Zenés színház

Átadták a Honthy-díjakat a Budapesti Operettszínházban

2022.09.06. 13:10
Ajánlom
„A művészet nyitva kell, hogy legyen mindannyiunk számára” – vallja Eleni Korani, az Ernst Galéria tulajdonosa, a Honthy-díj megalapítója, aki a szeptember 2-i díjátadón a kitüntetés keletkezéséről is mesélt.

A díjazottak személyéről a korábbi évekhez hasonlóan ismét egy független szakmai bizottság döntött, akik Eleni Korani zsűrielnök, Molnár Zoltán főtitkár és Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatójának irányításával az elmúlt évad alkotói közül választották ki a kitüntetett alkotókat.

A döntés során a zsűri kiemelt szempontnak tekintette, hogy olyan művészek kapják az elismerést, akik munkájukkal kapcsolódnak a díj célkitűzéséhez: ösztönzik a magyar nemzeti operettjátszás hagyományainak folytatását, valamint valamilyen formában továbbviszik Honthy Hanna szellemi örökségét.

Az átadott kisplasztikák Ernst Wastl, az Ernst Galéria társtulajdonosának munkái. A műalkotás egyik fele egy nőt ábrázol – hiszen az operettek központi figurája a primadonna –, másik fele pedig az általa alakított szerepet.

Az art déco stílusú szobor egyszerre műtárgy is, amely az 1920-30-as éveket idézi. „Modern, merész, elegáns és időtlen, pont ahogyan a művészetre én is gondolok” – mondta a díjról Eleni Korani, aki azt szerette volna, ha egyszerű, de karizmatikus műalkotás készül, amely olyan nagyságot képvisel, mint a művészek, akik kapják.

A 2021/22-es évad díjazottjai:

Backstage díj: Király Anna – főügyelő

Az évad férfi karakterszínésze: Laki Péter

Az évad női karakterszínésze: Siménfalvy Ágota

Az évad férfi főszereplője: Sándor Péter

Az évad női főszereplője: Janza Kata

Az évad alkotója: Balázs Zoltán (a Nine – Kilenc musical rendezője)

Fejléckép: A Honthy-díj díjazottjai és a kitüntetést odaítélő bizottság tagjai (fotó: Art&Lens hotography / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.