Zenés színház

Aranylemez lett Rost Andrea albuma

2015.03.18. 15:04
Ajánlom
Aranylemez lett Rost Andrea operaénekes Colours című áriaalbuma. A művész március 18-án vette át a bekeretezett elismerést Szabó László Zsolttól, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójától az MTVA által 2013-ban kiadott felvétel után.

"Egy ilyen áriaválogatást sokkal nehezebb elkészíteni, mint egy teljes operát felénekelni, mert nekem kellett eldöntenem, mi kerüljön a lemezre. A 11 áriának lett egy egymásból következő íve, annak ellenére, hogy a címének megfelelően színes gyűjtemény" - mondta Rost Andrea a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével készült lemezről az MTVA székházában. Szabó László Zsolt az eseményen kiemelte: a Colours egy év alatt több mint 2000 példányban kelt el, ami különösen nagy dolog komolyzenei album esetében. Hozzátette: a közszolgálati média mindig az értéket szereti támogatni. Az aranylemez-átadón jelen volt Kovács János, a lemez karmestere, valamint Matz László, a Colours zenei rendezője is. Az anyagon Gounod, Offenbach, Bizet, Puccini, Leoncavallo és Verdi operáiból hallhatók áriák a Kossuth-díjas szoprán énekes előadásában.

Rost Andrea felidézte, hogy a Colours Gounod Rómeó és Júlia című operájának részleteivel, Júlia ariettájával kezdődik, ezzel debütált végzős zeneakadémiai növendékként az Erkel Színházban 1989 januárjában. "Úgy érzem, jó válogatás született eddigi és tervezett repertoáromból". Az anyag végén Verdi Otellójának Desdemonájához érkezik Rost Andrea, amely az albumon szereplők között a legdrámaibb szerep. Mint azt az énekes még a lemez megjelenésekor elmondta, a Magyar Rádióban korábban készült felvételeket néhány újjal egészítették ki; Leoncavallo Bajazzók című operájából a Rost Andrea által korábban színpadon még sohasem játszott Nedda áriája is felkerült az anyagra.

A Colours anyagát 2013 óta országszerte bemutatta Rost Andrea, 2015-ben a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral volt kisebb turné Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben. Ezeken az estéken a művésznő beszél is, elmondja az áriákhoz fűződő személyes történeteit. Tervei közt szerepel, hogy készítsen egy lemezt készíteni zenekari dalokkal, ezen szerepelne Alban Bergtől a Hét korai dal, Wagner Wesendonck-dalai, illetve Richard Strausstól a Négy utolsó ének. "Régi álmom, hogy ha már ezeket elénekeltem koncerten, milyen szép lenne lemezre is rögzíteni. Nem is tudom, ez a három együtt szerepel-e egy énekesnőtől lemezen".

Rost Andrea azt mondta, bár sokszor temetik a komolyzenét, az aranylemez is bizonyítja, hogy még mindig megvan a közönsége Magyarországon. Idén szeptemberben Bartók A kékszakállú herceg várában szopránként fogja Juditot énekelni a Concerto Budapest kíséretében, Keller András vezényletével a Zeneakadémián. Rost Andrea 2016 őszé Puccini Toscájában fog címszerepet énekelni a Magyar Állami Operaházban Eszenyi Enikő rendezésében, de ezt megelőzi a 2016 júliusi bemutató a VeszprémFesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt az énekesnő, aki tüdőtranszplantáció után sem adta fel karrierjét

Charity Sunshine Tillemann-Dick harmincöt éves volt, két tüdőtranszplantáció után is énekelt, Kocsissal és Marton Évával is fellépett.
Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.