Zenés színház

Armida

2010.04.28. 14:20
Ajánlom
Nem kevesebb, mint hat tenor társaságában énekel Renée Fleming az 1817-ben keletkezett operában, amelyet a rendező Mary Zimmerman „eltemetett gyöngyszemnek, igazi kincsesládának” nevezett.

Rossini opera seriájának különös története egy boszorkányról szól, aki elvarázsolja és buja élvezetek rabjává teszi szigetén a férfiakat. Zimmerman a tőle megszokott, finomra hangolt drámaisággal nyúlt az „epikus, elbűvölően megalkotott és fantasztikus látványelemeket tartalmazó" darabhoz.
Lawrence Brownlee az elmúlt évek nagy belcanto-felfedezettje. A szakemberek őt tartják a „tökéletes Rossini-tenornak", akinek énekét hallva "eláll a publikum lélegzete". Az amerikai Bruce Ford ugyancsak belcanto-sztár, aki korábban számos Händel-, Mozart-, és természetesen Rossini-, Bellini-, Donizetti-szerepben aratott jelentős sikereket. A valenciai José Manuel Zapata helyét ebben a produkcióban az Olasz nő Algírban és Az alvajáró főszerepeinek kimagasló interpretálása alapozta meg. 
Az olasz opera rajongóinak egyik kedvence az amerikai Barry Banks, aki Az ezred lányában, a Hamupipőkében és a Lammermoori Luciában énekelt a közelmúltban kiugró sikerrel. A dél-afrikai Kobie van Rensburg elsősorban európai színpadon énekli Mozart és az olasz bel canto hajlékony hangot, fürge koloratúrát és elmélyült muzikalitást igénylő szerepeit.

2010. május 1. 19:00 - Művészetek Palotája (Budapest), Belvárosi mozi (Szeged), Malom mozi (Kecskemét)

Rossini: Armida - a Metropolitan Opera előadása

Armida: Renée Fleming

Rinaldo: Lawrence Brownlee

Goffredo: Bruce Ford

Gernando: José Manuel Zapata

Carlo: Barry Banks

Ubaldo: Kobie van Rensburg

Közreműködik a Metropolitan Opera Kórusa és Zenekara

Vezényel: Riccardo Frizza

Rendező: Mary Zimmerman

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Arányi Adrienn

A színésznőt kilencvenhárom éves korában érte a halál – tette közzé megrendülten a hírt egykori színháza, a Budapesti Operettszínház közösségi oldalán.
Zenés színház hír

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.
Zenés színház ajánló

Ismét bemutatják Budaörsön a Koldusoperát

November 24-én újra átélhetjük Bertolt Brecht világhírű alkotását Fehér Balázs Benő újragondolásában. A felújított ellőadás főbb szerepeiben mások mellett Bíró Kriszta, Brasch Bence és Páder Petra látható a Budaörsi Latinovits Színházban.
Zenés színház kritika

A diktátor emberi arca

Különleges bemutatóval indította évadát a palermói Teatro Massimo. Viktor Ullmann Atlantisz császára című operáját és Mozart Requiemjét adták elő, ám nem egymás után, hanem jelenetenként összeillesztve, így a két mű még erősebben lépett egymással párbeszédbe. Az új produkció mindkét előadásán jártunk, november 8-án és 9-én.