Zenés színház

Aranylemez lett Rost Andrea albuma

2015.03.18. 15:04
Ajánlom
Aranylemez lett Rost Andrea operaénekes Colours című áriaalbuma. A művész március 18-án vette át a bekeretezett elismerést Szabó László Zsolttól, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójától az MTVA által 2013-ban kiadott felvétel után.

"Egy ilyen áriaválogatást sokkal nehezebb elkészíteni, mint egy teljes operát felénekelni, mert nekem kellett eldöntenem, mi kerüljön a lemezre. A 11 áriának lett egy egymásból következő íve, annak ellenére, hogy a címének megfelelően színes gyűjtemény" - mondta Rost Andrea a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével készült lemezről az MTVA székházában. Szabó László Zsolt az eseményen kiemelte: a Colours egy év alatt több mint 2000 példányban kelt el, ami különösen nagy dolog komolyzenei album esetében. Hozzátette: a közszolgálati média mindig az értéket szereti támogatni. Az aranylemez-átadón jelen volt Kovács János, a lemez karmestere, valamint Matz László, a Colours zenei rendezője is. Az anyagon Gounod, Offenbach, Bizet, Puccini, Leoncavallo és Verdi operáiból hallhatók áriák a Kossuth-díjas szoprán énekes előadásában.

Rost Andrea felidézte, hogy a Colours Gounod Rómeó és Júlia című operájának részleteivel, Júlia ariettájával kezdődik, ezzel debütált végzős zeneakadémiai növendékként az Erkel Színházban 1989 januárjában. "Úgy érzem, jó válogatás született eddigi és tervezett repertoáromból". Az anyag végén Verdi Otellójának Desdemonájához érkezik Rost Andrea, amely az albumon szereplők között a legdrámaibb szerep. Mint azt az énekes még a lemez megjelenésekor elmondta, a Magyar Rádióban korábban készült felvételeket néhány újjal egészítették ki; Leoncavallo Bajazzók című operájából a Rost Andrea által korábban színpadon még sohasem játszott Nedda áriája is felkerült az anyagra.

A Colours anyagát 2013 óta országszerte bemutatta Rost Andrea, 2015-ben a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral volt kisebb turné Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben. Ezeken az estéken a művésznő beszél is, elmondja az áriákhoz fűződő személyes történeteit. Tervei közt szerepel, hogy készítsen egy lemezt készíteni zenekari dalokkal, ezen szerepelne Alban Bergtől a Hét korai dal, Wagner Wesendonck-dalai, illetve Richard Strausstól a Négy utolsó ének. "Régi álmom, hogy ha már ezeket elénekeltem koncerten, milyen szép lenne lemezre is rögzíteni. Nem is tudom, ez a három együtt szerepel-e egy énekesnőtől lemezen".

Rost Andrea azt mondta, bár sokszor temetik a komolyzenét, az aranylemez is bizonyítja, hogy még mindig megvan a közönsége Magyarországon. Idén szeptemberben Bartók A kékszakállú herceg várában szopránként fogja Juditot énekelni a Concerto Budapest kíséretében, Keller András vezényletével a Zeneakadémián. Rost Andrea 2016 őszé Puccini Toscájában fog címszerepet énekelni a Magyar Állami Operaházban Eszenyi Enikő rendezésében, de ezt megelőzi a 2016 júliusi bemutató a VeszprémFesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.