előzetesen tervezhessenek: az Operaház melyik patinás termében s mikor találják meg kedvenc előadóikat. A microsite hírei folyamatosan frissülnek.

A báli jegyeket december 24-ig, az Early Bird akció idején jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg az ajándékozni vágyók - így a szerelmesek napjára idejében gondoskodhatnak egyedi meglepetésről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!