Zenés színház

Antiszemitizmussal vádolják a Metropolitan Operát

2014.10.21. 17:01
Ajánlom
Amerikai politikusok, köztük New York egykori polgármestere, Rudolph Giuliani is csatlakozott hétfőn a Metropolitan Opera előtti tüntetőkhöz, akik a dalszínház "antiszemitának" és a "terrorizmust dicsőítőnek" titulált új darabja ellen tiltakoztak.

Az operaház előtt összegyűlt mintegy négyszáz tüntető transzparenseken adott hangot véleményének, amely szerint a The Death of Klinghoffer című kortárs opera bemutatójával a "Met a terrorizmust dicsőíti". A protestálók közül nagyjából százan kerekes székben ülve sorakoztak fel, és a nyakukban "Én vagyok Leon Klinghoffer" feliratot viseltek.

A John Adams amerikai zeneszerző egyik mesterművének tartott opera az Achille Lauro-ügyet idézi fel. Az olasz luxushajót 1985-ben térítették el a Palesztin Felszabadítási Front tagjai, akik a fedélzeten megöltek egy mozgássérült zsidó amerikai túszt, a 69 éves Leon Klinghoffert.

Az operában a palesztinok, az izraeliek, az áldozatok és a terroristák is megszólalnak, ami már az 1991-es ősbemutató után is vitát kavart. Ez a vita újult ki idén februárban, amikor az operaház meghirdette az új évad műsortervét. Az első nagy demonstrációra szeptember 22-én került sor, amikor több száz tüntető fogadta a Metropolitan Opera évadnyitó előadására - Mozart Figaro házassága című operájának bemutatójára - érkezőket.

A Lincoln Centernél egybegyűltekhez intézett hétfői beszédében Rudolph Giuliani elmondta, az opera zenéje "egészen kitűnő", ám a szavak elferdítik a valóságot. A tüntetők szerint - akik közül sokan soha nem látták a darabot - Adams szándékosan Klinghoffer gyilkosainak szájába adta az opera néhány leggyönyörűbb áriáját, hogy megpróbálja racionalizálni a bűnüket.

A tüntetésben részt vevő politikusok között volt Carolyn Maloney, a washingtoni képviselőház demokrata párti New York-i képviselője, és Peter King republikánus képviselő. A nap folyamán zsidó fiatalok is összegyűltek az operaházzal szemben, hogy a darabbal szembeni ellenérzésüknek adjanak hangot. Az őket kísérő rabbi egyebek közt "veszélyesnek" nevezte az opera nyelvezetét, amely "erőszakra sarkall".

A darab bemutatóját mindössze néhány apró incidens zavarta meg: páran pfujolásal adtak hangot a nemtetszésüknek és valaki az erkélyről bekiabálta, hogy "Klinghoffer meggyilkolását soha nem felejtjük el!" A darab végén azonban a közönség hatalmas tapsviharral ünnepelte az előadókat, akikhez Adams is csatlakozott a színpadon.

Néhány zsidó szervezet nyomására az operaház már korábban úgy határozott, hogy törli az előadás novemberre tervezett élő nemzetközi közvetítését. Peter Gelb, a Met főigazgatója "kompromisszumértékű gesztusnak" nevezte a döntést. Az operaház korábbi közleményében hangsúlyozta, hogy a mű nem antiszemita és nem dicsőíti a terrorizmust, és az intézmény "nem fog engedni a nyomásnak" azáltal, hogy leveszi a műsorról a darabot. Az intézmény Klinghoffer lányainak rövid közleményét, amelyben a darab "hamis erkölcsi ekvivalenciáit" kritizálják, a produkció plakátján is feltünteti.

Az 1991-es brüsszeli bemutató óta a The Death of Klinghoffert számos európai országban és a Brooklyni Zeneakadémián is bemutatták. Bill de Blasio, New York polgármestere nem látta a darabot, de mint elmondta, tiszteletben kell tartani a kulturális intézmények azon jogát, hogy szabadon megválasszák, milyen darabokat tűznek műsorra. A The Death of Klinghoffer című előadás november 15-ig látható.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.