Zenés színház

AquAria, avagy vízalatti opera

2012.07.20. 19:08
Ajánlom
Drezda egyik használaton kívüli vízművében a 10 évvel ezelőtti pusztító árvízre emlékeznek az AquAria_PALAOA című vízalatti operával. Nem vicc!

Susanne Stelzenbach több nemzetközi díjat elnyert német zeneszerző AquAria_PALAOA című operáját augusztus 11-én mutatják be. Az ötlet Claudia Herrtől (a fenti képen jobbra) származik, aki a víz alatt játszódó darabot vezényli és irányítja. A muzsikusok és énekesek gólyalábakon, különleges mikrofonok, lámpák és kamerák segítségével az Elba vízében játsszák az örök élet elixírjének kereséséről szóló cselekmény jeleneteit.

A zenekarban trombita, cselló, tuba és ütőhangszerek szólnak majd, a víz alatti kórust Irina Tornow, Isabela Santos, Alexander Lust, Gerhard Oswald, Simone Werner, Marianne Klaassen, Nicola Daro és Danilo Pataro alkotja. A fiatal nő szerepét Claudia Herr, az idős hölgyét Elizabeth Neimann énekli, a melankolikus bálnát Anders Kamp játssza. A produkciót, amelyben búvárok, sárkányhajósok, kenusok és úszók is részt vesznek, Holger Müller-Brandes rendezi.

A mintegy másfél óra hosszúságú opera nézői természetesen szárazon maradnak, ők a használaton kívüli, ipartörténeti műemléknek számító Saloppe-vízműben két nagy képernyőn figyelhetik a helyszínt körbeülve a történéseket. Az operát, melynek az ősbemutatóját 2011-ben tartották, szeptember 22-én a berlini Baerwaldbadban is eljátsszák, és már jövőre is vannak lekötött időpontok. Már csak az a kérdés, mikor láthatjuk Budapesten is, mondjuk a Gellért fürdőben...

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.