Zenés színház

Aranyrajzszög Díjas az Opera plakátsorozata

2012.11.20. 08:30
Ajánlom
Elismerték még Simon Péter, Vasvári Péter és Schmall Károly munkáját is. A nyertesek november 14-én vehették át a díjakat a Design Terminálban a Graphifesten, ahol kiosztották az Urbánus folklór grafikai pályázat elismeréseit is. A díjazott munkákból álló kiállítást november 25-ig lehet látni, az Operaház imázs-kampányának képeit pedig galériánkban is megnézheti.

A hatodik alkalommal megrendezett Graphifest a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseménye, melyet az Aranyrajzszög Társaság (ART) és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) szervez. Aranyrajzszög Díjjal a konkrét megrendeléseket megvalósító legjobb grafikai munkákat jutalmazzák. A Mátai és Végh Kreatív Műhelyt az Operaházhoz készített imázsplakát-sorozatáért ismerték el, amelyben "egyszerre jelenik meg virtuális és valóságos, elit és populáris, az érzékien művészi és a markánsan reklám... és jó példát is mutat arra, hogyan kell 'jól gazdálkodni a készen kapott' arculati elemekkel".

Szuverén tervezőgrafika kategóriában lett díjazott Simon Péter, aki a "Mátra Spa and Relax, a KÁVÉ Caffetteria, valamint az ORIO ékszerészet arculatának tervezése során a szuverén tervezőgrafikus felelősségével, szakmai felkészültségével végezte munkáját, amelynek eredményeképpen letisztult, világos és szerethető vizuális kommunikációs tervek születtek" - közölte a Design Terminál. Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó díjat vehette át Vasvári Péter, akinek művei folyamatosan jelen vannak és meghívásos alapon helyet kapnak a formatervezési, grafikai és formatervezési könyvekben világszerte. Neve és logói internetes szakmai oldalakon, blogokon tűnnek fel, illetve az utcán, vagy cégek arculataként.

Életműdíjat kapott Schmall Károly, a hazai tervezőgrafika már évtizedek óta ikonikus képviselője, aki munkásságával "különös és időtlen síkra terelte a tervezőgrafika műfaját, és a szem és a lélek legfinomabb rezdüléseire reflektáló plakátművészetével egyedi és szuverén életművet alkotott." A rendezvényen kihirdették az Urbánus folklór tematikus grafikai pályázat díjait is. A zsűri fődíjat nem adott ki, ám a MATT elnöksége odaítélt két különdíjat: Vajda Péternek, a typeflash tipográfiai program alkotójának és Tatai Tibornak, a mohácsi busójárás arculata tervezőjének és a Mohácsi vész grafikai sorozat alkotójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”