Zenés színház

Aranyrajzszög Díjas az Opera plakátsorozata

2012.11.20. 08:30
Ajánlom
Elismerték még Simon Péter, Vasvári Péter és Schmall Károly munkáját is. A nyertesek november 14-én vehették át a díjakat a Design Terminálban a Graphifesten, ahol kiosztották az Urbánus folklór grafikai pályázat elismeréseit is. A díjazott munkákból álló kiállítást november 25-ig lehet látni, az Operaház imázs-kampányának képeit pedig galériánkban is megnézheti.

A hatodik alkalommal megrendezett Graphifest a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseménye, melyet az Aranyrajzszög Társaság (ART) és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) szervez. Aranyrajzszög Díjjal a konkrét megrendeléseket megvalósító legjobb grafikai munkákat jutalmazzák. A Mátai és Végh Kreatív Műhelyt az Operaházhoz készített imázsplakát-sorozatáért ismerték el, amelyben "egyszerre jelenik meg virtuális és valóságos, elit és populáris, az érzékien művészi és a markánsan reklám... és jó példát is mutat arra, hogyan kell 'jól gazdálkodni a készen kapott' arculati elemekkel".

Szuverén tervezőgrafika kategóriában lett díjazott Simon Péter, aki a "Mátra Spa and Relax, a KÁVÉ Caffetteria, valamint az ORIO ékszerészet arculatának tervezése során a szuverén tervezőgrafikus felelősségével, szakmai felkészültségével végezte munkáját, amelynek eredményeképpen letisztult, világos és szerethető vizuális kommunikációs tervek születtek" - közölte a Design Terminál. Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó díjat vehette át Vasvári Péter, akinek művei folyamatosan jelen vannak és meghívásos alapon helyet kapnak a formatervezési, grafikai és formatervezési könyvekben világszerte. Neve és logói internetes szakmai oldalakon, blogokon tűnnek fel, illetve az utcán, vagy cégek arculataként.

Életműdíjat kapott Schmall Károly, a hazai tervezőgrafika már évtizedek óta ikonikus képviselője, aki munkásságával "különös és időtlen síkra terelte a tervezőgrafika műfaját, és a szem és a lélek legfinomabb rezdüléseire reflektáló plakátművészetével egyedi és szuverén életművet alkotott." A rendezvényen kihirdették az Urbánus folklór tematikus grafikai pályázat díjait is. A zsűri fődíjat nem adott ki, ám a MATT elnöksége odaítélt két különdíjat: Vajda Péternek, a typeflash tipográfiai program alkotójának és Tatai Tibornak, a mohácsi busójárás arculata tervezőjének és a Mohácsi vész grafikai sorozat alkotójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Operahősök a nappaliban – Kérdések és válaszok az operáról

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk az aktuális operajátszási trendekről és a közönség megszólításának lehetséges módjairól. Ezúttal Csák Balázs kritikust, az Operaportál főszerkesztőjét és Farkas Zoltán zenetörténészt, a Bartók Béla Emlékház igazgatóját kérdeztük, akik az online közvetítések pozitívumairól és buktatóiról is beszéltek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jim Steinman, a Vámpírok bálja zeneszerzője

A Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer egy ideje veseelégtelenségben szenvedett. 73 éves korában hunyt el április 19-én.
Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.